İŞKUR’a kayıt yaptıran işsizlerin sayısı artıyor, buna rağmen TÜİK’in işsiz sayısı azalıyor. 3 ayda İŞKUR’da kayıtlı işsizler 100 bin kişi arttı ama TÜİK’in işsiz sayısı 500 bin kişi azaldı.

İşsiz sayılarında çarpıcı çelişki

OZAN GÜNDOĞDU

TÜİK’e göre işsizlerin yüzde 98,2’si İŞKUR’a kayıtlı durumda. Mayıs ayındaki 4 milyon 157 bin işsizin 4 milyon 84 bini İŞKUR’a kayıtlı halde. Son 3 aydır İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayısı artarken TÜİK’in işsiz sayısı azalıyor.

TÜİK mayıs ayı işgücü göstergelerini yayımladı. Buna göre mayıs ayı işsizlik oranı yüzde 12,8, işsiz sayısı ise 4 milyon 157 bin kişi oldu. TÜİK, bu sonucu 44 bin haneye yaptığı anketlerden yola çıkarak tahmin ediyor. Buna karşılık İŞKUR ise kuruma gelip kayıt yaptıran kayıtlı işsizlerin sayısını açıklıyor. İŞKUR kayıt altına aldığı işsiz sayısını mayıs ayı için 4 milyon 84 bin kişi olarak açıklamıştı. Bu verilerle TÜİK’in tahminine göre sadece 73 bin kişi İŞKUR’a kayıtlı olmadan iş arıyor. Başka bir deyişle devletin resmi verilerine göre her 100 işsizin 98’i İŞKUR’a kayıtlı görünüyor.

Öte yandan İŞKUR ile TÜİK verileri arasında şubat ayında çok daha büyük bir fark bulunuyordu. Şubat ayında TÜİK’in anketlerinden yola çıkarak yaptığı tahmine göre 4 milyon 730 bin işsiz olduğunu tespit ederken, şubat ayı İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 953 bin kişi olmuştu. Başka bir deyişle TÜİK’e göre şubat ayında 777 bin kişi İŞKUR’a kayıt yaptırmadan iş ararken bu sayı sadece 3 ay içinde 73 bine gerilemiş oldu.

HAZİRANA HAZIRLIK ŞÜPHESİ

TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranı şubat ayında yüzde 14,7 olarak gerçekleşmişti. Aradan geçen 3 ay içinde işsizlik oranı yüzde 12,8’e kadar geriledi. Üstelik bu gerileme İŞKUR’a kayıt yaptıran kişi sayısı artmasına rağmen yaşandı. Ancak İŞKUR’a kayıtlı işsizlik Haziran ayında rekor artış gösterdi. Mayıs ayında 4 milyon 84 bin olan kayıtlı işsiz sayısı Haziran ayında 4 milyon 417 bine fırladı. Bu artışın gelecek ay TÜİK verilerine nasıl yansıyacağı ise merak konusu.

3 AYDA NE DEĞİŞTİ?

ŞUBATMAYIS
İŞKUR'a kayıtlı haldeki işsiz sayısı3 milyon 953 bin4 milyon 84 bin
TÜİK toplam işsiz sayısı tahmini4 milyon 730 bin4 milyon 157 bin
TÜİK ile İŞKUR farkı777 bin73 bin