Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan verilere göre, 10 Mart Perşembe günü kuvvetli bir şekilde etkisini göstermeye başlayacak olan kar yağışı, 14 Mart Pazartesi’ye kadar yurtta kalacak. Hava sıcaklığının ise 0 dereceye kadar ineceği tahmin edilirken, bir uyarı da İBB ve AKOM'dan geldi. AKOM'dan yapılan uyarıda ise pazar günü metrekareye 5 ila 12 kilogram kar bekleniyor.

İstanbul'a kar ve soğuk hava geliyor: AKOM ve İBB'den uyarı

Meteoroloji’den gelen kar yağışı uyarılarının sonrasında İstanbul’a beklenen kar yağışı ile ilgili detaylar belli oldu. Prof. Dr. Orhan Şen kar yağışı ile son detayları paylaştı ve İstanbul’a beklenen yağışın Perşembe sabahı 6 civarlarında başlayacağını açıkladı.

İSTANBUL'A KAR GELİYOR

İstanbul'da günlerdir bahsedilen kar yağışı Perşembe günü başlayacak. Prof. Dr. Orhan Şen konuyla ilgili “10-15 Mart arası günlerinde soğuk hava ile birlikte karla karışık yağmur ve kar yağışı Türkiye’nin büyük bir bölümünde etkili olacak. Gece sıcaklıkları sıfırın altına düşecek. Bu nedenle geceleri buzlanma ve don olayı görülebilecek." şeklinde konuştu.

PERŞEMBE GÜNÜ BAŞLIYOR!

Şen, ayrıca "Kar yağışı perşembe sabah saat 6 - 7 dolayında İstanbul’un Avrupa yakasının kuzey ilçelerinden giriş yapacak görünüyor. Önceleri karla karışık yağmur şeklinde başlar. Aralıklı olarak Pazartesi sabahına kadar yerde ve gök de kar yağışını İstanbullular görecek." ifadelerini kullandı.

Kar yoğunluğunun Anadolu Yakası'nda daha fazla olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Şen konuyla ilgili "Kar yoğunluğu daha çok Marmara’nın doğusu ile Batı Karadeniz iç kesimlerinde görülüyor. Cumartesi günü İstanbul’un Anadolu yakası daha yoğun olmak üzere kar etkili olabilir." dedi.

İBB'DEN UYARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul için Sibirya soğuk hava dalgası ve kar yağışı uyarısı yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ardından İBB'den de gelen uyarıda şöyle denildi:

AKOM verisine göre Çarşamba akşamdan itibaren İstanbul, Sibirya soğuk hava dalgasının etkisi altına girecek. Hafta başına kadar etkili olması beklenen dondurucu soğuklar ve kar yağışına karşı ekiplerimiz teyakkuzda olacak. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları noktasında uyarırız."

AKOM’DAN UYARI: METREKAREYE 12 KİLOGRAM

AKOM’un uyarılarına göre çarşamba gününden itibaren kar yağışı İstanbul’u ve yurdun büyük kısmını saracak.

AKOM'un paylaştığı bilgilere göre, hafta başında etkisini gösterecek Sibirya kökenli soğuk havanın, hafta ortasında etkisini artırarak yer yer etkili kar yağışına sebep olması bekleniyor. Karadeniz üzerinden İstanbul'a geçiş yapacak soğuk hava dalgası, havadaki nemin de etkisiyle yağışa dönüşeceği, ocak ayında yaşanan kar kalınlıklarına ulaşılabileceği değerlendiriliyor.

Kar yağışlarının yeni hafta başına kadar devam edeceği öngörülüyor. İstanbul başta olmak üzere yurdun tamamına yakın bölümü Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının etkisi altına girmeye hazırlanıyor. Karadeniz üzerinden bölgemize giriş yapması beklenen sistem nedeni ile hâlihazırda mevsim normalleri altında (5-8°C) seyreden sıcaklıkların çarşamba akşam saatlerinden itibaren 0°C'ler civarı ve altına gerileyeceği, beraberinde il genelinde yer yer kuvvetli kar yağışı geçişlerinin yaşanacağı, soğukların tüm hafta süreceği tahmin ediliyor.

KAR KALINLIKLARI OLUŞABİLİR

AKOM'un paylaştığı bilgilere göre; kuvvetli (40-60km/s) kuzeyli rüzgârların Karadeniz üzerinden geçerken nem ile beslenecek olması sebebi ile ocak ayında yaşanan kar yağışına yakın kar kalınlıklarının oluşma ihtimali bulunuyor. AKOM'dan yapılan açıklamada, İstanbulluların soğuk ve yağışla havaya karşı hazırlıklı olması, yapılacak uyarıları takip etmesi istendi.

AKOM tarafından yayımlanan uyarıya göre İstanbul’da perşembe günü metrekareye 3 ila 10 kilogram kar yağışı beklenirken pazar gününe kadar yağış kuvvetini artırarak devam edecek. Pazar günü metrekareye 5 ila 12 kilogram kar bekleniyor.

1987’DEN SONRA EN KUVVETLİ KAR YAĞIŞI OLACAK

Uzman yorumlarına göre yurda yaklaşmakta olan soğuk hava ve kar yağışının İstanbul’daki etkisi yüksek olacak. 1987’de yaşanan ve “efsane kış” olarak nitelendirilen yoğun kar yağışlı mart ayından sonra en yoğun kar yağışının 10-14 Mart tarihleri arasında görülebileceği tahmin ediliyor.

HAVA BUGÜN NASIL OLACAK?

Hava durumu incelemesinde yapılan son değerlendirmelere göre; ülke genelinin çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz (Artvin hariç) ile Erzincan, Erzurum, Tunceli ve Bingöl çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin edilmekte. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Trakya'nın yüksek kesimleri, Kuzey Ege'nin iç kesimleri, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Batı Akdeniz'in Toroslar kesimi ile Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması öngörülüyor. Ayrıca sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı beklenmekte.