İsrail kolluk kuvvetleri Gazze ve Mescid-i Aksa’da aralarında çocukların da bulunduğu sivillere yönelik düzenlediği saldırılarda 50’den fazla Filistinli öldü. Saldırıların son bulmasına yönelik tüm çağrılara kulak tıkayan İsrail, “Daha sert saldırmaya devam edeceğiz” dedi.

İsrail saldırıyor, Filistin direniyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İşgal altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarını sürdüren İsrail, sivil yerleşim alanları, altyapı sistemleri ve emniyet birimlerine ait noktaları vurmaya dün de devam etti. Filistinli yetkililer Pazartesi gününden bu yana İsrail’in düzenlediği saldırılarda 50’den fazla kişinin kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi. Hava saldırısı sırasında İsrail’in hava saldırılarına Filistin direniş örgütleri karşılık verirken, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail ve Hamas’ın “topyekün bir savaşa” ilerlediği uyarısında bulundu.

Öte yandan dünyanın dört bir yanında Filistin halkıyla dayanışma eylemleri gerçekleşti. ABD’den, İngiltere’ye, İsrail’den, İspanya’ya binlerce kişi işgalin ve saldırıların son bulması için İsrail yönetimine çağrı yaptı. Gazze’deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Buzum, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze içindeki karakollar ve emniyete ait noktaları hedef aldığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı, İsrail saldırılarının Gazze ve Han Yunus kentlerinde yoğunlaştığını bildirdi. Dün sabah saatlerinde devam eden İsrail saldırılarında, caddelerin ve altyapı sistemlerinin de hedefler arasında olduğu ifade edildi.

İSRAİL SALDIRILARA DEVAM EDİYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi’nin de aralarında yer aldığı İsrailli askeri yetkililerle toplantıda durum değerlendirmesi yaptı. Netanyahu, “Hamas hiç beklemediği şekillerde vurulacak” dedi ve “Komutanları ortadan kaldırdık, birçok önemli hedefi vurduk ve daha sert saldırmaya ve saldırıların hızını artırmaya karar verdik” dedi. Gazze Şeridi’ne düzenlenen askeri operasyonlarda Hamas’ın kıdemli komutanlarının etkisiz hale getirildiğini ve operasyonun devam edeceğini belirtti. İsrail’de yüzlerce kişi sağı Netanyahu hükümetinin saldırılarını durdurması için sokağa çıktı.

Filistin konusunda çalışmalarıyla bilinen gazeteci yazar Faik Bulut, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarında iki önemli nokta olduğuna dikkat çekti. Bulut, “Birincisi kendisine yönelik yolsuzluk suçlamaları, istifasına yönelik eylemlerin üstüne mart ayında yapılan dördüncü erken seçimler sonrasında hükümeti kurmakla görevlendirilmesine rağmen yasal süre içinde koalisyon oluşturmayı başaramaması içerde bir yönetememe krizi ile boğuştuğunu gösteriyordu. Bu yönetememe krizi ile birlikte dolayısıyla toplum üzerinden bir algı yaratmaya çalıştığını, odaklarını dağıtmaya çalıştığını söyleyebiliriz. İkinci olarak Filistin’de gerçekleştirilmesi planlanan seçimleri Netanyahu’nun sıcak yaklaşmaması olarak gösterilebilir. Filistin’deki iki islami gücün, Mansur Abbas’ın lideri olduğu Birleşik Arap Listesi meclise girdiği takdirde Hamas, Avrupa’da ve ABD’de meşruluğu görünen bir yerde duracaktı. Seçimlerin bir ayağının Kudüs’te gerçekleşecek olması ise siyonist düşüncenin asla kabul etmeyeceği bir durum” ifadelerini kullandı.
Öte yandan dünyanın dört bir yanından İsrail’e saldırıları durdurması çağrısı yapıldı. ABD, İngiltere, İspanya, Lübnan, Sudan, Norveç ve birçok ülkede binlerce kişi, “Filistin’e özgürlük”, “Kudüs’ten ellerinizi çekin” yazılı dövizler taşıyarak ve saldırıların durmasını derhal son bulmasını ve Filistinlilerin topraklarından geri çekilmeleri istendi.

***

• Saldırılarda 500 yerleşim ve 7 okul birimi hedef alındı.

• İsrail’de Salı gecesi polis ile Filistinliler arasında çıkan çatışmalara katıldığı şüphesiyle 150 Filistinlinin gözaltına alındığı bildirildi.

• İsrail’in Lod kentinde Ultra-ortodoks bir yahudi tarafından öldürülen Filistinli Musa Hassune için cenaze töreni düzenlendi. Cenaze sonrası İsrail polisi müdahale etti. Olayların büyümesiyle birlikte Lod’un belediye başkanı, “Kontrolü kaybettik, Lod’da iç savaş çıktı” dedi, orduyu göreve çağırdı. Bunun üzerine Batı Şeria’dan 6 sınır polisi birliği Lod’a çekildi. Başbakan kentte OHAL ilan etti.

• İsrail ordusu, Gazze’de düzenlediği hava saldırılarında Hamas’ın askeri liderlerinden bazılarını öldürdüğünü açıkladı.

• Hamas İsrail’in açıklaması sonrası, Aşdod kentini hedef alan 50 roket saldırısı düzenlediğini duyurdu.

• Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi gerginliğin tırmanması sonrası BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail ve Hamas’ın “topyekün bir savaşa” ilerlediği uyarısında bulundu.

• Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail’in hava saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi’ndeki çocukların korunması ve artan gerginliğin sonlandırılması çağrısında bulundu.

• İşgal altındaki Batı Şeria’nın Tubas şehrinde İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu 16 yaşında Filistinli bir çocuk, boynundan ve göğsünden vurularak hayatını kaybetti.

ULUSLARARASI TEPKİLER

• Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, yaptığı açıklamada ABD’nin İsrail’in işlediği suçlara kalıcı destek verdiğini vurguladı. Rodriguez, “Küba, İsrail’in Gazze’deki Filistinli halka yönelik ayrım yapmayan bombalamalarını şiddetle kınıyor.” ifadesini kullandı.

• Arjantin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Arjantin’in, İsrail’in orantısız güç kullanmasından endişe duyduğu belirtilerek bölgede yükselen şiddetin kınandığı belirtti.

• Şili Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da “Şili Hükümeti, Kudüs’te başlayan, bugün diğer şehirlere yayılan şiddetin artması ve bunun sonucu olarak masumların kurban edilmesi konusundaki derin endişesini dile getiriyor.” denildi.-Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Her iki tarafı da itidale çağırıyoruz. Sivil kayıpların artması ve ayrım gözetmeksizin sivillerin bombalanmasından endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı.

• İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs ve Gazze’de yaşanan son İsrail saldırılarının ardından, her iki tarafa da itidal çağrısında bulunarak, acilen gerilimin düşürülmesini istediklerini bildirdi.

• Fransa’da muhalefetteki Avrupa Ekolojisi - Yeşiller (EELV) Partisi, “İsrail’in bu küçük adımlarla sömürgeleştirme politikası, sorunun herhangi bir şekilde barışçıl şekilde çözülmesini engelliyor ve tüm Orta Doğu’nun güvenliğini tehdit ediyor” dedi.