1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının İstanbul'daki ana adresi Maltepe miting alanı. Yüz binlerce işçi ve emekçi taleplerini kitlesel şekilde dile getirdi.

İstanbul'da 1 Mayıs coşkusu

Milyonlarca işçi ve emekçi, hak gasplarına, grev yasaklarına, yoğun sömürüye, güvencesizliğe, iktidarın emek düşmanı politikalarına, OHAL’e, iş cinayetlerine, savaşa karşı alanlara çıktı

CANLI AKTARIM:

>>18:57 - Doğan Haber Ajansı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 1 Mayıs ile ilgili İstanbul'da 84 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Gözaltına alınanlardan 60'ının Beşiktaş, 16'sının Beyoğlu, 6'sının Maltepe ve 2'sinin Şişli'de gözaltına alındığı öğrenildi.

>> 16.40 - DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları sona erdi.

Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda düzenlenen kutlamalarda DİSK, KESK, TMMOB, TTB, CHP ve HDP başta olmak üzere çeşitli siyasi parti, sendika, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren 3 ayrı güvenlik noktasından geçerek miting alanına girdi.

Miting alanında, ellerinde 1 Mayıs'la ilgili pankartlar taşıyan katılımcılar, çeşitli sloganlar attı, marşlar söyledi.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve TTB Başkanı Raşit Tükel'in konuşmalarının ardından tüm kurumlar adına ortak bildiri, Türkçe ve Kürtçe okundu.

Sanatçılar Genco Erkal ve Rutkay Aziz'in şiirler okuduğu programda, DİSK Korosu şarkılar ve marşlar seslendirdi. Programa katılan vatandaşlar sanatçı Yasemin Göksu'nun söylediği şarkı ve türkülere eşlik etti, halay çekti. Programın sona ermesiyle katılımcılar alandan ayrılmaya başladı.

Alanın boşalmasının ardından görevlilerce Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda temizlik çalışması başladı.

>>15:30 - İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre; şu ana kadar 66 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 56'sının Beşiktaş, 6'sının Maltepe, 2'sinin Beyoğlu ve 2 kişinin de Şişli'de gözaltına alındığı öğrenildi. Maltepe'de gözaltına alınan 6 kişiye 'Görevli memura mukavemet' suçundan işlem yapılacağı öğrenildi.

istanbul-da-1-mayis-coskusu-458369-1.

>> 14.00 - Saat 14.00 sıralarında Maltepe'deki miting alanı havadan böyle görüntülendi

>> 14.00 - Gruplar, "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartlarla ve sendika flamalarıyla alana giriş yapmaya devam ediyor. Bazı vatandaşlar ise çalınan şarkılar eşliğinde halaylar çekiyor. "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı sahne kuruldu. Platform ile katılımcıların arasına güvenlik bariyerleri konuldu. Basın mensupları için ise miting alanında ayrı bir bölüm oluşturuldu. Miting DİSK korosunun 1 Mayıs Marşı'nı söylemesiyle başladı.

>> 12.20 - HAZİRAN Hareketi alana coşkuyla giriş yaptı.

İşçi ve emekçilerin alana girişi tüm hızıyla sürüyor. Yüz binler Maltepe'de.

istanbul-da-1-mayis-coskusu-458284-1.

istanbul-da-1-mayis-coskusu-458294-1.

>> 12.18 - DİSK kortejinde, Maltepe'deki alana doğru yürümeye başlamadan önce ilk 1 Mayıs halayını çekildi.

>>12.15 - Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, 1 Mayıs'ta İstanbul'un çeşitli ilçelerinde toplam 49 gösterici gözaltına alındı.

>>11.47 - Türkiye Gazeteciler Sendikası, Maltepe'deki miting alanına giriyor. Taraftar grupları da Maltepe'de.

isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458260-1.

istanbul-da-1-mayis-coskusu-458306-1.

istanbul-da-1-mayis-coskusu-458312-1.

isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458261-1.

istanbul-da-1-mayis-coskusu-458295-1.

isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458263-1.isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458262-1.

istanbul-da-1-mayis-coskusu-458313-1.istanbul-da-1-mayis-coskusu-458314-1.

>> 11.20 Maltepe'de alana girişlerde coşku hakim.

>> 11.20 Sakarya'da 1 mayıs ile ilgili basın açıklaması yapıldıktan sonra Maltepe'deki mitinge yola çıkıldı

isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458236-1.

>> 11:16 Beşiktaş'ta toplanarak Taksim'e yürümek isteyen HKP'lilere polis ikinci kez müdahale etti.

Taksim'e yürümek isteyen Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyesi yaklaşık 20 kişilik bir grup daha Beşiktaş'ta toplandı. Taksim'e yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Grup yürümekte ısrar edince polis müdahalede bulundu. Gruptakiler gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde de 15 kişilik bir grup gözaltına alınmıştı.

>> 10:53 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün yapılacağı Maltepe Miting Alanı'na girişler başladı. İlk olarak bir kısım HDP'li polisin arama noktasından geçerek alana giriş yaptı. Daha sonra miting için alana gelen vatandaşlar polisler tarafından aranarak alana alındı. Alan çevresinde geniş güvenlik önlemleri dikkat çekerken polis helikopteri de alan üzerinde uçarak denetim yaptı.

isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458223-1.

>>10:31 Polis, Unkapanı yönünden Taksim'e gitmek isteyen işçileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde durdurdu. "Belediyenin karşısındaki 50. Yıl Parkı'nda kutlamanızı yapın" diyen polise karşı işçiler, "Yürüyeceğiz" yanıtı verdi. (T24- İnan Ketenciler)

>>10:30 BİRLEŞİK METAL VE NAKLİYAT İŞ, TAKSİM'E YÜRÜYOR

1 Mayıs’ta Taksim’de olacağını açıklayan DİSK/Nakliyat-İş, DİSK/Birleşik Metal-İş, İnşaat-İş, Devrimci Demokratik Sendikal Birlik, Alınteri, Halk Cephesi, Mücadele Birliği, Devrimci Yolda Özgürlük, Devrimci Gençlik Dernekleri, Partizan ve Proleter Devrimci Duruş, Saraçhane’de bir araya geldi. (Sendika.org)

isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458209-1.

>>10:21 Gazi Mahallesi’nden Maltepe’ye gelmek isteyenlerin otobüsleri polis tarafından durduruldu. 1 Mayıs’a katılmak isteyenlere GBT yapılıyor ( Sendika.org)

isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458213-1.

>>10:15 MALTEPE'DE DİSK KORTEJİ HAZIRLANIYOR

Maltepe'de DİSK korteji hazırlıklarına başladı.

>>09.55 BEŞİKTAŞ'TA POLİS SALDIRISI

Halkların Kurtuluş Partisi (HKP) üyesi yaklaşık 20 kişilik grup, “Her yer Taksim, her yer direniş”sloganlarıyla Beşiktaş’tan Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Barbaros Bulvarı üzerinde yürüyen gruba kısa bir süre sonra polis saldırdı. Polis saldırısı sonucunda yaklaşık 20 HKP üyesi gözaltına alındı.

isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458194-1.

Fotoğraf: Sendika.org

>>09:51 HAK-İŞ ADANA'DA

Adana’da Hak İş’in merkezi kutlaması başladı (Evrensel)

isci-ve-emekciler-1-mayis-ta-alanlarda-458187-1.

>>09:30 TUZLA'DA YEREL 1 MAYIS KUTLAMASI

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi işçileri 1 Mayıs kutlamasına erken başladı. Aydınlı’da bulunan DERİTEKS Tuzla Şubesi önünde toplanan yüzlerce işçi “Her yer Taksim her yer direniş”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “1 Mayıs’ta alanlardayız”, “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın sınıf dayanışması”, “İş ekmek özgürlük”, “Birlik mücadele zafer”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Pankart ve dövizlerle toplusözleşme ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması taleplerini dile getiren işçiler, patronların ve hükümetlerin haklarına yönelik saldırılarını da ıslıklarla protesto etti. Yürüyüşün ardından işçilere seslenen DERİTEKS Şube Başkanı Binali Tay, savaş ve seçim koşullarına dikkat çekerek, işçi haklarına saldıranlara birlik olunması gerektiğini söyledi. Tay, 1 Mayıs’ın birliğe vesile olmasını istedi. Açıklamanın ardından işçiler Maltepe mitingine doğru yola çıktı. (Evrensel)

>>08:55 ALİAĞA'DA TOPLANMA BAŞLADI

İzmir'de 1 Mayıs mitingi öncesi yerel kutlamanın gerçekleşeceği Aliağa'da işçi ve emekçiler toplanmaya başladı.

>>08:00 TAKSİM'E 1 MAYIS ABLUKASI

1 Mayıs dolayısıyla Taksim Meydanı'na çıkan yollar araç trafiğine kapatıldı, meydana kimse yaklaştırılmıyor

>>06.40 MALTEPE SAHİLİNE ÇIKAN ARA YOLLAR KAPATILDI

Kutlamaların yapılacağı Maltepe sahiline çıkan ara yollar araç trafiğine kapatıldı.

Fotoğraf kaynak: Evrensel