Gazetemizin çeşitli bahanelerle resmi ilan hakkının elinden alınmasına tepki gösteren CHP Milletvekili Çakırözer “BirGün gazetesi muhalif olduğu, tek adam yönetiminin baskısı altındaki geniş toplumsal kesimlerin sesi olduğu için sıkıştırılmaya, cezalandırılmaya çalışılıyor” dedi

"İşsizlerin, yoksulların, sesi BirGün gazetesi cezalandırılmaya çalışılıyor"

HABER MERKEZİ

İktidarın tekelindeki Basın İlan Kurumu’nun (BİK), gazetemizin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını elinden almasına CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tepki gösterdi. Çakırözer konuyu Meclis gündemine taşıdı.

BİK’in resmi ilanlar üzerinden gazetelere kurduğu kıskacın yeni bir boyuta taşındığını belirten Çakırözer “BirGün gazetesi muhalif olduğu, tek adam yönetiminin baskısı altındaki geniş toplumsal kesimlerin sesi olduğu için sıkıştırılmaya, cezalandırılmaya çalışılıyor. BİK’in görevi gazeteleri yaşatmaktır, ilanların adaletsiz dağıtılmasını engellemektir. Muhalif gazeteleri nefessiz bırakmak için bahane bulmak değildir” ifadelerini kullandı.


SUDAN VE ANLAMSIZ SEBEPLER

Kurum’un gazeteye yönelik ilan ambargosu için bulduğu gerekçeleri sıralayan Çakırözer, “Basın açıklamaları, bildiriler ve bültenlere ilişkin metin ile fotoğraf ve resimler kendi özel haberi şeklinde yayınlanamaz, deniyor. Bu kural koyuluyor ama diğer yandan da kadrodaki fikir işçilerinin açıkça belirtilmesi gerektiği belirtiliyor. Abonelik ücreti ödenmeksizin haber ajanslarından alıntı yapılamaz, deniyor. Bu gerekçeler sudan, anlamsız ve çelişkili. İhlalin ortadan nasıl kaldırılacağı da belli değil” diye konuştu.

SIKIŞTIRMA, CEZALANDIRMA

Çakırözer, “Bugün Türkiye’de bütün gazeteler abonelik ücretini ödediği ajansların haberlerini istediği gibi kullanıyor. İsterse imza koyuyor, istemezse koymuyor. Ve tüm gazeteler bunları yapıyor. Cezası neden sadece BirGün Gazetesi’ne kesiliyor. BirGün Gazetesi; muhalif olduğu, halkı gerçeklerden haberdar ettiği, yolsuzlukları hukuksuzları duyurduğu, tek adam yönetiminin altında ezilen geniş toplumsal kesimlerin işsizlerin, yoksulların, asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonların sesi olduğu için sıkıştırılmaya, cezalandırılmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

KAÇININ İLAN HAKKINA SON VERİLDİ?

Konuyu hazırladığı soru önergesiyle Meclis gündemine de taşıyan Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:
“Basın İlan Kurumu, 2015 yılından itibaren kaç gazetenin resmi ilan kesme ve uyarma yaptırımı uygulanmıştır?

Bu yaptırımlarla sonuçlanan soruşturmaların kaçı resen kaçı şikayet üzerine başlatılmıştır? 2015 yılından itibaren her bir yayım bakımından uygulanan ilan kesme yaptırımı kaç günlüktür?

♦ Gazetelerin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına hangi gerekçelerle son verilmiştir?

♦BirGün gazetesinin ilan ve reklam yayımlama hakkına son verilmesinin gerekçeleri daha önce kaç gazete için de benzer yaptırım kararlarına dayanak yapılmıştır?

♦2015 yılından itibaren BirGün ve Evrensel gazetelerine uygulanan resmi ilan ve reklam kesme cezasının sayısı nedir?

♦Her bir soruşturma yönünden yapılan kesinti kaç günü kapsamaktadır?

cukurda-defineci-avi-540867-1.