Issız kuytu köşelerden aydınlığa

Üç teknik adamın istifasına neden olan 5. haftanın en iyi takımı Bursaspor olurken, Fenerbahçe’nin tüm hücum yükünü taşıyan Valbuena da haftanın oyuncusu oldu. 36 golün en şıkını Ricardo Quresma atarken haftanın en iyi teknik direktörü de ligin çaylak takımı Göztepe’yi üçüncülüğe kadar yükselten Tamer Tuna oldu.

Sezona Marius Sumudica yönetiminde başlayan Kayserispor ilk beş haftanın başarılı takımlarından. Sarı-kırmızılıların bu haftaki kurbanı geçen sezonun sükseli takımı Antalya’ydı. Kayseri adına şaşırtıcı olan topladığı puandan ziyade Umut Bulut’un iki maç üst üste gol atması. Yıldız transferlerle sezona iddialı başlayan Antalyaspor’da su yüzüne çıkan sorunlar Rıza Çalımbay’ın istifasına kadar gitti. Maçtan sonra basın toplantısında radikal kararlar almaktan bahseden Çalımbay, yönetimin desteğini alamayınca görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Öyle gözüküyor ki Antalya yönetimi oyuncuya dayalı sistemin raf ömrünü kendi test etmek istiyor.

Bursaspor, Paul Le Guen önderliğinde geçen senenin travmasını tamamen atlatmış gözüküyor. Sezonun ilk deplasman galibiyetini sükseli bir skorla elde eden Yeşil-beyazlıların son çeyrekte yedikleri gollerden gerekli dersleri çıkarmaları gerekir. Malatya halkının stadyum açılışına ilgiyi göstermediği karşılaşmada Yeni Malatyaspor yeni evinde ilk maçında mağlubiyetle tanıştı.

Akhisar Karabükspor’u üstelik geriden gelip mağlup ederek 10 puanlı takımlar arasındaki yerini aldı. Kasabadaki stadyum inşaatı bir türlü bitmediği için SüperLig’e çıktığından beri maçlarını Manisa’da oynayan Akhisar, bu sezon kendisinin de misafir sayıldığı evinde oynadığı tüm maçları kazandı. Karabükspor deplasmanda geçtiğimiz sezondan daha iyi oynuyor. Batı Karadeniz temsilcisi bu hafta da puan almayı hak eden bir performans gösterip önemli fırsatlar da yakaladı. Ancak rakip kaleci Lukac günündeydi.

Galatasaray’ın bu haftaki kurbanı Kasımpaşa oldu. İlk beş haftayı domine eden Sarı Kırmızılı oyuncuların çoşkusu eksiklerinin üstünü örtüyor. Antalya deplasmanında bazı defoları ortaya çıkmıştı. Igor Tudor ve takımı gelecek hafta Bursa deplasmanında sezonun en zor sınavına girecek. Kasımpaşa bu sefer rakibini uyutarak istediği sonucu alamadı.

Osmanlıspor - Sivasspor karşılaşması ilk yarıda atılan 6 golle sona erdi. Osmanlı skor avantajını koruyamadı ve ligin dibine yerleşti. Bu mağlubiyet Bülent Uygun’un Osmanlı kariyerinin de sonu oldu. Sivasspor Samet Aybaba takımına dönüşüyor. 5 haftada 2 galibiyet fena başlangıç değil ancak ligde kalmak için daha iyisini yapmaları gerekiyor.

Trabzonspor Burak Yılmaz ile iki kere öne geçmesine rağmen Başakşehir deplasmanında galip gelmeyi başaramadı. Trabzon’un kronik sorunu “sabırsızlık” yine devrede. Karadeniz temsilcisi bir futbol aklıyla yönetilmeye ve yavaş yavaş işler yoluna girmeye başlamışken Ersun Yanal’ın teknik direktörlüğü sorgulanmaya başlandı. Avrupa yorgunu Başakşehir’in rotasyonlu kadrosu haftayı puanla kapatmayı başardı. Yönetiminin Trabzon formasıyla maça gelen minik taraftarların formasını çıkarttıran özel güvenlik firmasıyla iş akdini feshetmesi haftanın en doğru hareketiydi.

Fenerbahçe bu sezon ilk kez dört gol attığı karşılaşmada Alanyaspor’u mağlup ederek Beşiktaş derbisi öncesi moral buldu. Sarı Kanarya için gelecek hafta Kadıköy’de Beşiktaş’ı yenmek sezona yeniden başlamak manasına gelecek. Alanyaspor lige çıktığından beri oynadığı oyunla izleyenlere zevk veriyor. Umarım ki kötü sonuçlar bu felsefeden uzaklaşmalarına sebep olmaz.

Cezasını tamamlayan Göztepe, taraftarıyla buluşmanın çoşkusuyla Gençlerbirliği’ni mağlup etti. Göztepe’nin iyi bir teknik adam yönetiminde iyi bir kadro kurduğu ve ligde kalıcı olacağı belliydi ancak kimse sezona bu kadar iyi başlayacaklarını beklemiyordu. Coşkulu Göztepe taraftarı, küçük boğucu stadyum ve ne oynayacağını bilen bir takım. Süper Lig nur topu gibi “zorlu deplasman” kazandı! Gençlerbirliği’nin dertlerine Mesut Bakkal da derman olamadı. Dümende İlhan Cavcav olmadan ilk sezonunu geçiren Alkaralar karaya oturmadan sezonu tamamlayabilecek mi izleyip göreceğiz.


Beşiktaş yavaş yavaş ritmini buluyor. Porto galibiyetinin ardından Konya karşısında da izleyenlere keyif vererek kazanmayı başardılar. Kadıköy deplasmanından önce tek eksiği sağ bek. Bu bütçelerle kurulan bir takımın kadrosunda Gökhan Gönül’ün alternatifinin olmaması anlaşılır gibi değil. 40 gün önce Beşiktaş’ı Süper Kupa finalinde mağlup eden Konyaspor bu defa son şampiyondan istediğini alamadı. Zorlu UEFA Avrupa Ligi mesaisinin ardından Beşiktaş’ın temposuna ayak uydurmak bile başarı sayılır.