Üniversiteli işsizliğinin önemli bir kısmını oluşturan İİBF mezunları iş bulduklarında niteliklerine uygun olmayan işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Ders almayan ÖSYM ise bu bölümlerin kontenjanlarını artırdı

İşsizlik artıyor ders almıyorlar

MUSTAFA KÖMÜŞ

İktidarın her kente üniversite politikası her alanda oldukça büyük zarar veriyor. Üniversitelerin niteliğinin düşmesinden öğrencilerin mezun olduktan sonra yaşadıkları problemlere kadar birçok sorun bu politika nedeniyle yaşanıyor. Üniversiteli işsizliği ülkenin en önemli sorunlarından biri. Dört üniversite mezunundan birisi işsiz durumda. Bu üniversiteli işsizliğinin önemli bir kısmını ise iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde okuyan gençler oluşturuyor. İş bulan gençler ise çoğu zaman asgari ücretle ve niteliklerine uygun olmayan işlerde çalışıyor. Bütün bunlara rağmen bu bölümlerin kontenjanlarında herhangi bir düşüş olmuyor. ÖSYM’nin açıkladığı 2021 kontenjanlarında bu bölümlerin kontenjanları yine artırıldı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verilerine göre iktisat mezunlarının yüzde 61’i asgari ücretle işe başlıyor. Niteliğine uygun işlerde çalışanların oranıysa yalnızca yüzde 17,8. Benzer şekilde işletme bölümü mezunlarının yüzde 60’ı asgari ücretle çalışma hayatına giriyor. Yalnızca yüzde 18’i niteliğine uygun işlerde çalışıyor. Maliye mezunlarından durum bu iki bölümden daha kötü. Maliye mezunlarının tam yüzde 67’si asgari ücretle ilk işine giriyor. Niteliğine uygun işlerde çalışanların oranı ise sadece yüzde 17,9. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunlarının yüzde 59,8’i asgari ücretle ilk işine başlıyor. Niteliğine uygun işlerde çalışanların oranıysa yalnızca yüzde 19,9. Çalışma ekonomisi mezunlarının ise yüzde 63,2’si asgari ücretle ilk işine başlıyor. Yalnızca yüzde 15,7’si ise niteliğine uygun işlerde çalışıyor.

Kamuda işe yerleşme oranları da bu bölümlerde oldukça düşük. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verilerine göre kamuda işe yerleşme oranları şöyle:

►Siyaset bilimi ve kamu yönetimi: Yüzde 30

►İktisat: Yüzde 20

►İşletme: Yüzde 20

►Çalışma ekonomisi: Yüzde 25

►Maliye: Yüzde 35

Buna rağmen bu bölümlerin çoğunda ayrılan kontenjanlar ise geçen yıla göre artış gösterdi. Bölümlerin kontenjanları ve geçen yıla göre değişiklik oranları şöyle oldu:

►İktisat: Kontenjan 8 bin 962, artış yüzde 1,1

►Açıköğretim iktisat: Kontenjan 718, artış yüzde 100

►İşletme: Kontenjan 12 bin 556, artış yüzde 4

►Açıköğretim işletme: Kontenjan 12 bin 556, artış yüzde 56,4

►Kamu yönetimi: Kontenjan 2 bin 208, düşüş yüzde 8,3

►Açıköğretim kamu yönetimi: Kontenjan 615, artış yüzde 99,7

►Maliye: Kontenjan 5 bin 641, artış yüzde 0,6

►Açıköğretim maliye: Kontenjan 513, artış yüzde 66,6

►Çalışma ekonomisi: Kontenjan 2 bin 519, artış yüzde 3,4

►Açıköğretim çalışma ekonomisi: Kontenjan 513, artış yüzde 150,2