Erdoğan, “Dikey mimariyle ihanet etmiş oluruz” dese de 2004 ile 2014 arasında AKP’den Küçükçekmece Belediye Başkanı olan Aziz Yeniay’ın şirketi, biri 64 metre, diğeri 58 metrelik konut projesi için onayı aldı.

İstanbul’a ihanetin âlâsı partilisinden!
Toplu Konut Projesi adı altında 352 daire inşa edilecek.

Uğur ŞAHİN

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dikey mimariyle şehirlerimize ihanet etmiş oluruz. Rant hırsıyla ortaya çıkan dikey mimarinin bedelini yeterince ödedik” ifadesini kullansa da AKP’liler dikey mimaride ısrarcı. Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu dönemde İmar Komisyonu Başkanı olan ve yıllarca AKP’den Küçükçekmece Belediye Başkanı olarak görev yapan Aziz Yeniay’ın ortağı olduğu şirket, İstanbul’a biri 64 metre, diğeri de 58 metre yüksekliğinde iki yapı inşa edecek.

BİR AYDA ONAY ÇIKTI

Eski AKP’li Belediye Başkanı Yeniay’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu “Say 24 Gayrimenkul A.Ş.” ile “Sasa İnşaat” isimli şirketler, “Sasa 24 Gayrimenkul Adi Ortaklığı”nı kurdu. Ortaklık, sonrasında da çevresinde otellerden sitelere, bankalardan iş merkezlerine yapıların bulunduğu, İstanbul Bağcılar’da ikiz kuleli inşaat yapmak için harekete geçti. Ortaklık, Basın Ekspres Yolu üzerindeki bir yurttaşa ait 9 bin 281 metrekarelik arazide “Toplu Konut Projesi” adı altında 352 daire ve 12 ticari alan inşa etmek için 5 Mayıs tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulundu. Başvuruyu değerlendiren İstanbul Valiliği, 6 Haziran tarihinde ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Böylece projenin olası etkileri ölçülmeden onay verilmiş oldu.

Proje kapsamında 12 adet de ticari alan kurulacak.Proje kapsamında 12 adet de ticari alan kurulacak.

352 DAİRE, 12 TİCARİ ALAN

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, 15 Temmuz Mahallesi’nde bulunan araziye 352 daire ve 12 ticari alandan oluşacak. Proje kapsamında iki adet bloklar yapılacak ve bloklara bağlı ticari alanlar kurulacak. Yapılacak bloklardan birinin yüksekliği 58 metre, diğerinin yüksekliği ise 64 metre olarak planlandı. Şirket, projenin maliyetini 227 milyon 664 bin TL olarak belirtirken proje kapsamındaki toplam inşaat alanının 45 bin 992 metrekare olduğu kaydedildi. Yapılacak bloklarda ayrıca kapalı yüzme havuzu, masaj odası, Türk hamamı da yer alacak.

Projenin yapılacağı alanın imar planlarında, “Bölgede rezidans-konut yapıları ile iş merkezi, ofis, büro, alışveriş merkezleri, çok katlı mağazalar yapılabilir” ifadesine vurgu yapan Ortaklık, “İmar planı ve plan notlarında belirtilen tüm hükümlere uyulacaktır” dedi.

Erdoğan 2 Ocak 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, “Küçük hesaplar yaparsak şehirlerimize ihanet etmiş oluruz. Dikey mimariyle şehirlerimize ihanet etmiş oluruz’’ demişti. AKP’li Cumhurbaşkanı, 24 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı açıklamada ise, “Rant hırsıyla ortaya çıkan dikey mimarinin bedelini yeterince ödedik” ifadesini kullanmıştı.

AZİZ YENİAY KİMDİR?

İnşaat mühendisi olan Aziz Yeniay, 2004 ile 2014 yılları arasında AKP’den Küçükçekmece Belediye Başkanlığı yaptı. Yeniay, Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde İBB Meclisi’nin İmar Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü. Erdoğan’ın cezaevine girdiği dönemde, başkanlık koltuğu için İBB Meclisi’ne kendisi yerine Yeniay’a önerdiği belirtilmişti. Ancak Meclis, Yeniay’ı değil, Refah Partisi Genel Merkezi’nin önerdiği Ali Müfit Gürtuna’yı başkan olarak seçmişti. Yeniay, ‘Erdoğan’ın çok yakın arkadaşı’ olarak bilinen iş insanı Remzi Gür ile de “Gür 24 Gayrimenkul A.Ş.” isimli şirketin yönetiminde yer alıyor.

Aziz YeniayAziz Yeniay