Koronavirüs vaka ve ölü sayısındaki artış sebebiyle ülkeler tekrar kısıtlamalara giderken ikinci kez ulusal karantinaya giren ilk ülke İsrail oldu.

İsrail, ikinci kez ulusal karantinaya giren ilk ülke oldu

İsrail, koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almak için yeni bir ulusal karantina uygulayacak - Yahudi yeni yılı sert kısıtlamalar altında başlayacak.

Başbakan Benjamin Netanyahu, tedbirlerle ilgili "hepimiz için ağır bir bedel" dedi, ancak ülke günde 4 bin yeni enfeksiyonla karşı karşıya.

ABD üniversitesi Johns Hopkins tarafından tutulan çeteleye göre, ülkede Covid-19'dan 1.108 ölüm ve 153.000'den fazla doğrulanmış enfeksiyon görüldü.

Yeni kısıtlamalar neler?

Nüfusu yaklaşık dokuz milyon olan İsrai'de son haftalarda her gün 3 bin'den fazla yeni vaka bildirdi.

Başbakan, Pazar günü televizyonda yayınlanan bir konuşmasında, bunun günlük 4 bin'e çıktığını söyledi.

Açıkladığı tedbirler, Mart sonundan Mayıs başına kadar sürecek olan ilk karantinadan bu yana İsrail'de uygulanan en kapsamlı tedbirler şunları içeriyor.

Kapalı alanlarda en fazla 10 kişi, açık alanlarda en fazla 20 kişi bir araya gelebilecek.

Okullar ve alışveriş merkezleri kapanacak ve İsrailliler işyerlerine gitme izni dışında evlerinden ancak 500 metre uzaklaşabilecekler.

Kamu dışında bürolar ve işletmeler açık kalabilir ancak müşteri kabul etmemeli. Ancak süpermarketler ve eczaneler halka açık kalabilir.

Netanyahu, normalde ailelerin bir araya geldiği dini bayramları kutlayan Yahudi topluluklarında tecritin neden olacağı kesintiyle ilgili şunları söyledi:

"Bu alıştığımız türden bir tatil değil. Ve kesinlikle geniş ailelerimizle kutlayamayacağız."