TÜİK’in son rakamlarına göre Türkiye’de işsiz sayısı 4,5 milyonu geçti. İŞKUR işşizin başvurduğu adres. Başvuranların çoğunluğu “Umudum yok ama yine de denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum” diyor.

İşsizin umudu artık kalmadı

MERAL DANYILDIZ

ÖZELLİKLE genç nüfusu vuran işsizlik sorunu her geçen büyüyor. Son verilere göre bir yılda işsiz sayısı 1 milyon 102 bin arttı. İŞKUR’a kayıtlı olanların sayısı ise 4 milyon 84 bini aştı. İş arayanların sıkıntısını kendi ağızlarından dinlemek için İŞKUR’un Şişli’deki binasına gittik. Bina önünde bekleyenlerde baskın duygu umutsuzluktu.

İş başvurusu için gelen Erçin Demirtaş, binlerce işsizden biri. Çalıştığı şirket ekonomik kriz nedeniyle batmış. 6 aydır iş arayan Demirtaş, şunları söylüyor: “İşsizlikle boğuşuyorum. Zaten ülkenin ekonomisi de hayli kötü durumda. Kiramı çok zor ödüyorum, iki çocuğum var. Çocuklarım da bu durumdan etkileniyor. Bir vatandaş 2 bin lira asgari ücret alıp bin 500 TL kira ödüyorsa orada zaten bir haksızlık vardır. İşin bu yönlerinden de bakmak gerekiyor. Ülkenin ekonomisinden zaten 7’den 70’e herkes şikâyetçi.” “İş bulacağıma ilişkin herhangi bir umudum yok” diyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ama denemekten de zarar gelmez diye düşünüyorum. En azından hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Ben yukarda da yetkililerle görüştüm. Sürecin biraz daha hızlı ilerleyip ilerlemeceğini sordum. ‘Daha çabuk olamaz mı?’ dedim. İşimi sordular, 12 yıldır şoförlük yaptığımı belirttim. Makam şoförü olarak ekrana kaydettiklerini, mesaj geleceğini söylediler. Onlar da biraz ümitsiz konuştu.”

7 yıldır onkoloji hastası olan 63 yaşındaki Yaşar Tosman ise önündeki en büyük engelin yaş olduğunu aktarıyor. Tosman, yaşadıklarını şu sözlerle paylaşıyor: “Hasta olduğum için uzun zamandır çalışamıyorum. Ancak banka borçlarım var ve ödeyemiyorum. Evim kira, 3 çocuğum ve torunlarım var. Üç aydır iş arıyorum. İşveren yaş mevzusuna çok takılıyor. 63 yaşındayım ve hastayım ama evde her işimi kendim yapıyorum. Bulaşık yıkarım, çay servisi yaparım. Ne iş olsa yaparım.”

ANNE OĞUL İŞ ARIYOR

Çiğdem Soyok ise 2 ay önce başvurmuş henüz bir sonuç alamamış. Eşinin vefat ettiğini söyleyen Soyok, durumunu şu sözlerle aktardı: “Oğlum da bir yıl önce başvurdu ama sonuç yok. İki aydır evin kirasını ödeyemedim, faturalarım hâlâ duruyor. Oğlum, önerdikleri işe gidiyor, görüşüyor. Ama herhangi bir sonuç alınamıyor. O sebeple buradan asla iş bulacağıma inanmıyorum. Devlet bizi görmüyor. Eşim öldükten sonra beni bankaya yönlendirdiler. Ölüm parası almak için gittim ve 500 lira ödeme yapıldı. Daha sonra emekli olmak istediğimde de ‘Emekli olamazsın. O parayı aldın’ dediler. Ancak bana buna ilişkin bir uyarı yapılmamıştı. 33 gün prim eksiğim olduğu söylendi.”

İş bekleyenlerden biri de ataması yapılmayan öğretmenlerden Eyüp Yürek. Coğrafya öğretmeni Yürek, master dahi yapmasına rağmen atanamadığını ve İŞKUR’a başvurduğunu söyledi.