İstanbul Caz Festivali'nden seçkiler

ÖYKÜ ÖZFIRAT - oykuozfirat@gmail.com

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 21 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran - 17 Temmuz arasında 27 mekânda, 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçının ağırlanacağı 50’nin üzerinde konserle, 25. kez gerçekleştiriliyor. 25. İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran Salı günü Zorlu PSM Ana Tiyatro’da yapılacak Festival Açılış Konseri: 25.
Yılda Nesiller Boyu Türkiye Cazı ile başlayacak.

25. yılını kutlayan İstanbul Caz Festivali’nin görkemli açılış konseri, nesiller boyu birbirinden farklı renklere, tınılara bürünen Türkiye cazının geniş yelpazesine atıfta bulunuyor. Türkiye caz tarihinin kilometre taşları olan solistler, besteciler ve topluluklardan oluşan bir yıldızlar geçidi, Kamil Özler şefliğindeki TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası eşliğinde seslendirilecek çeşitli yapıtlarla, geniş bir kesit sunacak. Ali Perret, Ateş Tezer, Ayhan Öztoplu, Ayşe Gencer, Ayşe Tütüncü, Ayşegül Yeşilnil, Barış Ertürk, Burak Cihangirli, Deniz Dündar, Emin Fındıkoğlu, Enver Muhamedi, İlham Gencer, Kerem Görsev, Kristian Lind, Neşet Ruacan, Nezih Yeşilnil, Nilüfer Verdi, Okay Temiz, Önder Focan, Sibel Köse, Şenova Ülker, Tamer Temel, Tuna Ötenel, Volkan Hürsever, Yahya Dai gibi usta isimlerin icra veya yapıtlarıyla katıldığı dev bir kadro ile gerçekleşecek konser, önümüzdeki yıllarda gelenekselleşmesi planlanan özel projelere öncülük edecek. Bu gurur verici panorama yıllar boyu akıllardan çıkmayacak!

Festival programından öne çıkanları sizin için derledik:

PARKLARDA CAZ

7 Temmuz Cumartesi 17:00 Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı

8 Temmuz Pazar 17:00 Fenerbahçe Khalkedon, Fenerbahçe Parkı

Festivalin en sevilen, yeşille cazı bir araya getiren etkinliği, bu yıl ilk defa şehre yayılıyor ve iki kere gerçekleşiyor. Parklarda Caz etkinliklerinde sahne alacak Genç Caz grupları, 27 Mayıs’ta gerçekleşecek değerlendirme konserinin ardından açıklanacak. Genç Caz gruplarının performanslarından sonra sahneyi devralacak Hollandalı grup Koffie ise, afropunk ritimleriyle çimlerde yayılan herkesi ayağa kaldıracak. İlhamını Fela Kuti, James Brown, Red Hot Chili Peppers, Miles Davis, The Roots gibi büyüklerinden alan ekip, iki Parklarda Caz etkinliğinin de kapanışını üstlenecek.

istanbul-caz-festivali-nden-seckiler-478133-1.

MELODY GARDOT

27 Haziran Çarşamba 21:00 UNIQ Açık Hava Sahnesi

Melody Gardot için, müzik yapmak, boş bir tuvale renklerini savuran Jackson Pollock’un cesaretine sahip olmak demek. Yıllar önce başından geçen ağır trafik kazası sonrasında, kendi şarkılarını yazmaya başlayarak, bu şarkılarla hayata tutunan Melody Gardot, aynı zamanda müziğin iyileştirici gücüne de sonsuz inanıyor. Aradan geçen 13 yıl içinde yayınladığı, dünya çapında büyük başarılar kazanan albümleriyle kendi kitlesini yaratması da bu inancın belki de en güzel sonucu. Melody Gardot’nun karizması, duyuları kategorilere sığmadan sarmalayan derinlikli müziği, derinlerden kendini hissettiren Philadelphia yansımaları, etkileyici vokali ve açıklıkla paylaştığı sahici hikâyelerinin muhteşem bir kombinasyonu. İlk kez 2009 yılında İstanbul Caz Festivali kapsamında ağırlanan sanatçı İstanbullu izleyicinin karşısına tekrar çıkacak.

istanbul-caz-festivali-nden-seckiler-478132-1.

GECE GEZMESİ

28 Haziran Perşembe 19:00 Kadıköy - Moda

Festival kapsamında üç yıl da bütün biletleri tükenen ve müzikseverlerin bağımsız sahnenin en heyecan verici ve alternatif isimlerini dinleme fırsatı bulduğu etkinliğin programına Kalben, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Islandman, Nilipek, Melike Şahin, Taner Öngür & 43,75 ve Focan & Bıyıkoğlu Organic Expeditions'ın yanı sıra yeni albümü Miles Kuçles'i geçtiğimiz aylarda yayımlayan caz müzisyeni ve besteci Selim Selçuk, son dönemde solo davul projesiyle dikkat çeken sanatçı ve müzisyen Cevdet Erek, sakin tonlu şarkıların ardından güçlü, rock’n roll tatlar yakaladıkları şarkıları ile geniş bir hayran kitlesi edinen Dolu Kadehi Ters Tut ve “ruh pop” olarak tanımladıkları türdeki ilk albümleri ile göz açıp kapayıncaya kadar dinleyicilerin favori projelerinden biri haline gelen Ati ve Aşk Üçgeni de eklendi.

Club Quartier, All Saints Moda Kilisesi, Moda Kayıkhane, Moda Sahnesi, Baba Sahne, Ağaç Ev Kadıköy, KargART, Bant Mag. Havuz / BİNA, Zor gibi Kadıköy’ün sevilen mekânlarına yayılacak Gece Gezmesi’nde ayrıca İstanbullu müzisyen ikili, Ekin Sanaç ve Berna Göl’ün ortak projesi Kim Ki O, perküsyoncu, udi Yinon Muallem’in Hakan Gürbüz ve İsmail Altunbaş ile yeni projesi Ta Ki Dum, Aralık ayında yayımladığı Cızgan albümü ile dikkatleri çeken genç besteci ve şarkıcı Selin Sümbültepe, Ankaralı genç punk-rock grubu Al'York ve Nardis Caz Vokal yarışmasında dereceye giren genç isimlerden Sibel Demir yer alıyor.

istanbul-caz-festivali-nden-seckiler-478124-1.

SELEN GÜLÜN "KADINLAR MATİNESİ"

29 Haziran Cuma 19:00 Zorlu PSM Drama Sahnesi

Konuk sanatçılar: Başak Yavuz, Çağıl Kaya, Ece Göksu, Elif Çağlar Muslu, Ülkü Aybala Sunat, Şirin Soysal

Besteleri dünyanın saygın orkestraları tarafından sahneye konan, besteciliğiyle olduğu kadar piyanistliği ve etkileyici vokaliyle de tanınan, Türkiye’nin en başarılı müzisyenlerinden Selen Gülün, ayakları yere sapasağlam basan Kadınlar Matinesi projesini İstanbul Caz Festivali sahnesine taşıyor. Proje fikri ilk olarak, 2011’de Donne in Musica vakfının Selen Gülün’den, Roma Donne in Jazz festivalinde, Türkiye’den üretken kadın müzisyenlerin son dönem işlerinden derlenmiş bir seçkiyi İtalyan müzisyenlerle birlikte seslendirmesini istemesiyle ortağa çıkıyor. Aradan geçen yıllar içinde proje olgunlaşıyor ve 2017’ye gelindiğinde projeyle aynı adı taşıyan Kadınlar Matinesi albümü yayınlanıyor. 10’un üzerinde kadın sanatçının, besteleri, enstrümanları ve vokalleriyle hayat verdiği bu albüm, yarattığı dayanışma çemberiyle Türkiye tarihinde bir ilk. Selen Gülün’ün, klasik ve çağdaşı aynı potada eriten, farklı tonlar ve renklerle dolu dinamik müziği ise bu dayanışmanın kuşkusuz en güçlü destekçisi.

istanbul-caz-festivali-nden-seckiler-478125-1.

BADBADNOTGOOD // ZARA MCFARLANE

7 Temmuz Cumartesi 20:30 KüçükÇiftlik Bahçe

Karayip ve reggae geleneğini caza ustalıkla yediren, İngiliz cazının büyük keşiflerinden Zara McFarlane, KüçükÇiftlik Bahçe’deki bu heyecan verici gecenin açılışını yapacak. Erken dönem Nina Simone ve Roberta Flack tınıları barındıran bu ışıltılı vokal, ilk albümü Until Tomorrow ile MOBO Ödülleri’nde “Best Act” kategorisinde aday gösterilerek büyük ilgi topladı. Geçtiğimiz yıl yayınladığı üçüncü albümü Arise da övgülerin adresi olmuş durumda. Toronto çıkışlı BADBADNOTGOOD ise modern caza dair yepyeni adımlar attığından son derece emin haletiruhiyesi ve bunun ispatı niteliğindeki parçalarıyla, sahnenin ikinci konuğu olacak. Kendrick Lamar’la işbirliklerine, Black Panther’ın orijinal film müzikleriyle devam eden grup, hip hop cover’larıyla da tanınıyor. Saksofon, davul, klavye ve bas gitar dörtlüsünün akıllarda yer edecek bir müzik şöleninin kapılarını aralayacağı BADBADNOTGOOD performansı sizi yıldızlar altında istisnai bir geceye davet ediyor.

istanbul-caz-festivali-nden-seckiler-478126-1.

EDİZ HAFIZOĞLU “NAZDRAVE” // AĞAÇKAKAN

29 Haziran Cuma 22:00 Zorlu PSM STUDIO

Bu gecenin açılışını, hip-hop dünyasının üretken ismi Burkay Yalnız'ın solo projesi Ağaçkakan yapacak. 2013 ve 2014'te yayımladığı albümlerden sonra Eylül 2017’de ‘A Naşkvit’ başlıklı bir uzunçalar daha yayımlayan ve solo projelerinin yanında, roadside.picnic, Sahtekar, heranherşeyolabilir gibi gruplarda yer alan Burkay Yalnız’ın, namıdiğer Ağaçkakan’ın sahnesi yüksek enerjisiyle sizi içine çekecek. Hemen arkasından sahne alacak, Türkiye caz sahnesinin en başarılı davulcularından, değişimin sonsuz gücüne adadığı ikinci stüdyo albümü 13’ü bu yıl yayımlayan Ediz Hafızoğlu ise karanlıktan aydınlığa, karmaşadan düzene doğru evrilen değişken hislerine ustalıkla tercüman ettiği parçaları ve sınırlara takılmadan var ettiği müziği sizi de kendine bağlayacak.

istanbul-caz-festivali-nden-seckiler-478127-1.

NICK CAVE & THE BAD SEEDS // LARA Dİ LARA

10 Temmuz Salı 19:30 KüçükÇiftlik Park

45 yıllık destansı bir müzik geçmişi, yıldızı hiç sönmeyen bir kariyer, akıllara ve ruhlara kazınan onlarca şarkı... Nick Cave, şarkılarının sabırlı olduğuna inanır, çünkü onlar yazıldıktan yıllar sonra bile farklı anlamlar kazanmak için beklemeyi bilirler. Belki de bu yüzden, Nick Cave’in şarkılarını dinlerken, samimiyetini hiç sorgulamadığınız bir adamın, bir masada karşınıza oturup size hayatını sabırla anlattığını hissedersiniz. Anlattıklarının hayatınızla kesiştiği noktalar onunla tekrar buluşmak için bahaneniz olur. Nick Cave ile, kutlamaya değer bir sonraki buluşmanızın adresi, 17 yıl sonra yeniden, gelmiş geçmiş en orijinal topluluklardan olan efsanevi grubu The Bad Seeds ile sahne alacağı İstanbul Caz Festivali. Nick Cave & The Bad Seeds’ten önce ise 123’le tanıdığımız Dilara Sakpınar, Lara Di Lara projesiyle sahnede olacak.

Müzikle ailesindeki Ender Sakpınar, İlhan Erşahin gibi önemli isimler sayesinde tanışan, 123’le üç albüm yayımlayan Sakpınar, kendi müziğini yapmak ve solo işlerini yayımlamak için 2014’ten beri Lara Di Lara olarak performanslar gerçekleştiriyor. Lara Di Lara mahlasıyla yurtiçi ve yurtdışında onlarca konser gerçekleştiren Sakpınar’ın zarif vokalleri ve yeni hikâyeleri kulaklarınıza çok iyi gelecek.

istanbul-caz-festivali-nden-seckiler-478131-1.

Detaylı program için: http://caz.iksv.org/tr