Koronavirüs salgınının ekonomide yarattığı etkinin işsizliği daha da artıracağını belirten CHP Milletvekili Candan Yüceer, işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırılması için kanun teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifte, en düşük ücretin 2 bin 60 TL olması, üst sınırın ise kaldırılması talep edildi

İşsizlik ödeneğine “korona ayarı” teklifi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

CHP Milletvekili Candan Yüceer, işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırılmasını ve ödenek miktarı ile yararlanma süresinin artırılmasını istedi. Koronavirüs salgınının ekonomide yarattığı olumsuz etkinin işsizliği daha da artıracağını belirten Yüceer, son üç yılda altı ay prim ödeyen ve son bir aydır çalışan herkesin işsizlik ödeneğinden yararlanmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Kanun teklifinde, işsizlik ödeneğinde en düşük ücretin 2 bin 60 TL olması, yasadaki üst sınırın ise kaldırılması talep edildi.

AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR

CHP’li Yüceer’in kanın teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“İşsizlik Sigortası Kanunu, işsiz kalan yurttaşları karşı karşıya kalabilecekleri ekonomik ve sosyal sorunlara karşı korumayı amaçlıyor. Ancak yasalaşmasının üzerinden geçen yaklaşık 20 yılda, bu amaca yeterince hizmet etmiyor. İşsizlik Sigorta Fonu, hükümetler tarafından amacı dışında kullanılıyor. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yurttaşlarımızın etkin bir şekilde yararlanamamasının en büyük nedeni, işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarının oldukça ağır olmasıdır. Diğer yandan işsizlik ödeneğinin süresi ve miktarı Türkiye gerçekliğiyle örtüşmemektedir.”

İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısının son bir yılda 501 bin 532 azaldığını ifade eden Yüceer, işsizlik oranının ise aynı dönemde keskin bir artış gösterdiğini belirtti. Yüceer, bir yıldan uzun süredir iş bulamayanlar İŞKUR kaydının silindiğini söyleyerek, “TÜİK verilerine göre, Aralık 2019’da bir yıldan uzun süredir iş arayanların sayısı 1 milyon 148 bin kişiye ulaşmıştır. Aynı dönemde iş bulma ümidini yitirenlerin sayısı 838 bine yükselmiştir. 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ifade edilen 2019 yılı işsizlik oranı hedefleri tutmadığı gibi, 2020 yılında öngörülen düşüşe dair de herhangi bir emare görülmemektedir” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ RİSK ALTINDA

Türkiye ekonomisinin koronavirüs salgını nedeniyle büyük risk altında olduğunu kaydeden Yüceer teklifinin gerekçesinde, şunları kaydetti:

“Kimi işletmelerin salgını gerekçe göstererek işten çıkarmalara başlayacağına dair söylentiler endişe yaratmaktadır. Korona salgını ve bu kapsamda alınan önlemlerin ekonomide yol açacağı yavaşlamanın belli sektörlerde kitlesel işten çıkarmalara yol açabileceği öngörülmektedir. Tüm bu gelişmeler, işsizliğin daha da artacağına işarettir. Bu nedenle, hali hazırda işsizlik nedeniyle intiharların yaşandığı ülkemizde, işsizliğin yol açacağı ekonomik ve toplumsal sorunların önlenmesi için gerekli tedbirleri almak aciliyet kazanmıştır.”