10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yazarlar Sendikası,  PEN Türkiye Merkezi, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Yayıncılar Birliği ‘‘İşsizlik ve Sansürün Kıskacında Gazetecilik” toplantısı düzenliyor

“İşsizlik ve sansürün kıskacında gazetecilik” konuşulacak

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), PEN Türkiye, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Yayıncılar Birliği (TURKYAYBİR), Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle 9 Ocak Perşembe günü, saat 11.00’de İstanbul’da toplantı düzenleyecek.

Toplantıda iktidarın baskısıyla kapanan gazete, dergi, radyo ve TV’lerdeki 10 bini aşkın gazetecinin işsiz kalmasının, halen çalışabilen gazeteciler üzerindeki sansürün, halkın haber alma, gerçekleri öğrenme ve düşünceyi ifade hakkının engellenmesinin neden olduğu sonuçlar değerlendirilecek.

9 Ocak Perşembe günü Saat 11.00’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Cağaloğlu’ndaki binasında bulunan Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenecek olan toplantıya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Zariç, PEN Türkiye Merkezi İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan, Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk konuşmacı olarak katılacak.

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ HAKKINDA

4 Ocak 1961'de basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı kanun Resmi Gazete’de yayınlandı. Ancak dokuz gazete patronu, 212 sayılı yasaya ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasaya karşı çıktılar. Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah’ın patronları ortak bildiriye imza atarak gazetelerini üç gün kapattıklarını duyurdu. İstanbul Gazeteciler Sendikası ise çalışanlarla birlikte karara katılmadıklarını açıkladı. Sendika üyesi gazeteciler, patronların boykotu boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdiler. Basın Gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında yayınını sürdürdü. Üç gün süren bu dayanışmanın ardından 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilere yönelik ağır baskılar nedeniyle günün adı, ”10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi.