İBB, 0-3 yaş arası çocukların gelişimini desteklemek için bini aşkın aileye doğumdan öncesi ve sonrası için rehberlik hizmeti verecek. Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Seçkin, kente 3 yaşındaki bir çocuğun gözünden bakmak istediklerini vurgulayarak çocuklar ve ailelerine yönelik park ve yeşil alanlar tasarlayacaklarını vurguladı.

İstanbul’a çocukların gözünden bakılacak

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 0-3 yaş arası çocukların gelişimini desteklemek üzere ‘istanbul95’ programını uygulamaya başladı.

Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı (BvL) tarafından dünyada çeşitli ülkelerde yürütülmüş olan program kapsamında, İstanbul genelinde ilk yıl toplam bin 500 aileye hamilelik, doğum öncesi ve sonrası kaygılar, beslenme, çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi gibi pek çok konuda rehberlik hizmeti verilecek. Programa her yıl bin yeni aile dâhil olacak.


Program süresince İstanbul’a 3 yaşında sağlıklı bir çocuğun boyundan, yani 95 santimetreden bakabilmenin sağlayacağı faydalar ve bunu yapmanın yöntemleri tartışılacak. Bu amaçla, 0-3 yaş arası çocuklar ve ailelerine yönelik park ve yeşil alanlar tasarlanacak. Gerçekleşecek bilgilendirme toplantıları ve atölye çalışmaları ile erken çocukluk döneminin önemine dikkat çekilecek. İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, “Bu şehrin çocukları eşit olacak” diyerek yola çıktıklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “İstanbul’un adil bir şehir olması yolunda, tüm çocukların hayata eşit şartlarda başlamalarını son derece önemsiyoruz. Kenti tam anlamıyla çocuk ve ebeveyn dostu bir şehir haline getirmek niyetindeyiz. 0-3 yaş çocuklar ve anne-babalarını destekleyen İstanbul95 programımızla, erken çocukluk dönemine yönelik çalışmalarımızı anne karnından itibaren başlatıyoruz. Çalışmalarımızda özellikle, bilim insanlarının yıllardır önemini vurguladığı erken çocukluk dönemine odaklanıyoruz.”

AÇIK ALANLAR ÇOCUKLARA GÖRE TASARLANACAK

Tüm kentsel açık alanları her yaştaki çocuklara göre tasarlamayı amaçladıklarını söyleyen İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, “Çocuk ve kent etkileşimini en üst düzeyde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Seçkin, kent büyüdükçe çocuklar için ayrılan yerlerin azalması yaklaşımını tersine çevirmek istediklerini vurguladı: “Tüm yeşil alanlarımızı, bu bakışla ve katılımcı bir anlayışla tasarlamak ve inşa etmemizin zorunluluk olduğu inancındayız. Çocukluk döneminin başlangıcı, belki de en önemli dönemi olan 0-3 yaş arası çocuklar ile ailelerinin ihtiyaçlarını, kentlerimizde gerektiği kadar dikkate almıyoruz. İstanbul’a 3 yaşındaki bir çocuğun gözünden bakma refleksini edinmeye çalışıyoruz.”