SORU: Ben iki işyerinde çalışıyordum biri tam zamanlı biri part time. 05.07.2021 tarihinde tam zamanlı işyerinden çıkarıldım 06.07.2021 tarihinde part time işyerimden 3 bin 600 gün yasasıyla ayrıldım buna göre işsizlik maaşı alabilir miyim?

CEVAP: Tam zamanlı çalıştığınız işyerinden işsizlik ödeneğine hak kazanılacak nedenlerden biriyle çıkarıldıysanız ve prim ödeme gün şartlarını da yerine getirmişseniz işsizlik ödeneğinden elbette ki yararlanabilirsiniz.

ÜCRETİME ZAM YAPILMIYOR

SORU: Özel bir hastanede hemşireyim eşim asker ve doğu görevi tayini çıktı. 5 Ağustos’ta ihbar sürem bitiyor. Ancak tüm ekip arkadaşlarım zamlı maaş alırken (1 Ağustos’ta yıllık zam yapılıyor) bana bu hakkım olmadığı söylendi. Bu gerçek bir haksızlık hepimiz canımızı dişimize takıp çalışıyoruz. Eş tayini, kıdem tazminatı için, işsizlik maaşı için haklı neden değil. Oysa bu benim isteğim dışında ihbar çalışmak istemiyorum. Ayın sonunda arkadaşlarım 4 bin lira maaş alırken ben 3 bin 100 lira almak istemiyorum. Hiçbir hakkım yok mu aile birliğini korumak için? Zorla çalıştırma yasağı bilmiyorum, bu konulara uzağım. Noterden ihtar çeksem ve işe gitmesem benden ne talep ederler? Kullanmadığım yıllık izni çalıştığım süreyi ihbar tazminatı olarak kesebilirler mi?

CEVAP: Öncelikle İşyerinizde her yıl rutin ve genel bir ücret artışı söz konusu ise siz ücret artış döneminde O işyerinde halen çalışıyor olduğunuz için işyerinizdeki bu ücret artışından yararlandırılmanız gerekiyor. Size sırf işten zorunlu nedenlerle ayrılacağınız için işverenin işçilere eşit işlem yapma borcuna aykırı bu ayrımcı davranışı yasal değildir.
Ağustos başında işveren diğer tüm çalışanlara artış yapıp size zam yapılmazsa (ki siz böyle olacağını belirtiyorsunuz) Bu ayrımcı davranıştan dolayı iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatı talep ederek o işyerinden derhal (ihbar süresini çalışmadan) ayrılabilirsiniz diye düşünüyorum. Bu formülü bir hukukçu ile birlikte değerlendirip birlikte hareket etmeniz faydalı olacaktır.

SÜT PARASI ALTI AY MI ÖDENİYOR

SORU: Net hatırlamıyorum ama yeni çıkan bir yasada doğum yapan annelere 6 ay süt parası verileceğini duymuştum. Bu ne kadar gerçek nasıl ve nereden öğrenebilirim?

CEVAP: Geçmişte böyle bir yasanın çıkacağına ilişkin çeşitli spekülasyonlar yapıldı ve bazı gazetelerde de böyle yazıldı ama gerçekleşmedi. Emzirme yardımı halen doğum gerçekleştikten sonra bir kereye mahsus olarak ödeniyor. Ödemeden eşi çalışmayan erkek işçi ve/veya çalışan kadın işçi yararlanabiliyor. Bunun için doğumdan önceki son 1 yıl içinde 120 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. 2021 yılı için 232 TL ödeme yapılıyor.