Trump’ın çağrısıyla İsrail, Amerikalı kongre üyeleri Filistin kökenli Rashida Tlaib ile Ilhan Omar’ın ülkeyi girişini yasakladı. İsrail’in insanlıkdışı yasağına tepki yağdı: Utanç verici karar kabul edilemez. Demokrasinin ilkelerine büyük bir saygısızlık

İsrail’in insanlık dışı yasağına büyük tepki

ABD Başkanı Donald Trump Twitter’dan İsrail’e, Rashida Tlaib ve Ilhan Omar’ın ülkeyi ziyaret etmelerini yasaklama çağrısı yaptı.

Trump, yaptığı açıklamada iki Demokrat Partili Kongre üyesiyle ilgili olarak, “İsrail’den, tüm Yahudilerden nefret ediyorlar. Onların düşüncelerini değiştirecek hiçbir şey söylenemez ya da yapılamaz” dedi.

Bu çağrıdan kısa bir süre sonra İsrail, ABD’li kongre üyelerinin ülkeye girişini yasakladı. Daha önce İsrail’de ABD Kongresi’nin herhangi bir üyesi hakkında böyle bir karar alınmamıştı.

BOYKOTÇU İKİ KONGRE ÜYESİ

İsrail yasaları, ülkeye yönelik ekonomik, kültürel ve akademik boykot faaliyetlerine destek veren yabancılara ülkeye giriş vizesi verilmemesine olanak sağlıyor. Rashida Tlaib ve Ilhan Omar Boykot, Tecrit, ve Yaptırımlar Hareketi’ne (BDS) verdiği destekle tanınıyor. Kongre üyeleri Kudüs’ü de kapsayacak gezilerine pazar günü başlayacaktı. İsrail, Tlaib’in Filistin köyünde yaşayan babaannesini ziyaret isteğini ise gezinin bununla kısıtlı kalması koşuluyla kabul etti.

TRUMP’IN LOBİ OYUNU

Trump daha önce de sık sık Tlaib ve Omar’ı eleştirmiş, onlara yönelik ırkçı bazı suçlamalarda bulunmuştu. Trump, geçen ay iki Kongre üyesi için, “Ailelerinin doğduğu ülkelere gitsinler” demişti. Omar ve Tlaib, 2018’de seçildiklerinden beri İsrail yanlısı lobi kuruluşlarını karşılarına aldılar. Omar, şubat ayında attığı tweette Cumhuriyetçi Parti’nin İsrail yanlısı lobi kuruluşlarının etkisi altında olduğunu ima etmişti. Omar, kendi partisinden de sert tepkilerle karşılaşınca tweeti silmek zorunda kalmıştı. Trump’ın İsrail yanlılığını kullanarak ABD siyasetinde güçlü bir yer tutan İsrail Lobisi’nin desteğini kazanmayı ve Demokrat Parti’deki çatlakları derinleştirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

DEMOKRATLAR İSRAİL’E TEPKİLİ

Trump’ın sağcı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla yakın ilişkisi, İsrail-Filistin meselesini ABD politikasında tabu olmaktan çıkardı. Şimdiye kadar İsrail’e koşulsuz destek veren Chuck Schumer ve Nancy Pelosi gibi önde gelen Demokratlar, İsrail’in Omar ve Tlaib hakkındaki kararına tepki gösterdi. Kendisini ‘demokratik sosyalist’ olarak tanımlayan Bernie Sanders, “Omar ve Tlaib’in İsrail’e ve Filistin’e girmesini yasaklamak ABD Kongresi’ne ve demokrasi ilkelerine muazzam bir saygısızlık işaretidir” açıklamasını yaptı. Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, kararı utanç verici olarak nitelendirdi.