TÜİK’in açıkladığı mart ayı işsizlik rakamlarına göre erkek istihdamı 586 bin artarken kadın istihdamı 36 bin kişi azaldı. Genç kadın işsizliği yüzde 30’u geçti.

İşsiz ordusu kadınlarla büyümeye devam ediyor

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini yayımladı. Buna göre, ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, martta bir önceki aya göre 59 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 13,1 seviyesinde gerçekleşti.
TÜİK, ocak ayında işgücü istatistiklerini açıklama yönetimde değişikliğe gitti.

Böylece tarihinde ilk kez geniş tanımlı işsizlik rakamlarını açıklamaya başladı. TÜİK’in atıl işgücü adıyla açıkladığı geniş tanımlı işsizlik mart ayında yüzde 25,8 olarak gerçekleşti. Bu rakam şubat ayına yüzde 28,9 seviyesindeydi.

Öte yandan işgücü mart ayında bir önceki aya göre 610 bin kişi artarken istihdam edilenlerin sayısı 550 bin kişi arttı. Martta istihdam edilenlerin sayısı 28 milyon 89 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 44,3 oldu. Toplam işgücü ise 32 milyon 325 bin kişiye ulaştı.


Koronavirüs salgının iş piyasasında yarattığı tahribat gençleri ve kadınları daha fazla etkiledi. Cinsiyete göre işsizlik verilerine bakıldığında ise kadın işsizlik oranının TÜİK’in açıkladığı işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergelerin tümünde arttığı dikkat çekti. Kadınlarda dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 677 bin olurken geniş tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 127 bin oldu. Bir ayda erkek istihdamı 586 bin artarken kadın istihdamı 36 bin kişi azaldı. Kadın işsizliğindeki en çarpıcı detay ise 15-24 yaş arasındaki genç kadınlarda. TÜİK verilerine göre mart ayında 15-24 yaş grubundaki genç erkeklerde işsizlik oranı yüzde 21,9 olarak gerçekleşirken genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 30,1 oldu. Başka bir ifadeyle her 3 genç kadından biri işsiz.

Martta genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı işgücü rakamlarının ardından ‘İstihdam Görünüm Raporu’nu yayımlayan DİSK-AR, istihdamdaki artışa dikkat çekti. TÜİK, rakamlarına göre 1,7 milyon kişiye yeni iş yaratıldı. Ancak bunun salgın koşullarında nasıl gerçekleştiği ve istihdamın nasıl olup da salgın öncesi düzeye yaklaştığı belirsiz. Raporuna göre TÜİK’in istihdamda olup işbaşında olmayanların sayısını açıklamadığı için gerçekte kaç kişinin fiilen çalıştığı, kaç kişinin istihdamda göründüğü halde çalışmadığı bilinmiyor.

Ancak İŞKUR verileri ile TÜİK verileri arasında büyük bir uyumsuzluk var. İŞKUR’a göre 2020’de sadece 27 bin kişi salgın nedeniyle çalışamadığı için İŞKUR desteğinden yararlanırken bu sayı Mart 2021’de 1 milyon 862 bine yükseldi. Diğer bir ifadeyle salgın nedeniyle çalışamayıp İŞKUR’un kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yaranılanların sayısı Mart 2021’de bir önceki yıla göre 1 milyon 834 bin kişi arttı. Bu tezatlığa dikkat çekilen DİSK-AR raporunda “Bir yandan çalışamayıp İŞKUR desteği alanların sayısı 1 milyon 834 bin artarken öte yandan istihdamın 1 milyon 726 bin artması tuhaf ve izaha muhtaç bir çelişki olarak duruyor” denildi.