Maden mühendislerinin yüzde 80'inin kamuda iş bulamadıkları, diplomalarını 5 bin 500 TL'ye kiralayarak başka işlerde çalışmak zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Diplomasını kiralayan bir mühendis, “Maden mühendisliğinde diploma kiralama çok yaygın. Ben de kiraladım. Maden ocağını görmedim. Ocağın bulunduğu Afyon’a hiç gitmedim. Diplomam çalıştı” diyor.

İşsiz maden mühendisleri diplomalarını asgari ücretle kiralıyor

Cumhurbaşkanlığı Üni-Veri Araştırma Raporu’na göre maden mühendislerinin yüzde 80'i kamuda iş bulamıyor. Maden mühendisliği mezunları ise diplomalarını 5 bin 500 lira asgari ücretle kiraya verip başka işlerde çalışıyor. Diplomasını kiralayan bir maden mühendisi, “Maden mühendisliğinde diploma kiralama çok yaygın. Ben de kiraladım. Maden ocağını görmedim. Ocağın bulunduğu Afyon’a hiç gitmedim. Diplomam çalıştı” dedi.

Sözcü’den Sultan Uçar’a konuşan maden mühendisi E.B., “Maden ocağında üretim için yasaya göre maden mühendisi çalıştırmak zorunlu. Maden mühendisinin görevi, ürün çıkarılırken işçilerin can güvenliğini sağlamak için kontroller yapmaktır. Yasaya göre mühendis, tehlikeli bir durumda üretimi anında durdurabilir. Yazılı olarak durdurabilir ama fiziken durduramaz. Çünkü, maaşı patrondan alıyor. İşçilerin can güvenliği riski olsa da, üretimi durduran mühendis işten atılıyor. Ölüm riskine rağmen gözünü kulağını kapatıp, herkes susuyor. Maden mühendisleri için diplomalarını asgari ücretle kiralamak çok yaygın ve sıradanlaştı” diye konuştu.

“Ekonomik nedenlerle, ben de diplomamı asgari ücrete kiraya verdim. Maden ocağını hiç görmedim. Ocağın bulunduğu Afyon'a hiç gitmedim. Diplomam üretim için kullanıldı” diyen E.B., sözlerine şöyle devam etti:

“İstanbul'da bir markette çalışıyordum. Maden mühendisleri, üretimde çok gereksiz, kağıt üstü ve kanuni bir zorunluluk gibi görülüyor. Çoğu maden mühendisi, maden ocaklarında, kantar gibi angarya işte çalıştırılıyor. Maden Mühendisleri Odası belirli bir asgari ücret belirlese de, uyulmuyor. 2018'de SGK, maden mühendisleri için belirlenen asgari ücretin altında maaş verilmemesi uygulamasını çalışan aleyhine tek taraflı feshetti. İşverenler, işçi asgari ücretine bile maden mühendisi çalıştırıyor. Mühendis madene hiç gitmiyor ama diploması madene gidip, kağıt üstünde çalışıyor.”

ZONGULDAK'TA YÜZDE 93'Ü BOŞ

Türkiye'nin maden denilince ilk akla gelen ili Zonguldak'taki Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'ne 2022 YKS'de verilen 15 kontenjana sadece 1 öğrenci yerleşti. Maden mühendisliği bölümünün yüzde 93'ü boş kaldı. ODTÜ, İTÜ, Hacettepe ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde aynı bölüm yüzde 100 doldu.