13 Eylül Cuma günü kapılarını ziyaretçilere açacak Arter, basın mensuplarına tanıtıldı. Arter yönetimi, sanatın zor zamanlar yaşadığı bugünlerde, kendilerine de büyük bir sorumluluğun düştüğünü dile getirdi. Arter, açılışını 7 sergiyle birden gerçekleştirecek.

İstanbul’a yepyeni bir mekân: ARTER

BURAK ABATAY

2010 – 2018 yılları arasında İstiklal Caddesi’ndeki binasında 35 sergiyle İstanbul’un kültür-sanat hayatında önemli bir yere sahip Arter, Dolapdere’deki yeni binasının 13 Eylül’deki açılışı öncesinde basın mensuplarını ağırladı. Dün gerçekleştirilen basın buluşmasında Arter’in yeni binası ve açılış sergileri tanıtıldı. Sevgi Gönül Oditoryumu’nda düzenlenen basın toplantısına Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım ve Arter Başküratörü Emre Baykal’ın katılımıyla gerçekleşti. Koç Holding ve Arter Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, gönderdiği mesajla, Tüpraş’ın 5 yıl boyunca Arter’in kurumsal sponsoru olacağını açıkladı. Bu işbirliği kapsamında 2 Ocak 2020’ye kadar herkese ve bu tarihten sonra da 24 yaş ve altındaki gençler Arter’deki sergileri ücretsiz ziyaret edebilecek. Arter, aynı zamanda Perşembe günleri de ücretsiz olacak.

SANAT, ZOR ZAMANLARDAN GEÇİYOR

Melih Fereli yaptığı konuşmada, Arter’in genetiğinde sürdürülebilirlik amacının yattığını ve İstanbul’un ve Türkiye’nin kültür sanat hayatı için üzerlerine büyük bir vazife düştüğünü söyledi. Ayrıca Arter’in açılışı, 16. İKSV’nin İstanbul Bienali ve Contemporary İstanbul ile önümüzdeki günlerde büyük sanat günlerinin olacağına değinen Fereli, teşekkürlerinin ardından sanatseverler için bu etkinliklere katılım çağrısı yaptı. Sanatın çok zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Fereli, özgür bir sanatın yaşatılacağını, “70’lerde, 80’lerde yapılanı bugün görmek, ‘Vay be o yıllarda bile neler yapılmış’ dedirtiyor. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, o yılları bile tekrarlamak gayet cüretkâr” dedi.

MODERN SANATIN 7 ÖRNEĞİ BİR ARAYA GELİYOR

Arter’in açılış programında toplam yedi sergi yer alıyor. Emre Baykal ve Eda Berkmen küratörlüğünde Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Saat Kaç? başlıklı sergi, bellek, zaman ve mekân kavramları etrafında şekilleniyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in yaptığı Kelimeler Pek Gereksiz başlıklı koleksiyon grup sergisi, jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanıyor. Altan Gürman retrospektif sergisi, 1976 yılında hayatını kaybeden sanatçının tüm üretimini bir araya getiriyor. Ayşe Erkmen’in Arter’in açılış programında yer alan sergisi Beyazımtırak, sanatçının 1970’lerden bu yana gerçekleştirdiği sanatsal üretim içinden retrospektif bir anlayışla seçilenlerle birlikte, bu sergi için özel olarak tasarlayıp ürettiği yeni işleri bir araya getiriyor. Rosa Barba’nın Gizli Konferans başlıklı yerleştirmesi sanatçının 2010–2015 yılları arasında müze depolarında çektiği üç filmden oluşuyor. İnci Furni’nin Bir An İçin Durdu başlıklı kişisel sergisi, sanatçının bu sergi için ürettiği yeni işlerini bir araya getiriyor. Céleste Boursier-Mougenot’nun offroad, v.2 başlıklı yerleştirmesi, dışarıdaki rüzgârın hızı ve yönüyle etkileşim içinde hareket eden üç adet kuyruklu piyanodan oluşuyor.

SAHNE SANATLARI DA PROGRAMDA

Arter’in sahne sanatları, klasik, çağdaş ve elektronik müzik, film, performans sanatı ve dijital sanatlar gibi pek çok disiplinin yenilikçi örnekleri ve nitelikli yorumlarına yer verecek Etkinlik Programı kapsamında ilk dört ay içinde Arter’de yer alacak sanatçılar arasında Aydın Esen, Portrait and a Dream, Elif Çağlar Quartet, Can Çakmur, In Hoodies, Emin Fındıkoğlu Beşlisi ile Tolgahan Çoğulu ve Sinan Ayyıldız Duo bulunuyor. Meggy Rustamova, Noé Soulier, Gizem Karakaş ve Etem Şahin, Kate McIntosh ise özgün performanslarıyla Arter’in programına dahil olacaklar.

ÖĞRENME PROGRAMLARI BAŞLAYACAK

Öğrenme Programı kapsamında kamuya açık olarak düzenlenecek konuşmalar, atölye çalışmaları, seminerler ve sergi turlarıyla beraber, Gençlik Konseyi ve Arter Araştırma Programı adıyla iki uzun soluklu program hayata geçirilecek. İçinde yaşadığımız zamanı sanat aracılığıyla yorumlamaya yönelik etkinlikler sunacak olan program, herkesin yaratıcı sürecin parçası olabileceği bir ortamı mümkün kılmayı amaçlıyor.

Arter, sergi programı etrafındaki tartışmaları beslemeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan yayınlar sunmayı da sürdürecek. Yeni binadaki yayın programı, sanatçılara ve sergilere odaklı yayınların yanında Arter Koleksiyonu’na odaklanan Arter Yakın Plan ve Arter Arka Plan başlıklı iki yeni kitap dizisiyle başlıyor.

Arter’in İstiklal Caddesi üzerinde yer alan eski binası ise Nisan 2019’da tadilata girdi ve Eylül 2019’dan itibaren “Meşher” adıyla Vehbi Koç Vakfı’na bağlı yeni bir sergi alanı olarak hizmet vermeye başlayacak.