Milli Dayanışma Kampanyası’nda 1,5 milyar TL toplandı. 2019 yılı ile bu yılın ilk iki ayında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan patronlara aktarılan tutar ise yaklaşık 20 milyar TL. Bu tutarla 3 milyona yakın işçiye salgın döneminde 3 ay boyunca asgari ücret düzeyinde destek sağlanabilirdi

İşsizlik Fonu yağmalanmasa kampanyaya gerek kalmazdı

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası’nda 6 Nisan itibariyle 1 milyar 500 milyon TL bağış toplandı. Oysa sadece bu yılın ocak ve şubat aylarında İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak işverenlere verilen desteğin tutarı 3 milyar 700 bin TL. 2019 yılında ise fondan işverenlere 16 milyar TL aktarıldı. DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), “İşverenlere 2019 ve 2020’de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan aktarılan yaklaşık 20 milyar TL tutarındaki destek (bir tür bağış) ile 2 milyon 867 bin işçiye Covid-19 salgını döneminde 3 ay boyunca asgari ücret düzeyinde destek sağlanabilirdi” açıklaması yaptı.

BirGün yazarı Doç. Dr. Aziz Çelik, yaptığı değerlendirmede İşsizlik Sigortası Fonu’nun son yıllarda adeta bir işveren destek fonu olarak kullanıldığına dikkat çekti. Fondan işverenlere karşılıksız destek sağlandığını ve bu desteklerin geri ödemesinin olmadığını vurgulayan Çelik, “Adeta bir tür bağış şeklinde yapılıyor. Bu yolla işverenler işsizlik sigortasına yaptıkları prim ödemeleri geri almış oluyorlar. Kâğıt üzerinde işverenlerden işsizlik sigortasına prim kesintisi yapılsa da bu teşvik ve desteklerle işverenler adeta işsizlik sigortası priminden muaf tutuluyor” dedi.

İŞSİZE DEĞİL, PATRONA YARADI

Üstelik İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere yapılan teşvik ve destek ödemelerinin, işsizlik sigortası ödemelerinden çok daha fazla olduğunu belirten Çelik, “Örneğin 2018’de işsizlik sigortasının toplam gideri 24 milyar TL. Gider kalemlerinin içinde işsizlik ödeneği miktarı yaklaşık 6 milyar TL iken işverenlere teşvik olarak ödenen miktar ise 10,7 milyar TL. 2019’da 37 milyar TL olan toplam giderden işsizlik sigortası için 10,4 milyar harcanırken, işveren teşviklerine ayrılan miktar 16 milyar TL’ye yükseldi. Diğer bir ifadeyle, 2019’da İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam giderleri içinde işveren teşviklerinin payı yüzde 44 oldu” diye konuştu.

KAMPANYAYA GEREK OLMAZDI

2018 ve 2019 yıllarında Fon’dan işverenlere doğrudan 27 milyar TL kaynak aktarıldığını kaydeden Çelik, “İşverenlere aktarılan bu 27 milyar TL ile 3 milyon 870 bin işçiye üç ay boyunca asgari ücret tutarında (2 bin 325 TL) işsizlik ödeneği veya kısa çalışma desteği sağlanabilirdi. Bu kaynak işverenlere aktarılmasaydı, şu anda İşsizlik Sigortası Fonu’nda yaklaşık 160 milyar TL kaynak olacaktı ve Fon, Covid-19 döneminde daha fazla işçinin derdine derman olacaktı. Böylece bağış kampanyasına da gerek olmayacaktı” ifadelerini kullandı.