CHP’li Abdurrahman Tutdere, Ocak-Eylül dönemlerinde İşsizlik Sigortası için başvuran 1 milyon 65 yurttaştan yüzde 58’inin başvurusunun kabul edilmediğini belirtti. Tutdere, kayıt dışı çalışan sayısının Ağustos ayında 484 bin arttığını belirterek, “İktidar görevini yapmıyor” dedi.

İşsizlik ödeneği de alamadılar: Başvuranların yüzde 58'ine 'ret' yanıtı

BirGün Ankara

CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Ocak-Eylül döneminde toplam 1 milyon 65 bin işsiz yurttaşın işsizlik ödeneği için başvuru yaptığını, yalnızca 445 binine aylık bağlandığını söyledi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere kayıt dışı çalışan işçilerin sayısında yaşanan artışa da dikkati çekti. Ekonomik göstergelerin “uçtuğu” bir dönemde işgücüne katılım oranın düşmesinin açıklanamayacağını kaydeden Tutdere, şunları söyledi:

“TÜİK’in açıkladığı verilere göre üretim ve ihracat artıyor, Türkiye ekonomisi ise adeta uçuyor. Fakat ne gariptir ki TÜİK’in çizdiği bu tabloya karşın hem istihdam hem de işgücü azalıyor ve işgücü dışındaki nüfus artıyor. Bütün ekonomik göstergelerin uçtuğu bir dönemde işgücüne katılım oranı yüzde 51.2’ye, istihdama katılım oranı ise yüzde 45’e geriledi. Ağustos ayına ilişkin işgücü istatistiklerine göre, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı çalışanların sayısı bir önceki aya göre 498 bin kişi azalırken kayıt dışı çalışanların sayısı ise 484 bin kişi artmış durumda. Türkiye’deki istihdamın kalitesi giderek düşüyor ve emek sömürüsü büyüyor.”

İKTİDAR GÖREVİNİ YAPMIYOR

Tutdere, Ocak-Eylül döneminde toplam 1 milyon 65 yurttaşın işsizlik ödeneği almak için başvurduğunu ifade etti. Başvuru yapanların yalnızca 445 binine işsizlik aylığı bağlandığının altını çizen Tutdere, “Başvuranların yüzde 58,2’sine aylık bağlanmadı. İktidar görevini yapmıyor, işçilerimiz her geçen gün daha da zor koşullar altında çalışmaya mecbur bırakılıyor” ifadelerini kullandı.