İstanbul'un kaosundan iki günlüğüne de olsa kaçıp, keyifli vakit geçirebileceğiniz yerleri sizler için derledik

İstanbul'a yakın tatil yerleri

Cuma günü iş çıkışı gidip iki günlüğüne de olsa keyifli vakit geçirmek isteyenler için İstanbul'dan ulaşımı kolay biribirinden güzel 10 yeri derledik.

1- ABANT GÖLÜ

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675017-1.

İstanbul’a 258 km mesafede olan Abant, İstanbul’un gürültüsünden uzakta doğayla başbaşa tatil geçirebileceğiniz bir yer. Abant, hem günübirlik gezip görmek hem de konaklamak amacıyla tercih edilen çok popüler bir tatil merkezidir. Alanı 127 hektar olan gölün denizden yüksekliği 1328 metredir. Yeraltı suları ile beslenir. Derinliği 18 metredir. Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip olması nedeniyle alanın 1196,5 hektarlık bölümü 1988 yılında “Tabiat Parkı” olarak koruma altına alınmıştır.

Romantik bir kış tatili için keyifli olabilecek bir yer...

2- ADALAR

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675018-1.

İstanbul’un trafiğinden ve yoğun iş temposundan kaçmak istediğimizde ilk aklımıza gelen yerlerdir Adalar. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’dan oluşan Adalar, her gün yüzlerce misafiri ağırlıyor.

Büyükada'da yer alan Aya Yorgi Tepesi ve Aya Yorgi Kilisesi, Adalar ilçesinin görülmesi gereken en önemli yeri. 5 ve 12 km.lik bisiklet gezileri Büyükada'da yapılabilecek diğer aktiviteler. Büyükada'da 9 Rum Ortodoks, bir Ermeni, bir Latin Kilisesi ile bir Musevi Sinagogu var. Adada son derece güzel piknik alanları da mevcut.

Türk edebiyatın önemli simalarına ev sahipliği yapmış Heybeliada, büyüklük olarak ikinci sırada yer alıyor. Heybeliada'nın M. Ö. 2500'e giden oldukça renkli bir öyküsü de mevcut.

Heybeliada'da görkemli manastırları ile ünlü, önce Ortodoks Ruhban okuluna, arından öğrencisiz ama müdürlü Rum Erkek Lisesi'ne dönüşen Aya Tiriada bunlardan biri. Aya Nikola Kilisesi ve kederli ismiyle Terk-i Dünya Manastırı görülmeye değer.

Adaların en küçüğü Burgazada, Sait Faik'in kalesidir adeta. Bizans dönemindeki ismi Antigone, Büyük İskender'in generallerinden birisi tarafından inşa edilen kaleden geliyor. Şimdiki ismi olan Burgaz da kale anlamına geliyor. Diğer adalara göre daha sakin olan Burgazada eni boyu 2 KM'lik bir parça…

3- AĞVA

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675019-1.

Ağva yemyeşil ormanıyla, masmavi deniziyle iki nehir arasında kalmış, Şile’ye bağlı yazlık bir köy. 25 km uzunluğundaki sahilde yürüyüş yapabilirsiniz. Şile'de doğa sporlarıyla vakit geçirebilir, balık tutabilir ya da akarsu gezintileriyle dolu dolu bir gün geçirebilirsiniz. Bunların yanı sıra Ağva’ya yakın yerleri keşfetmek isterseniz Kilimli köyü tam size göre. Burada güzel fotoğraflar çekebileceğiniz mağara ve kayalıklar sizi bekliyor.

Kalemköy: Ağva, tarihte birçok uygarlığın geçiş noktalarından biri olmuştur. Bu nedenle de Ağva ve çevresinde farklı uygarlıklara ait tarihi kalıntılara rastlamak mümkün. Kalemköy de bu kalıntıları görebileceğiniz yerlerden biri. Romalılar'a ait kilise ve ve mezar kalıntılarını görebilirsiniz.

Hacıllı Köyü: Tarihi kalıntıları görebileceğiniz bir diğer yer de Hacıllı Köyü'dür. Kale ve değirmen kalıntılarını gezebileceğiniz Hacıllı Köyü'nde aynı zamanda Gürlek Mağarası'nı da görebilirsiniz.

Akçakese Köyü: Şile Ağva'da gezmenizi önerdiğimiz bir diğer yer de Akçakese Köyü. Berrak bir denize ve tertemiz bir kumsala sahip olan, doğal güzelliklerden de fazlasıyla nasibini almış bu şirin köyü görmeden Ağva'da dönmeyin.

Saklı Göl: Ağva, doğal güzellikler bakımından bir cennet. Saklı Göl de bu cennetin bir parçası. Karamandere Köyü'nde bulunan Saklı Göl, Ağva ziyaretçilerinin gezi rotasındaki ilk duraklardan biri.

4- ŞİLE

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675023-1.

Ağva'ya giderken yolunuzun üstünde olan Şile'ye mutlaka uğramalısınız. Şile Deniz Feneri görülmesi gereken yerlerden. Deniz Feneri'nin arka tarafında küçük bir bahçe içinde restoran bulunmakta. Burada bir yemek molası verebilirsiniz.

Şile Kalesi, limanı ve çarşısı da gezi rotanıza ekleyebilir, tatilinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.

5- AVŞA ADASI

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675024-1.

Marmara Denizi’nin güneybatısında kalan bu şirin ada ailenizle vakit geçirmek için biçilmiş kaftan. Avşa tertemiz kumsalı, denizi ve sakinliğiyle sizi cezbedecektir. Avşa Adası’nda bisiklet turlarına katılabilir ve böylelikle Rum, Bizans etkilerinin hakim olduğu yerleri görebilirsiniz. Adanın meşhur şaraplarını tadabileceğiniz birçok yer bulabilirsiniz.

Yiğitler Köyü: Adanın merkezine araçla birkaç dakikalık mesafede bulunan Yiğitler Köyü, merkezden sonra adanın en hareketli noktası… Konaklama için de tercih edebileceğiniz köyde, adanın genelinde olduğu gibi ücretsiz halk plajları bulunuyor. Temiz denizi ile tercih edilen köydeki koylarda deniz birden derinleştiği için çocuklu ailelerin dikkatli olmasında fayda var.

Manastır: Avşa Adası'nın geçmişi oldukça eski yıllara kadar uzanıyor. Antik döneme dair hikayelere de sahip olan adanın Bizans döneminde din adamlarının sürgün yeri olarak kullanıldığı biliniyor. Manastır olarak adlandırılan bölgede, bu dönemlerden günümüze ulaşan kalıntıları görebilirsiniz.

6- BOZCAADA

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675025-1.

Tarih kokan sokaklarıyla özdeşleşmiş küçük bir balıkçı kasabası olan Bozcaada insanlarıyla, havasıyla, manzarasıyla bambaşka bir yer. Merkezde yer alan Bozcaada Kalesi gezilmeye değer.

Meryem Ana Kilisesi: Bozcaada'da Rum mahallesinin tam ortasında yer alan kilisenin yapım yılı 1869 olarak kabul edilmektedir. Ancak bu bilgi kesin olmamakla birlikte kilise inşasının Venedikliler dönemine kadar uzandığı düşünülmektedir. Bozcaada’daki Rum Ortodoks cemaate ait, ibadete açık olan tek kilisedir. Diğer bir ismi Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi'dir. Avlusundaki 4 katlı çan ve saat kulesi geçen zaman içerisinde tahrip olduğundan, 1980’lerde kısmen sökülmüş ve kule metal kafes içine alınmıştır. Yüksekliği 23.8 metre olan kilisenin kulesini restore çalışmalarına 2006 yılında başlanmış ve 2007 yılında tamamlanmıştır.

7- CUMALIKIZIK KÖYÜ / BURSA

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675026-1.

Cumalıkızık Köyü, Uludağ eteklerinde yer alan 7 Kızık köyünden sadece birisi. Eskiye sadık kalınarak restore edilmiş evler taş, kerpiç ve ahşap yapımı.

Köyde bulunan Cumalıkızık Etnografya Müzesi, köyün geçmişini yansıtan önemli eşyaları sergilediğinden görülmesi gereken noktalardan biridir. Köyün tarihi camisi, caminin hemen yanında yer alan Zekiye Hatun Çeşmesi ve tek kubbeli hamamı da unutulmamalıdır. Ayrıca bu bölgede Bizans döneminden kalma kilise kalıntılarını da görebilir, tarihsel olarak oldukça geriye gidebilirsiniz.

8- ÇINARCIK

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675027-1.

İstanbul’a 2 saat mesafede yer alan bu ufak tatil yeri dinlenmeniz için çok uygun. Merkezinde yakamozu seyredip huzur bulabileceğiniz gibi Çınarcık’ın meşhur eğlence yerlerinde keyifli saatlerde geçirebilirsiniz. Çınarcık’a yakın yerlerde bulunan termal kaplıcalara gitmeyi de unutmayın.

9- EDİRNE

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675029-1.

İsmini M.S 124’te Batı Trakya’yı gezen Roma İmparatoru Hadrian’dan alan Edirne, İstanbul’a sadece 288 km uzaklıkta. Bir zamanlar Osmanlı’ya başkentlik yapmış olan Edirne’nin sokaklarında tarihi bir gezi sizleri bekliyor.

Selimiye Camisi: Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii Osmanlı ve Türk sanatının hatta dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarından biri. Selimiye Camisi ve Külliyesi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de bulunuyor.

Büyük Sinagog: Avrupa’nın en büyük, dünyanınsa üçüncü büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu restorasyonu konuusunda büyük eleştirilere neden olsa görülmeye değer. Edirne Büyük Sinagogu, özel günlerde ibadet için kullanılıyor. Halkın ziyaretine de açık olan sinagog zaman zaman kültür-sanat aktivitelerine ev sahipliği yapıyor.

Meriç ve Tunca Nehri: Edirne’den Karaağaç’a giden yol üzerindeki Tunca ve Meriç köprüleri ziyareti Edirne gezisinin olmazsa olmazı. Bulgaristan’da doğan Tunca ve Meriç Nehirleri üzerindeki köprülerin gece manzarası da gündüz manzarası da ayrı güzel.

Karaağaç: Karaağaç, Edirne’nin güneybatısında, şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bir mahalle. Tunca ve Meriç Köprüleri geçildikten sonra ulaşılan Karaağaç şehirden nispeten uzak. Karaağaç kasabasında bulunan tren istasyonu, II. Abdülhamit zamanında yaptırılmış.

Trakya Üniversitesi önderliğinde orijinaline benzer şekilde restore edilen Karaağaç Tren İstasyonu, 1998 yılından günümüze kadar Rektörlük Binası olarak kullanılmış. Ziyarete açık olan istasyondaki tren ve raylar arasında gezmek ve fotoğraf çektirmek büyük küçük herkesin oldukça ilgisini çekiyor.

10-POLONEZKÖY

istanbul-a-yakin-hafta-sonu-gidilebilecek-yerler-675030-1.

Şehirden uzak nefes almak için, yabani kuş sesleri ve yemyeşil tabiat eşliğinde, doğayı ve kültürü aynı anda yaşayabileceğiniz eşsiz bir cennet kösesi, İstanbul'un arka bahçesi. Türkiye'de ilk olan BMX parkurunda bisiklet sevenlerle eğlenceli zamanlar geçirebilir, doğa ile başbaşa yürüyüş yapabilirsiniz.