İşsizlere bir darbe de İşsizlik Fonu’ndan
BirGün/Ankara
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İşsizlik Sigorta Fonu’ndan yılın ilk yarısında patronların işsizlerden iki katı oranında daha fazla destek almasına tepki gösterdi. Ağbaba, “Fon, işsizlerden çok işverene çalışan bir yapıya bürünmüş durumda. Ekonomik krizde dahi temel görevi işsizlere destek olmak olan fondan her 100 işçiden 89’u fondan yararlanamıyor. Yılın ilk altı ayında fondan aslan payını yine işverenlerin aldığı görülüyor” dedi.
İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geçmiş dönem ödemeleri süren işsizlerle birlikte Haziran ayında ödeme yapılan işsiz sayısının 430 bin olarak açıklandığını anımsatan Ağbaba, “Türkiye’de dar tanımlı işsizliğin 3,8 milyon, geniş tanımlı işsizliğin 8,4 milyona dayanmış olmasına rağmen fondan yararlanan işçi sayısı yarım milyon bile değil” diye konuştu.
YARARLANMA ŞARTLARI AĞIR
Bu yılın ilk yarısında fon’dan işsizlere 5,8 milyar TL, işverenlere teşvik ve destek ödemeleri adı altında 11,4 milyar TL ödeme yapıldığını da anımsatan Ağbaba, iktidarı halktan yana bütçe kullanımına davet etti. “Şartlar, işsizler, fondan yararlanmasın diye oluşturulmuş” diyen Ağbaba, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de işsizlik ödeneğinden yararlanabilme koşullarına baktığımızda ‘İşsizler fondan nasıl daha fazla yararlanabilir’ mantığından çok, ‘Nasıl daha az yararlanabilir’ mantığının işlediğini görüyoruz. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki son 120 gün iş sözleşmesine tabi olmak ve iş sözleşmesinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gerekiyor. Şartlar o kadar ağır ki her 100 işsizin 89’u kendi fonundan yararlanamıyor. Ayrıca temmuz ayı itibariyle en düşük işsizlik ödeneği 2 bin 588 liraya, en yüksek işsizlik ödeneği ise 5 bin 176 liraya yükseldi. Bu da yeniden açlık ve sefalettir. Zor durumdaki işsize bir de fon darbesidir.”
ÖDEME TÜRÜ OCAK-HAZİRAN
• İşsizlik ödeneği
5 Milyar 802 Milyon TL
• Teşvik ve destek ödemeleri
11 milyar 373 Milyon TL
• Aktif işgücü ödemeleri
2 Milyar 81 Milyon TL
• İş başı eğitim ödemeleri
4 milyar 39 Milyon TL