İsrail'in Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa ve Gazze şeridine yönelik saldırılarına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Jeremy Corbyn, şarkıcı Dua Lipa ve futbolcu Sadio Mane gibi siyasetçi, sporcu ve şarkıcılar İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi.

İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına dünyadan tepkiler

İsrail'in Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa ve Gazze şeridine yönelik saldırılarına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Rusya ve Küba dışişleri bakanlıklarının yanı sıra siyasetçi, sporcu ve sanatçılar Filistin'e destek mesajı verirken, İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi.

RUSYA: KUDÜS'ÜN STATÜSÜNÜ DEĞİŞTİRME GİRİŞİMLERİ HUKUKA AYKIRI

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, İsrail'in Kudüs'ün statüsünü değiştirme girişimlerinin hukuka aykırı olduğunu belirterek işgal altındaki Filistin topraklarında yürütülen iskan faaliyetlerinin derhal durdurulması gerektiğini vurguladı.

Sputnik'e demeç veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Verşinin, "Kutsal Kudüs kentinin coğrafi, demografik ve tarihi niteliğini değiştirme girişimlerinin hukuka aykırı olduğunu ve yasal hükmü bulunmadığını düşünüyoruz. Moskova, Kudüs'teki kutsal yerlerin statükosuna mutlak şekilde saygı gösterilmesini destekliyor. BM Genel Kurulu'nun ve Güvenlik Konseyi'nin çok sayıda kararına uygun olarak işgal altındaki Filistin topraklarında yürütülen iskan faaliyetlerinin derhal ve tümüyle sonlandırılmasından yanayız" ifadelerini kullandı.

Verşinin, Rusya'nın, Filistin halkının bağımsız bir ülkeye sahip olma arzularına ve İsrail'in güvenlik alanındaki taleplerine yanıt veren uluslararası hukuka dayalı çözüme olan bağlılığını koruduğunun altını çizdi.

KÜBA: İSRAİL'İN BOMBALAMALARINI KINIYORUZ

Küba, İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa ve Gazze şeridine yönelik saldırılarını kınadı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, Twitter hesabından Küba hükümetinin, İsrail saldırılarını reddettiğini ifade eden bir paylaşımda bulundu.

ABD'nin İsrail'in işlediği suçlara kalıcı destek verdiğini vurgulayan Rodriguez, "Küba, İsrail'in Gazze'deki Filistinli halka yönelik ayrım yapmayan bombalamalarını şiddetle kınıyor" ifadesini kullandı.

Öte yanda Güney Amerika'daki Filistin toplumu da İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'ya ve Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

CORBYN: İSRAİL İSTESEYDİ KAN DÖKÜLMESİNİ DURDURABİLİRDİ

israil-in-filistinlilere-yonelik-saldirilarina-dunyadan-tepkiler-875187-1.

İngiltere'de eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Kudüs ve Tel Aviv'de yaşananların hükümet destekli Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilerin evlerini işgalinin doğrudan bir sonucu olduğunu belirtti.

Filistin'e verdiği destekle bilinen ve dün Londra'da Başbakanlık binası önündeki gösteriye de katılan Corbyn, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Kudüs ve Tel Aviv'de dün gece görülen şiddet olaylarındaki artışın, hükümet destekli yerleşimcilerin Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesindeki Filistinlilerin evlerini işgalinin doğrudan bir sonucu olduğunu ifade eden Corbyn, "İsrail isteseydi Gazze kuşatmasını ve Filistin işgalini sona erdirerek kan dökülmesini durdurabilirdi. Şimdi ateşkese ihtiyaç var" dedi.

ŞARKICI LİPA: ETNİK TEMİZLİK SONA ERMELİ

İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve model Dua Lipa, Filistin halkına yönelik etnik temizliğin sona ermesi gerektiğini belirterek, bunun insan hakları meselesi olduğu paylaşımında bulundu.

Lipa, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Filistin halkına yönelik etnik temizlik sona ermeli. Yeter! Bu bir insan hakları meselesi. Uyanın insanlar" ifadelerini kullandı.

Şarkıcı, hesabında, Fransa'da 2019'da çıkan yangında zarar gören Notre Dame Katedrali ile İsrail'in saldırıları sonucu Mescid-i Aksa'da çıkan yangının fotoğraflarının birlikte yer aldığı kareye ve Filistinlilere yardım çağrılarının olduğu paylaşımlara da yer verdi.

israil-in-filistinlilere-yonelik-saldirilarina-dunyadan-tepkiler-875186-1.

FUTBOLCULARDAN TEPKİ

Muhammed Salah, Sadio Mane, Samir Nasri, Yusuf Yazıcı, Benjamin Mendy, Wesley Fofana ve Bacary Sagna'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda futbolcu, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere saldırısına karşı tepki gösterdi.

İngiltere Premier Lig takımlarından Liverpool'da forma giyen Mısırlı futbolcu Muhammed Salah paylaşımında, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve tüm dünya liderlerine seslenerek, ellerinden geleni yapmalarını istedi.

Fransa Ligi takımlarından Lille'de forma giyen milli oyuncu Yusuf Yazıcı, acımasız saldırıların durması çağrısında bulundu.

Dün Filistin'e destek paylaşımında bulunan futbolcular arasında yer alan Achraf Hakimi, Shkodran Mustafi ve Moussa Marega, bugün de paylaşımlarını sürdürdü.

İSRAİL'İN SALDIRILARI

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

İsrail saldırılarında 56 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini bildirilmişti.

Filistin direniş örgütleri de Gazze Şeridi çevresindeki İsrail kent ve bölgelerini roketlerle vurmuştu. İsrail polisi, Gazze Şeridi'nden atılan roketler nedeniyle 5 İsraillinin öldüğünü, 45 kişinin yaralandığını bildirmişti.