Sayıları 5,5 milyonu bulan KYK borçlusu genç, "Bu borcu istihdam edilemediğimiz, iş bulamadığımız için ödeyemiyoruz" diyor.

İşsiz gençlerden borç ödemesi bekleniyor

Berkay SAĞOL

Yaklaşık 5,5 milyon genç, üniversite öğrenimleri sırasında Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) kredi aldı. Mezun olduktan sonra ödeyemedikleri KYK borçları her ay uygulanan faizler sebebiyle katlanarak arttı. Kimi genç mezun olduktan sonra iş buldu ama krediyi ödeyecek durumu olmadı, kimi genç ise iş dahi bulamadı.

Yaklaşık 300 bin öğrenci borçlarını ödeyemediği için icraya bile verildi ancak sorunun çözülmesi için hiçbir düzenleme yapılmadı. Sadece borçları yapılandırıldı, düzenli taksitlerle kredilerin ödenmesi istendi. KYK Borçluları Hareketi'ni kuran gençler, borçların yapılandırılmasını değil tamamen silinmesini istiyor.

KYK Borçluları Hareketi'nden Şebnem Sultan Yılbaş, borcunu ödeyemeyen gençlerden biri. Yüksek lisans öğrencisi olduğunu dönemde çalışmak zorunda olduğu için kendisine burs değil kredi verildiğini ifade eden Yılbaş, "O dönem aldığımız rakamlar zaten kitapları ve diğer eğitim masraflarını ancak karşılıyor. Ben 14 bin TL almıştım, şu anda 17 bin TL gibi geri ödeme yapacağım. Ben zaten asgari ücretle çalışıyorum ve bu parayı ödemem mümkün değil. Bir de hiç çalışmayan ya da ev geçindirmek zorunda olan insanlar nasıl ödeyecek? Zaten öğrenciye kredi vermek gibi bir mantık komple yanlış" dedi.

Birçok gencin mezun olduktan sonra iş bulamadığını ve onlardan şu anda bu borcun ödenmesi beklendiğini vurgulayan Yılbaş, "Tüm borçların silinmesi ve bundan sonra verilecek olan kredilerin de burslara dönüştürülmesi lazım. Öğrenciler okulu bitirince yüksek maaşlarla iş bulabilecekmiş gibi hayata borçlu başlatıyor. Pandeminin yarattığı olumsuz koşullar zaten herkesi etkiledi. Çalışan olumsuz etkilendi, çalışmayan arkadaşlarımız zaten mahvolmuş durumda. Bu borçların silinmesini talep ediyoruz" diye konuştu.