Uluslararası Çalışma Örgütü’nün son raporuna göre, dünyada ücretli işlerin yetersizliği yaklaşık yarım milyar insanı etkiliyor. İşsiz sayısının bu yıl 2,5 milyon artması bekleniyor

İşsiz sayısı bu yıl  2,5 milyon artacak

Emek Servisi

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yayımladığı rapora göre, yaklaşık yarım milyar insan, çalışmayı arzu ettiklerinden daha kısa sürelerde ücretli işlerde çalışıyor ya da ücretli işe yeterince erişemiyor. “Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm: Eğilimler 2020” başlıklı raporda ayrıca, 2020 yılında işsizliğin yaklaşık 2,5 milyon artacağı belirtiliyor.

188 MİLYON İNSAN İŞSİZ 120 MİLYON İNSAN UMUTSUZ

Rapora göre son dokuz yılda genel olarak aynı düzeyde kalan küresel işsizlik, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle yükselişe geçecek. Çünkü büyümenin yavaşlaması, küresel işgücü artarken işgücü piyasasına yeni girenleri istihdam etmeye yetecek kadar iş bulunamayacağı anlamına geliyor.

Raporda “işgücü arz ve talebi arasındaki uyumsuzluğun, işsizliğin ötesine geçerek daha geniş çaplı bir işgücü kullanım eksikliğine dönüştüğü” belirtiliyor. Dünyada 188 milyon işsiz insana ek olarak, 165 milyon insan yeterli düzeyde ücretli işe sahip değil. 120 milyon insan da ya aktif olarak iş aramayı bırakmış durumda ya da işgücü piyasasına erişemiyor. Dolayısıyla ücretli işlerin yetersizliği dünya genelinde 470 milyon aşkın insanı etkiliyor.

GELİR EŞİTSİZLİĞİ SANILANDAN YÜKSEK

Rapor ayrıca, işgücü piyasasındaki eşitsizliklere de dikkat çekiyor. Rapor, yeni veri ve tahminlere göre küresel çapta gelir eşitsizliğinin, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere, daha önce sanıldığından daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Rapora göre dünya genelinde, ulusal gelirde emeğin payı (diğer üretim faktörlerine oranla) 2004 ile 2017 yılları arasında yüzde 54’ten yüzde 51’e geriledi. Bu düşüş Avrupa, Orta Asya ve Amerika kıtalarında daha belirgin. Raporda bu düşüşün önceki tahminlerden daha fazla olduğu belirtiliyor.

HER 5 EMEKÇİDEN BİRİ YOKSUL

ILO, orta düzeyde veya aşırı çalışan yoksulluğunun, 2020-21’de gelişmekte olan ülkelerde artacağını tahmin ediyor. Rapora göre çalışan yoksulluğu (günde 3,20 dolardan düşük gelir) bugün için 630 milyonu aşkın çalışanı, başka bir deyişle dünyada çalışan nüfusun beşte birini etkiliyor.

267 MİLYON GENÇ BOŞTA

Rapora göre dünyada 15-24 yaş grubunda olan 267 milyon genç ne eğitimde ne istihdamda, bu rakamdan daha fazlası ise standardın altında kalan koşullarda çalışıyor.

Raporu değerlendiren ILO Genel Direktörü Guy Ryder, “Milyonlarca insan için, çalışarak daha iyi yaşam kurmak gittikçe zorlaşıyor” diyor. Ryder, “Çalışma yaşamında bir türlü azalmayan ve önemli düzeylerde seyreden eşitsizlikler ve dışlanma, insanların insana yakışır iş ve daha iyi gelecek bulmalarını önlüyor. İşte bu, sosyal uyum açısından büyük ve endişe verici sonuçları olabilecek ciddi bir bulgudur” ifadelerini kullanıyor.