İstanbul Barosu, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının ardından hedef gösterilerek tehditler alan avukat Jiyan Tosun hakkında açıklama yaptı. Baro tarafından yapılan açıklamada, "Lekelenmeme hakkına hukuksuz müdahaledir. Buna sebebiyet verenler hakkında gerekli soruşturma yapılmalıdır" denildi.

İstanbul Barosu'ndan Jiyan Tosun açıklaması

İstanbul Barosu, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı olayında Zafer Partili Adem Taşkaya tarafından olayın faili olarak gösterildikten sonra tehditler alan avukat Jiyan Tosun'a, yaptığı açıklama ile sahip çıktı.

Baro üyesi avukat Tosun'un hedef gösterilerek tehdit almasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaması nedeniyle eleştirilen İstanbul Barosu, sosyal medyadan destek mesajı yayımladı.

Baro yönetiminin açıklamasında, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Anayasa’da da kaynağını bulan masumiyet karinesine aykırıdır. Lekelenmeme hakkına hukuksuz müdahaledir. Buna sebebiyet verenler hakkında gerekli soruşturma yapılmalıdır" denildi.

İstanbul Barosu tarafından açıklama şöyle:

"İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022 tarihinde yaşanan ve tüm ülkemizi üzüntüye boğan terör saldırısı sonrasında, bant genişliği daraltılmak suretiyle ülke çapında tüm yurttaşların internet erişimi uzunca bir süre engellenmiştir. Bu durum temel hak ve özgürlüklerden, bireylerin haberleşme özgürlüğünün ihlali niteliğindedir.

Aynı süreçte, Baromuz mensubu bir avukatın olayın faili olarak gösterilmek suretiyle afişe edilmesi, bireyin en temel haklarından olan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Anayasa’da da kaynağını bulan masumiyet karinesine aykırıdır. Lekelenmeme hakkına hukuksuz müdahaledir. Buna sebebiyet verenler hakkında gerekli soruşturma yapılmalıdır.

İstanbul Barosu, tüm avukatlar ve yurttaşlarımız için, temel hak ve özgürlükler söz konusu olduğunda, hak savunucusu çizgisinden hiçbir zaman ödün vermemiştir ve vermeyecektir."

NE OLMUŞTU?

İstiklal Caddesi'nde geçtiğimiz Pazar meydana gelen bombalı saldırının ardından Zafer Partili Adem Taşkaya, 1995 yılında gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı avukat Jiyan Tosun’u hedef göstererek saldırının faili olduğunu iddia etmişti. Taşkaya kısa bir süre sonra Tosun'u hedef gösterdiği Twitter paylaşımını silmişti. Ancak, avukat Tosun hedef gösterilmesinin ardından çok sayıda tehdit mesajı aldığını kaydetmişti.

Daha sonra Taşkaya, Tosun'u hedef göstermesine ilişkin açıklama yapmış, Telegram gruplarında görerek yaptığı paylaşımını 3 dakika içerisinde sildiğini, kendisinin de mağdur olduğunu savunmuştu. Taşkaya, "Bana yönelik saldırılar geçsin ben de yazarım. Sadece kendilerine yönelik bir saldırı yok. Ben de aynı durumdayım" demişti.

Jiyan Tosun da söz konusu olayla ilgili yaptığı açıklamada, tehditler sonrasında İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç’ı aradığını da belirterek, “'Hukuki destekte bulunurken bunlar başıma geldi. Can güvenliğim yok. Bana destek vermelisiniz' dedim. Bunu geçiştirdi. 'Bu konuda bir şey söyleyemem. Size destek verip veremeyeceğimi de söyleyemem. Kurulla görüşmem lazım' dedi. Ne zaman görüşeceğini ve dönüş yapacağını da söylemedi ve telefonu kapattı. Buradan kendisini kınıyorum. Bir meslektaşına bu şekilde sırt çevirmesi utanç verici" demişti.