İstanbul'da 1 Mayıs mitingi Maltepe'de gerçekleştirildi. CHP Adalar Örgütü ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün içinde olduğu vapur sahil güvenlik ekipleri tarafından iskeleye yanaştırılmadı. Bir CHP üyesi, tepki olarak vapurdan atlayıp yüzerek iskeleye çıktı. Miting alaında, Gezi Davası'nda hapis cezalaları alan ve cezaevinde bulunan isimlerin mesajları okundu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Hep birlikte değiştireceğiz" mesajı verirken, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Eşit, özgür, laik, adaletin, barışın, paylaşmanın olduğu bağımsız bir Türkiye’yi mutlaka kuracağız" dedi. Okunan ortak metinde, "AKP ve yargısı emekçilerin ve halklarımızın özgürlük mücadelesine engel olamayacak. Gezi her yerde, Gezi burada, Gezi bizleriz, Gezi milyonlardır" ifadeleri yer aldı. Miting, Kardeş Türküler konseriyle son buldu.

İstanbul'da 1 Mayıs: Eşit, özgür ve laik bir Türkiye'yi hep birlikte kuracağız

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bugün tüm yurtta zamlara, işsizliğe, yoksulluğa ve baskılara karşı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Maltepe etkinlik alanında kutlanması kararı alınmıştı.

Karar doğrultusunda İstanbul Valiliği tarafından Maltepe etkinlik alanı çevresinde bazı yollar trafiğe kapatıldı. Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde, her sene olduğu gibi polis ablukası uygulandı.

Taksim Meydanı’na yürümek isteyen 164 kişi, polis müdahalesiyle gözaltına alındı.

İşçiler, sendikalar ve emek örgütleri, 1 Mayıs için öğlen saatlerinden itibaren Maltepe miting alanında toplandı.

CANLI

16.00 Mitingde Kardeş Türküler grubu, sevilen şarkılarını seslendirdi.

15.30 Ortak metin okundu

Konuşmaların ardından mitingde ortak metin okundu. Adem Merestavi’nin Arapça, Betül Oral’ın Türkçe, Heval Bozdağ’ın ise Kürtçe okuduğu metinde şu şekilde:

“1 Mayıs tüm dünyada, bu meydanda ve ülkenin her yerinde coşkuyla, umut ve heyecanla kutlanıyor. Umudumuzu, kararlılığımızı ve mücadele azmimizi Gezi davasında yeni bir AKP darbesiyle cezalar vererek bastırmak istediler. Hep birlikte daha gür haykırıyoruz, Gezi bütün ülkenin yüz akıdır, direniş sembolüdür. Geleceğimize sahip çıkma iradesidir. Bu karanlık gidecek, Gezi kalacak. Gezi'yi dün savunduk, bugün savunuyoruz, yarın da savunacağız. AKP ve yargısı emekçilerin ve halklarımızın özgürlük mücadelesine engel olamayacak. Gezi her yerde, Gezi burada, Gezi bizleriz, Gezi milyonlardır. Gezi ruhunu hapsedemeyecekler! Ne Taksim yasağı ne Gezi davasında verilen cezalar gidişlerini engellemeye yetmeyecek, gidecekler. Yıllardır emeğimizle, alın terimizle insanca çalışma, insanca yaşama mücadelesi veriyoruz. Ancak durumumuz her gün biraz daha kötüleşiyor. Ekmeğimiz her geçen gün küçülüyor.

Sömürünün çarkları milyonlarca işçinin, emekçinin canıyla, kanıyla döndürülmeye çalışılıyor. Güvenceli-kadrolu çalışma hakkımız yok sayılıyor, güvencesiz istihdama mahkûm olmamız bekleniyor.

Anayasa ile güvence altına alınan çalışma hakkımız ortadan kaldırılıyor, KHK'lar ve geçici 35. madde eliyle on binlerce kamu emekçisi hukuksuzca ihraç ediliyor. Sendikalı oldukları için binlerce işçi işten çıkarılıyor.

‘Bu düzen adaletsizliği büyütüyor’

Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Gölgesini satamayacağı ağacı kesen kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturasını milyonlarca insan canlarıyla, doğa ise geri dönüşü olmayan tahribatlarla ödüyor. Nükleer, termik, jeotermik santraller, siyanürlü maden aramaları, atmosfere, toprağa salınan zehirli gazlar, zehirli atıklar ekolojik krizi derinleştiriyor, yeni pandemilere yol açıyor. Emperyalist savaşlar her geçen gün daha geniş coğrafyalara yayılıyor, savaşın alevleri işçi ve emekçileri yakıyor. Milyonlarca insan yerinden yurdundan olup göç etmek zorunda kalıyor, şehirler yakılıp yıkılıyor.

Bu düzen yurttaşların hakkını, hukukunu çiğniyor, adaletsizliği büyütüyor. Seçme, seçilme hakkı yok sayılıyor, belediyelere kayyumlar atanıyor, vekiller cezaevlerine konuyor, cezaevleri tabutluğa ve işkence merkezlerine dönüştürülüyor, kitlesel tutuklamalar hız kesmiyor, bir kez daha parti kapatma davaları ile halk iradesine ipotek konmak isteniyor.

Şovenizm, cinsiyetçilik, ırkçılık ve mezhepçilik krizi yönetmenin bir yolu olarak ülkemizin ve halkın geleceğini tehdit ediyor. Savaş ve işgallerle ekmeğimizi küçültüyor, işsizliğimizi büyütüyor, talanların yolunu açıyorlar. İnkârcı ve imhacı siyasetle barış imkânını ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Kürt sorununu çözümsüz kılarak toplumsal gerginliklerden nemalanmak, rant elde etmek, kutuplaşma üzerinden iktidarlarını kalıcı kılmak istiyorlar. Sınıfsal eşitsizliklerin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliği de derinleşiyor, kadınların omuzlarına yıkılan hane içi iş ve bakım yükü artıyor. Kadına yönelik şiddet tırmanıyor.”

15.00 Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı da bir konuşma yaptı. Fincancı, “İşçi sınıfının birlik ve dayanışma gününde bu mücadelenin de diğer mücadeleler gibi birlikte kazanılabileceğini bilenlerdeniz. Biz hekimlerin örgütlü sesi birlik olarak mücadele ederken aylardır alanlarda 'Emek bizim, söz bizim, sağlık hepimizin' dedik. Toplumda sağlıksızlık üreten ne varsa ona karşı mücadelemiz” şeklinde konuştu.

14.40 TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz konuşmasını yapmak üzere sahneye çıktı. "Gezi onurumuzdur" diyerek sözlerine başlayan Koramaz, şunları dile getirdi: "Düzenleri sona erecek diye korkuyorlar. Peşkeş çekilen yerlerin hesaplarını soracağız diye korkuyorlar. Tabii ki hesabını tek tek soracağız. Yalancı tanıklarla, kurmaca davalarla, yalan haberlerle saldırıyorlar. Zannediyorlar ki kendileri korkuyor bizi de korkacak sanıyorlar ama biz korkmuyoruz. Eşit, özgür, laik, adaletin, barışın, paylaşmanın olduğu bağımsız bir Türkiye’yi mutlaka kuracağız. Bu 1 Mayıs alanlarını dolduran milyonlar gelecek günlerin müjdesi olsun."

14.30 KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuşmasına başladı. Bozgeyik, "Bu baskıcı otoriter iktidarı uyarmaya çalışıyoruz. Zamlara, adaletsizliğe hep birlikte dur diyoruz. Bugün ülkemizde genç işsizlik aldı başını gidiyor. İşçi cinayetlerinde katliam yaşanıyor. “Eşitlik, özgürlük, barış için 'artık yeter' diyoruz. 'Mücadeleyi büyütme zamanı' diyoruz. Biraz olsun bizler de nefes almak istiyoruz. Elektriğe ve doğal gaza yaptığı tüm zamların geri almasını istiyoruz. KHK’li arkadaşlarımızın işlerine iade edilmesini istiyoruz" dedi.

14.20 DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşmaya başladı. Çerkezoğlu, Gezi Davası’nda ceza alan aydınlardan söz ederek, “Evet Mücella abla biz de seninle gurur duyuyoruz. 1 Mayıs meydanında söz veriyorum. Onların sözleri 1 Mayıs Meydanı’nda emanettir” diye konuştu. Çerkezoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Baharı özledik. 1 Mayıs umuttur dedik bu meydanda toplandık. Meydana gelmek isteyen yoldaşlarımız daha alana bile gelemedi. Bu meydanda en çok ihtiyacımız olan şeyin birbirimizin gözlerini bakmak, yumruklarımızı kaldırmak. Bu adalet düzeni hep birlikte değiştireceğiz. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz. Hep birlikte değiştireceğiz. Yeni bir toplumsal düzeni kendi ellerimizle kuracağız. Yolumuz açık olsun.”

canli-istanbul-da-1-mayis-miting-alaninda-konusmalar-basladi-1010248-1.

14.15 Gezi Davası’nda 18’er yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezaevinde bulunan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın 1 Mayıs mesajları okundu:

“1 Mayıs’ı, 1 Mayıs meydanında, Taksim’de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız. Zulme karşı direneceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız. Özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemiz kazanacak. Hepinize Bakırköy ve Silivri cezaevlerinden selamlar. Yaşasın 1 Mayıs.”

14.10 Maltepe'de, emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

canli-istanbul-da-1-mayis-miting-alaninda-konusmalar-basladi-1010239-1.

14.05 Sahnede çıkan Ruhi Dostlar Korosu, marşlarını ve şarkılarını alanı dolduranlarla söylüyor.

13.36 Maltepe miting alanında konserler başladı. Bandista grubu şarkılarını seslendiriyor. Bu sırada toplanmalar da devam ediyor. Bandista'nın ardından Ruhi Su Dostlar Korosu sahneye çıkacak.

11.47 Polis Adalar'dan deniz ulaşımıyla Maltepe'ye gelenleri miting alanına almadı.

Adalar Belediyesi tarafından Maltepe Miting Alanı’nda düzenlenen 1 Mayıs etkinliklerine katılacak yurttaşları taşımak için kiralanan tekne, güvenlik güçleri tarafından Maltepe İDO İskelesi’ne yanaştırılmadı.

CHP Adalar Örgütü ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün içinde olduğu vapurda bulunan bir CHP üyesi, tepki olarak vapurdan atlayıp yüzerek iskeleye çıktı. Denize atlayarak iskeleye ulaşan yurttaş, "Kendi iskelemize, yanaştırılmadık. Defalarca ilettik kendilerine 45 dakikadır bizi burada bekletiyorlar. Tepki olsun diye denize atladım yüzdem buraya, umut ediyorum ki birazdan alacaklar. Bu uygulamayı bu baskıyı hiçbir zaman görmedim. Artık sesimizi en üst kademeye çıkartacağız, direne direne hakkımızı alacağız" dedi.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, belediye olarak 1 Mayıs etkinliklerine gitmek isteyenler için tekne kiraladıklarını belirterek “Maltepe İskelesi’ne yanaştık ancak polis çıkamayacağımızı, Bostancı İskelesi’ne inmemiz gerektiğini söyledi. Bir saattir denizdeyiz. Polis ile görüşmelerimiz devam ediyor” açıklamasını yaptı.

11:17 1 Mayıs tarihine ilişkin, 1932 yılında Alexander Trachtenberg tarafından yazılan kapsamlı makaleyi Hünkar Özlütaş çevirdi.

11.11 İstanbullular, Maltepe'de yapılacak 1 Mayıs kutlamaları için toplanmaya başladı.

canli-istanbul-da-1-mayis-polis-adalar-dan-gelenleri-alana-almadi-1010220-1.canli-istanbul-da-1-mayis-polis-adalar-dan-gelenleri-alana-almadi-1010221-1.

canli-istanbul-da-1-mayis-alanda-konserler-basladi-1010228-1.