İstanbul Barosu Genel Kurulu'na Gezi davasından tutuklu avukat Can Atalay getirilmedi. Salondan Gezi sloganları yükselirken kadın avukatlar, Mahsa Amini için saçlarını kesti. Seçim için bugün sandık kurulacak.

İstanbul Barosu başkanını seçiyor: Genel Kurul’da Gezi damgası
Fotoğraflar: BirGün

Kayhan AYHAN

Dünyanın en kalabalık barosu olan İstanbul Barosu'nun Genel Kurulu dün başladı. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen genel kurulda salona, üzerinde Can Atalay'ın fotoğrafının da olduğu “Geziyi savunuyoruz” yazılı pankart asıldı. Gezi Parkı Davası’nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Avukat Can Atalay, “anayasal oy kullanma hakkının yerine getirilmesi için genel kurula sevk edilmesini” veya “cezaevinde sandık kurularak oy kullanmasının temin edilmesini” talep etti. Beyoğlu 1. İlçe Seçim Kurulu, Atalay’ın “tutukluluk halinin seçime katılmasına engel olmadığına” karar verdi. Ancak Atalay, oy kullanabilecek olmasına rağmen cezaevinden getirilmedi.


Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Uzun süren baro yaşamının takdirini meslektaşlarımıza bırakarak bu genel kurulumuzu Cumhuriyet tarihimizin en büyük protestosu sayılması gereken Gezi'ye ve Av. Can Atalay'a özgülemek istiyorum” dedi.
Durakoğlu, tutuklu avukat Can Atalay'ın cezaevinden gönderdiği mektubu okudu.

Atalay'ın mektubunda şu ifadeler kullanıldı: "Fakülte günlerinden beri ilk defa Baro genel kuruluna katılamamaktan bahsediyorum. Gezi direnişi sıradan insanların barışma kararlılığı oldu. Gezi geleceğimize dairdir. Geziyi karalama sebepleri de budur. Onların korkusu bizim umudumuzdur. Her yer Taksim her yer direniş. Hiç şüphem yok biz kazanacağız. Kardeşliğin sesi baskın gelecek. Adalet arayanlar kazanacak. Hep birlikte kazanacağız. Türkiye olağanüstü hal durumunda. İnsanlığın başına gelmiş en büyük felaket faşizmdir. Avukatlık onurumuz tehlikede. Hiçbir adımları tesadüfi değil. Hukuk devletinin hava derinlikleri kapatılıyor, fişler çekiliyor. Bu koşullarda avukatlık mesleğini nasıl kazanacağız? Toplumun önüne konulan eskilere ne olduysa sözde yeniler de yolun yolcusudur. Avukatlık yargının kurucu unsuru. Türkiye eşi ve benzeri az görülen bir avukatlık geleneğine sahip. Sosyal cinayetlere son verilmesi mücadelesi avukatlık mesleğimizin devamı. Ülkemizin alacakaranlığın içinde olduğunu söylüyoruz. Kardeşçe dayanışmayla alacakaranlığı aşacağız."

Atalay'ın mektubunda yer alan “Her yer Taksim her yer direniş” sözlerinin ardından salondan "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları yükseldi.
Genel Kurul'da konuşan Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi adına konuşan Selin Nakıpoğlu konuşmasına katledilen avukatları anarak başladı.

MAHSA AMİNİ PROTESTOSU

Nakıpoğlu "Daha bir hafta önce Amasra'da 41 işçiyi yitirdik. Yaşamını yitiren işçileri saygıyla anıyorum. Yönetime talip olan biz Çorlu'da Soma'da, Aladağ'da herkesin yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Tüm meslektaşlarımızla aydınlık baronun inşa edilmesi için bir araya geldik. Bu kadar ayrışma varken biz bir araya geldik. Biz zor olanı seçtik ama İstanbul Barosu'nun en geniş temsiliyetle yönetmek için bir aradayız. Çoğulcu bir baro için bir aradayız. Hukukuna üstünlüğü, savunmanın gücü için çalışacağımızı grubum adına size taahhüt ediyorum. Biz yönetim kurulu üyelerine de her zaman ulaşacaksınız. Biz iktidarın sansür yasasını karşı çıkanlarız. Çünkü biz dezenformasyonu gazetecilerin değil, siyasetçilerin yaptığını gayet iyi biliyoruz. Biz İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı kararıyla kaldırılmasını Danıştay'a götürerek dava açanlarız" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Nakıpoğlu, İran'da ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Jîna Amini için saçını kesti. Nakıpoğlu'nun ardından bir avukat da kürsüye geçerek saçını kesti.

Genel Kurul’da adaylar konuşma yaptı Genel Kurul’da adaylar konuşma yaptı



YENİDEN İNŞA İÇİN

Baro başkan adaylarından Hasan Kılıç, "Hepimizin bildiği gibi demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez unsuru kuvvetler ayrılığıdır. Ülkemizde hukuk devleti ilkesini tahrip edilmiş, içinde bulunduğumuz koşullarda hukuk, siyasal iktidar tarafından toplumu dizayn etmek için kullanılan politik bir araca dönüştürülmüştür. Demokrasimizde özgürlüklere, hukuka ve bireysel haklara yapılan müdahaleler artarak devam etmektedir. Bunun en bariz örneği, gece yarısı çıkarılan kararnamelerle temel hak ve özgürlüklere ilişkin çok önemli alanlarda düzenlemeler barındıran İstanbul Sözleşmesi'nden hukuka aykırı bir şekilde millet iradesi göz ardı edilerek çıkılmasıdır. Bu koşullar altında tüm mücadelemiz hukuk devletinin yeniden inşası için olacaktır" ifadelerini kullandı.

KADIN BAŞKAN GELİYOR

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı Filiz Saraç ise, 12 kadın baro başkanının göreve geldiğini hatırlatarak, “Seçilen tüm Başkanlarımız kutluyor ve başarılar diliyorum. Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Tunceli, Yalova Baro Başkanlarımıza selam gönderiyorum. Bekleyin, İstanbul Barosu’na da kadın başkan geliyor. Aranıza kadın başkan geliyor. 144 yıl sonra İstanbul’a kadın baro başkanını seçmeye ve Cumhuriyetin 100. yılına kadın başkanla girmeye davet ediyorum” dedi.

32 yıllık meslek yaşamı boyunca İstanbul Barosu ve TBB yöneticiliği sırasında verdiği hukuk mücadelelerinden ve toplumsal davalara da değinen Saraç, “Avukat meslektaşlarım sizsiz olmaz. Katılımı artırmak şart. Ben mucize vadetmiyorum. Ama mucizenin sizde olduğunu çok iyi biliyorum” ifadelerini kullandı. İstanbul Barosu’nun bir meslek örgütünden ibaret olmadığını vurgulayan Saraç sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul Barosu tarihsel mücadelenin simgesidir. Baro yöneticisi olarak, bir avukat olarak kimsenin karşısında eğilmedim. Geçmişte olduğum gibi hiç bir gücün karşısında eğilmeyeceğime söz veriyorum.Ama bu imkânı sağlayan Atatürk’ün huzurunda, bu yolu açan ilk kadın avukatımız Süreyya Ağaoğlu’nun hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.”

***

Seçim bugün

İstanbul Barosu yeni yönetimini bugün belirleyecek. Kurulacak sandıklarda şu isimler yarışacak:

• Önce İlke Çağ Yükseliş Hareketi'nden Hasan Kılıç.
• Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Filiz Saraç.
• Avukat Hakları Grubu'ndan Mustafa Gökhan Ahi.
• Önce Avukat Grubu'ndan Elif Görgülü.
• Genç Hukuk Hareketi'nden Türkan Kara.
• Bağımsız Avukatlar Grubu'ndan Gülden Sönmez.
• Milliyetçi Avukatlar Grubu'ndan Hakan Çatak.
• İstanbul Avukatlar Birliği'nden Metin Uracin
• Bağımsız avukat Mert Er Karagülle.