İsrailliler Netanyahu’nun Batı Şeria’yı ilhak planına karşı meydanlara indi

BirGün Dış Haberler Servisi

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun egemenlik alanını Filistin halkının yaşadığı Batı Şeria’ya doğru genişletme planına karşı, binlerce İsrailli Tel Aviv’de meydanlara indi. Filistinlilerin devlet kurmak istediği toprakların fiilen ilhak edilmesi anlamına gelecek bu plan, Tel Aviv’de Cumartesi günü gerçekleştirilen bir mitingle protesto edildi.

Reuters’in haberine göre, protestocular, ABD’de George Floyd cinayeti sonrası gelişen “Black Lives Matter” protesto dalgasına atfen “Palestinian Lives Matter” (Filistinli Hayatlar Önemlidir) sloganı etrafında tek ses oldu.

Sol gruplar tarafından organize edilen protestoda katılımcılar, koronavirüs kısıtlamaları altında yüz maskesi ve mesafe koruma önlemleriyle “İlhaka hayır, İşgale Hayır, Barış ve Demokrasiye Evet!” pankartı arkasında bir araya geldi.

Bernie Sanders de video konferans yoluyla halka hitap etti

Miting organizasyonu kapsamında ABD’li Demokrat Senatör Bernie Sanders’in İsrail halkına hitap ettiği bir video da gösterildi. Sanders, “Adalet için ayağa kalkmak ve hak ettiğimiz gelecek için mücadele etmek hiç bu kadar önemli olmamıştı. Otoriter liderlere karşı ayağa kalkmak ve her bir Filistinli ve her bir İsrailli için barış içinde bir gelecek inşa etmek hepimizin elinde” şeklinde konuştu.

Filistin halkı; 1967 Ortadoğu Savaşıyla İsrail’in işgal ettiği topraklar olan Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridinde bağımsız bir devlet kurmak istiyor.

Netanyahu, Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerini ve Ürdün Vadisini topraklarına katma planını hayata geçirmek için 1 Temmuz tarihini verirken, Washington’dan yeşil ışık bekliyor. ABD Başkanı Trump ise, İsrail’in yerleşimlerini koruyacağı ve Filistinlilerin katı koşullar altında bir devlet kuracağı bir barış planı açıklamıştı. Filistinliler bu teklifi reddetti ve İsrail’in ilhak planına karşı öfkelerini dile getirdi.

BM’in yanı sıra bazı Avrupa ve Arap devletleri de İsrail’in pek çok ülke tarafından yasadışı bulunan bu ilhak planına karşı çıkıyor.

Öte yandan, son zamanlarda yapılan bir ankete göre, İsraillilerin yaklaşık yarısı Benjamin Netanyahu’nun ilhak planını destekliyor.