İstanbul Barosu’nun olağan genel kurulu bugün başlıyor. BirGün’e konuşan başkan adayları seçim vaatlerini anlattı

İstanbul Barosu’nda genel kurul heyecanı

Mehmet Emin Kurnaz @m_emin_kurnaz

Yaklaşık 41 bin üyesiyle dünyanın en büyük barolarından birisi olan İstanbul Barosu’nun Olağan Genel Kurulu bugün başlıyor. Haliç Kongre Merkezi’nde iki gün sürecek Genel Kurul’da yeni başkanı ve yönetimi belirlemek için pazar günü oy kullanılacak. Seçimde başkanlık için on isim adaylığını açıkladı. Başkan adaylarıyla projelerini, vaatlerini ve baro seçiminin neden önemli olduğunu konuştuk.

Savunmayı savunmasız bırakmayacağız

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Yükseliş Grubu adayı Hasan Kılıç: Belli fikirleri ve değerleri temsil eden bir kadro hareketiyiz. Zor süreçlerden geçiyoruz, avukatsız yargı özleminin olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Savunmayı, savunmasız bırakmamak bizim en önemli ilkemizdir. Bir hukuk devletinde avukatlar, barolar olmazsa olmazdır. Bir ülkenin hukuk devleti olup olmadığını anlamak için avukatlara uyguladığı uygulamalara bakarsınız. Bu durum size o ülkede hukukun ne aşamada olduğunu gösterir. Avukatların hak ve yetkilerinin kısıtlandığı bir ülkede çok ciddi sorunlar var demektir. Avukatlar yurttaşı temsil eder, yurttaşın gerçek temsilcisidir. Anayasada tabir edilen hak arama hürriyeti avukatlar sayesinde elde edilir. Barolar da bunun güvencesidir.

istanbul-barosu-nda-genel-kurul-heyecani-522598-1.

Sorunları çözmek için yönetime adayız

Avukatların, özellikle de genç avukatların çok büyük sorunları var. Sorunlarını çözmek için yanlarında olacağız. Bu alanda önemli projelerimiz var. Avukatların iş alanlarını, olanaklarını geliştirmek istiyoruz. Koruyucu avukat kavramını yaymak istiyoruz. Alt limit maaşın belirlenmesi için birtakım çalışmalarımız olacak ve bu konularda tüm barolarla ortak bir çalışma alanı oluşturacağız. Doktorlarda olduğu gibi avukatlara da KDV indirimi istiyoruz. Her alanı değerlendireceğiz, etik bir çalışma sahası oluşturacağız. Adliye yönetim projesini getireceğiz, adli çözüm kurulunu oluşturacağız.

Dört dönemdir İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi’yim. 15 yıldır her birimde ayrı yer aldım. Bu süreçte dört ayrı başkanla çalıştım, bu süreçlerde ne yapılması gerektiği konusuna hâkimim. Katılımcı, demokratik bir yarış talebinde bulunduk, ancak kabul edilmedi. Gelecek dönem bunu mutlaka gerçekleştireceğiz. Meslektaşlarımızın seçme seçilme hakkını, en azından bundan haberdar olma hakkını mutlaka koruyacağız.

Umarım yol gösterir

Bağımsız Aday Fikret İlkiz: İstanbul Baro’su dünyanın en saygın barolarından birisidir. Dolayısıyla memleketin içinde bulunduğu hukuksuzluklar karşısında yapılacak kongre ve bu kongrede alınacak kararlar umuyorum ki Türkiye’nin aydınlık geleceği için yol gösterir. Türkiye için bir pusula özelliği taşımasını umarım.

istanbul-barosu-nda-genel-kurul-heyecani-522599-1.

Aday çokluğu rahatsızlıktan

Avukat Ayhan Erdoğan: Başkanlık için bu kadar fazla adayın çıkmış olmasının sebebi mevcut yönetim döneminde avukatların yargı içerisindeki konumu ve devlet içerisinde görmüş olduğu itibarsız davranışa duyulan büyük rahatsızlıktan. Yargı yerlerde sürüklenirken, cezaevlerinde tutuklu meslektaşlarımız varken, avukatlar yaka paça zorla mahkemelerdeki duruşma salonlarından atılırken bunlarla ilgili hiçbir şey yapmadılar. Daha da ötesi avukatların itibarını korumakta yetersiz hatta duyarsız kaldılar. Aynı zamanda avukatların var olan sorunları ile ilgilenmediler. Bununla birlikte Baro’da genel fikir memnuniyetsizliği de var.

istanbul-barosu-nda-genel-kurul-heyecani-522600-1.

Yeniden inşa için bir adım

Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Av. Halis Yıldırım: İstanbul Barosu 2018 Genel Kurulu’na daha önce görülmediği şekilde 10 başkan adayı ile giriliyor. Bu kadar fazla aday çıkmasının sebebi politik ayrımlardan öte Baro’nun giderek daha etkisiz hale gelmesi ve gençlerin hareketliliği olarak değerlendirilebilir. Mevcut seçim grupları dışında içinde gençlerin ağırlıklı olarak yer aldığı gruplar oluşmakta ve genel kurula dinamizm katmakta.

istanbul-barosu-nda-genel-kurul-heyecani-522602-1.

İstanbul Barosu’nu 16 senedir yöneten grubun muhaliflere baro yönetiminde, merkezlerde, staj eğitim merkezlerinde çalışma olanağı vermemesi nedeniyle Önce İlke dışındaki gruplar, barodan ve avukatlardan yalıtılmış durumda. 41.000 avukatın bulunduğu baroda başka kanallarla avukatlarla iletişim kurma kanalları ise oldukça sınırlı kalmakta.

Bu aşamada, mevcut yönetim içerisindeki gençlerin başını çektiği bir grup Yükseliş adı altında bir ayrışma yaşadı. Bu grupla yapılan görüşmelerde Baro’nun yeniden komisyonlar eliyle yönetilmesi, avukatlarla buluşmanın sağlanması, mesleki sorunların etkin çözümü konularında ortaklaşma sağlandığından, Çağdaş Avukatlar Grubu Genel Kurulu’nda Yükseliş Grubu ile ittifak yapılması kararı alındı. Daha önce bu tür bir ittifaka girmeyen grubun bu yönde karar almasının uzun tartışmalar ve görüşmeler sonucunda oy çokluğu ile olduğu bir gerçeklik. Ancak ana prensipler üzerinde yükselen bu tür bir ittifakın, Baro’nun yeniden inşası için önemli bir adım olacağı da gözden kaçırılmamalı.

Hukuksuzluğun genel kural haline geldiği bir dönemde Baro’nun hukuksuzluğa karşı etkin bir karşı duruş sergilemesi önemli olduğundan, bu dönemde yönetim, disiplin, denetleme ve delegasyon adaylarımızla Hasan Kılıç başkanlığındaki Önce İlke Yükseliş Grubu’nu destekliyoruz.

ADAYLAR

>>Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu: Mehmet Durakoğlu

>>Önce İlke Çağdaş Avukatlar Yükseliş Grubu: Hasan Kılıç

>>Avukat Hareketi: Başar Yaltı

>>Özgürlükçü Hukukçular Platformu: Eren Keskin

>>Avukat Hakları Grubu: Gökhan Ahi

>>Baroda Değişim ve Gelişim Hareketi: Talat Canbolat

>>Milliyetçi Avukatlar Grubu: Kaptan Yılmaz

>>Ortak Hedef Platformu: Cem Kaya Karatün

>>Bağımsız adaylar: Fikret İlkiz ve Çiğdem Koç