İstanbul Boğazı'ndaki ölü yunusların nedeni 'balık ağları'
İstanbul Boğazı'nda, bir günde, nesli tehlike altında bulunduğu bilinen 'tırtak' türü 3 yunusun ölümüyle ilgili İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜDAV Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İstanbul Boğazı'nda dün, nesli tehlike altında bulunan "tırtak" türü 3 yunusun 'balık ağları' sebebiyle öldüğü belirlendi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay, yunusların ölüm nedeniyle ilgili incelemelerinin ardından şöyle konuştu:
"Yaptığımız incelemede 3 yetişkin erkek tırtak bireyinin ölümlerinin üzerinden en fazla yarım gün geçtiğini ve ölüm sebebinin balıkçılık etkileşimine bağlı ağda boğulma olduğunu belirledik. Ayrıca tırtakların üzerinde balıkçılık etkileşimini gösteren karakteristik ağ izleri net bir şekilde görülmekte, iç organ ve dokulardaki hemorajik yapı, damarların doluluğu ve yemek borusunda bulunan balıklar bu bulguları desteklemektedir. Üçünün de aynı balıkçılık operasyonunda öldüklerini düşünüyoruz.
Karadeniz popülasyonu hassas, Akdeniz popülasyonu ise nesli tehlike altında olan tırtak türü yunuslar genellikle açık denizde yaşarlar. İstanbul Boğazı’nda ise pelajik balık göçü sırasında gözlenirler. Bu yüzden kıyısal balıkçılıkla etkileşimleri nadirken, ölümleri daha çok gırgır gibi çevirme ağları ile yapılan avcılıklarda gözlenir. Gırgır balıkçılığı aktif bir avcılık olduğundan mantar yakayı batırarak yunusları ağdan çıkarmanın veya operasyonu sonlandırmanın yani ağı mola etmemenin vicdani sorumluluğu balıkçılara düşmektedir."
'BOĞAZ'DA ENDÜSTRİYEL BALIKÇILIK SINIRLANDIRILMALI'
Doç. Dr. Tonay, yunusların Su Ürünleri Kanunu ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalara göre 1983'ten beri koruma altında olduğunu belirtti. Tonay, balıkçıların yunuslarla etkileşimlerini azaltmanın gerekli olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:
"TÜDAV olarak Tarım ve Orman Bakanlığından ve Sahil Güvenlik Komutanlığından ulusal ve uluslararası düzeyde koruma altında olan tırtakların ölümüne neden şahısların bulunmasını ve gerekli yasal yaptırımın uygulanmasını talep ediyoruz. 21 Şubat gecesi ve 22 Şubat sabah saatlerinde İstanbul Boğazı ve civarında avcılık yapan her gırgır teknesi zan altında olabilir. Vatandaşlarımızdan ve balıkçılarımızdan bu vaka hakkında bilgisi ve görgü tanıklığı olanların vakfımıza ayrıca bildirimde bulunmalarını rica ediyoruz. Ayrıca çok önemli bir göç yolu olan yani biyolojik bir koridor olan İstanbul Boğazı’nda yeri olmayan endüstriyel balıkçılığın, Boğaz ve çevresinde acilen sınırlandırılması gerekiyor."
NE OLMUŞTU?
Dün İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü, Karaköy’de tırtak türü bir yunusun ölü olarak karaya vurduğunu açıkladı. Bu ölü yunus incelenirken İBB İSTAÇ deniz ekibi Vaniköy ve Kuleli'de iki ölü tırtak daha buldu. Yunuslar Yenikapı Deniz Zabıta Amirliği'ne götürülerek incelemeye alındı.