CHP’li Ağbaba, Türkiye ve dünyadaki işgücü göstergelerini karşılaştıran bir rapor yayımladı. Dünyada işsizlik azalırken Türkiye’de artığına vurgu yapılan rapor çarpıcı verilerle dolu

İşsiz sayısı Lübnan’ın nüfusuna eşitlendi


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye’de işsizliğin son durumunu gözler önüne seren ve diğer ülkelerle karşılaştıran bir rapor yayımladı. Ağbaba Türkiye’deki 7 milyona dayanan geniş tanımlı işsiz sayısının Lübnan nüfusuna eşit olduğunu ifade ettiği raporda AKP’nin gençlerin geleceğini çaldığını vurguladı.


AKP’nin her fırsatta kendi tabanına söylediği Avrupa bizi kıskanıyor yalanına da gönderme yapan Ağbaba yazılı yayımladığı raporda “bizi kıskanan AB ülkerinde işsizlik son yılın en düşük seviyesini yaşıyor” dedi.

Avrupa İstatistik Ofisi (verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde nisanda yüzde 7,6 seviyesinde olan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik, mayısta yüzde 7,5’e indi. Böylece işsizlik, Temmuz 2008’den bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşti. Avrupa’da yaşanan işsizliğin düşük seyrettiği bu dönemde Türkiye’deki işsizliğin hızla artması ise rapora yansıdı. Raporda ifade edilen bazı işsizlik oranları şu şekilde yer aldı;

♦ Çekya: yüzde 2,2
♦ Almanya: yüzde 3,1
♦ Hollanda: yüzde 3,3
♦ Belçika: yüzde 5,6
♦ Portekiz: yüzde 6,7
♦ Fransa: yüzde 8,7
♦ İtalya: yüzde 9,7
♦ Türkiye: yüzde 12,8

Öte yandan Ağbaba’nın raporunda İŞKUR verilerine de yer verildi. Raporda “İŞKUR verilerine geçen yıl Haziran ayında 1 milyon 343 bin olan işsiz kadın sayısı bu yıl haziran ayında 2 milyon 231 bin kişiye yükselmiştir. Ekonomik kriz son bir yılda en çok kadınları etkilemiş 888 bin kadın işinden olmuştur” denildi.

Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı erkeklerin yarısı oranında. Bu çarpıcı durum CHP’li Ağbaba’nın da raporunda değinilen konulardan bir diğeri oldu. Raporda “Türkiye OECD ülkeleri arasında kadınların iş gücüne katılım oranının en düşük olduğu ülke konumundadır. TÜİK’in son verisine göre Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 34,4 seviyesindedir. Kadınların iş gücüne katılım oranlarına göre Türkiye’yi, yüzde 43 ile Meksika, yüzde 44,7 ile Yunanistan izlemektedir” ifadelerine yer verildi.