İsrail Dışişleri Bakanlığı, sitesinde yaptığı bir açıklamayla, ABD Patent ve Marka Ofisinin (USPTO) Tel Aviv Üniversitesi Moleküler Hücre Biyolojisi ve Bitoteknoloji Okulundan Prof. Dr. Jonathan Gershoni’nin korona ailesinden virüsleri için geliştirdiği yenilikçi bir aşı tasarımına patent verdiğini duyurdu

İsrailli bilim insanı korona ailesinden virüslere karşı aşı tasarımı patenti aldı

Dış Haberler Servisi

İsrailli Bilim İnsanı Prof. Dr. Jonathan Gershoni ABD Patent ve Marka Ofisinden (USPTO) korona ailesinden virüsler için geliştirdiği yenilikçi aşı tasarımı için patent aldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, sitesinde yaptığı bir açıklamayla, ABD Patent ve Marka Ofisinin (USPTO) Tel Aviv Üniversitesi Moleküler Hücre Biyolojisi ve Bitoteknoloji Okulundan Prof. Dr. Jonathan Gershoni’nin korona ailesinden virüsleri için geliştirdiği yenilikçi bir aşı tasarımına patent verdiğini duyurdu.

Sitede yapılan açıklamaya göre; patenti alınan bu aşı tasarımı, “yeni koronavirüsün Aşil tendonu olan ve virüsün hedef hücreye bağlanmasını ve onu enfekte etmesini sağlayan kritik yapı RBM’yi (Reseptör Bağlayıcı Motif)” hedefliyor.

Prof. Dr. Gershoni’ye göre; “aşı, virüsün “diken” proteininin küçük bir özelliği olan RBM’yi yeniden yapılandıracak. Virüs, hücreleri işgal etmek ve çoğalmak için pek çok farklı proteini kullanıyor ancak “diken” protein temel yüzey proteini ve insan hücresine giriş kapısı gibi hareket eden bir reseptöre (o da başka bir protein) bağlanmak için virüsün kullandığı temel yüzey proteini. Diken protein insan hücresi reseptörüne bağlandıktan sonra, viral membran insan hücresi membranıyla füzyon yapıyor, bu da virüs genomunun insan hücrelerine girmesini ve enfeksiyonun başlamasını sağlıyor.”

Prof. Dr. Gershoni, 15 yıldır SARS CoV ve ardından MERS CoV’daki diken proteinin RBM özelliğini yeniden yapılandırmak (rekonstrükte etmek) ve yeniden oluşturmak (rekonstitüe eetmek) için bir yöntem üzerine ekibiyle çalıştıklarını belirtti. “Yeni virüsün genomu 2020 Ocak ayının başlarında yayınlandığında, KOVID-19’a sebep olan SARS CoV2’nin RBM’sini yeniden oluşturma sürecini başlattık ve yeni virüsün yeniden oluşturulmuş bir RBM’sini kısa süre içerisinde elde etmeyi umuyoruz. Bu, bir yıl veya bir buçuk yıl içerisinde kullanıma hazır olacak yeni bir aşının dayanak noktası olacaktır” şeklinde açıkladı.

“Kan (serum) örneklerini aldığımıza göre, gelecek ay veya iki ay içerisinde RBM-tabanlı aşı adaylarını izole edebilmeliyiz. Yeni koronavirüs için fonksiyonel RBM’nin keşfi ve üretimi amaçladığımız aşının üretilmesi için temeldir ve kritik önemdedir. Bu tür fonksiyonel bir RBM’nin başarılı bir şekilde izolasyonu ve yeniden oluşturulması, aşı endüstrisinin (bunu) bir farmakoloji firması tarafından üretilecek bir aşıya dönüştürmesine olanak sağlayacaktır. Aylar içinde geliştirilecek bu tür bir RBM-tabanlı aşı, bir yıl kadar sürecek faz 1, 2 ve 3 klinik denemelerinde test edilecektir.”