1 Mayıs'ta çeşitli yollardan Taksim'e çıkmak isteyen, İTK, Emeğin Gücü, Gençlik Meclisleri üyeleri ve üniversite öğrencileri polis tarafından gözaltına alındı. Taksim'in ardından Ankara'da da Kızılay'a yürümek isteyenlere polis engel oldu. Çok sayıda eylemci gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, Taksim'e çıkmaya çalışan toplam 212 kişinin gözaltına alındığı açıkladı.

1 Mayıs eylemlerine polis müdahalesi: Çok sayıda kişi gözaltına alındı!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, geçen sene olduğu gibi bu yıl da yeni tip koronavirüs salgını önlemleriyle kutlanıyor. Öte yandan sokağa çıkarak 1 Mayıs'ı kutlamak isteyenler ise 'salgın önlemleri' gerekçesiyle gözaltına alındı.

Taksim Meydanı'nda bulunan Cumhuriyet Anıtı ile Gezi Parkı polis barikatlarıyla çevrelendi ve anıtın bulunduğu alan yaya trafiğine kapatıldı. Park ve çevresinde polis ekiplerine ait gözetim ve nöbet noktaları oluşturuldu. Çevik kuvvet ekipleri meydan ve çevresine konuşlandırıldı.

Öte yandan M2 Yenikapı - Hacıosman metro istasyonunun Taksim, Şişhane ve Osmanbey istasyonları kapatıldı.

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü, Taksim Tarlabaşı'nda "1 Mayıs alanı Taksim'dir" pankartı açarak yürüyüş düzenledi. İTK ve Emeğin Gücü üyeleri polis tarafından gözaltına alındı.

Taksim’e doğru "Kampüsten sokağa, biz kazanacağız" pankartıyla Taksim'e doğru yürüyüşe geçen üniversiteliler Osmanbey'de polis saldırısıyla karşılaştı. Çok sayıda üniversiteli gözaltına alındı.

Mecidiyeköy'den Taksim'e yürüyen Gençlik Meclisleri üyeleri de polis saldırısıyla karşılaştı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

istanbul-da-1-mayis-eylemlerine-polis-mudahalesi-yaklasik-60-kisi-gozaltinda-871021-1.

İSTANBUL VALİLİĞİ: 212 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valiliği, Taksim'e çıkmaya çalışan toplam 212 kişinin gözaltına alındığı açıkladı.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunma, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakma ve basın açıklaması talebinde bulunan HAKİŞ, TÜRK-İŞ, Birleşik Kamu İş, Vatan Partisi ve TGB, Hak Sen, DİSK, TEÇ-Sen, SİME-Sen, SAHİMSen, DİSK(TMMOB-TTB-KESK) sendikalarının başvuruları, salgınla mücadele ve tam kapanma tedbirlerine uygun olmak kaydıyla Valiliğimizce değerlendirilerek belirli saat aralıklarıyla bu faaliyetlere izin verilmiştir" denildi.

Açıklamada, "İl ve ilçe Hıfzıssıhha meclislerince alınan sokağa çıkma kısıtlaması ve tam kapanma tedbirlerini ihlal ederek izin verilen sendikalar dışında ve Taksim Meydanı'na çıkmak için toplanan kişiler hakkında Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari işlem yapılmıştır. Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak toplantı ve gösteri yapmak amacıyla toplanan, güvenlik güçlerimizce yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 212 kişi gözaltına alınmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır" bilgileri yer aldı.

ÇHD: GÖZALTI SAYISI 225'E ULAŞTI

Gözaltıların ardından açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi ise, şu ana kadar yaklaşık 60 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. ÇHD’nin soysal medya hesabından yapılan açıklamada, “Edindiğimiz bilgilere göre Taksim, Mecidiyeköy ve civarından şu ana kadar yaklaşık 60 kişi gözaltına alındı” denildi.

ÇHD tarafından yapılan ikinci açıklamada, "Gelen bilgilere göre gözaltı sayısı yaklaşık olarak 80 oldu. Gözaltılardan bir kısmı bölge karakollarında, bir kısmı sağlık kontrolü için hastanelerde. Bir kısım gözaltının Vatan Emniyete götürüleceği bilgisini aldık" ifadelerine yer verildi.

ÇHD tarafından yapılan son açıkalmada ise gözaltı sayısının 230'a ulaştığı bilgisi verildi.

istanbul-da-1-mayis-eylemlerine-polis-mudahalesi-yaklasik-60-kisi-gozaltinda-871022-1.

1-mayis-eylemlerine-polis-mudahalesi-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-871050-1.
Fotoğraf: Bianet-Vedat Örüç

Gençlik Komiteleri üyeleri Galatasaray'da sert polis müdahalesiyle karşılaştı. Polis çok sayıda üniversiteliyi gözaltına aldı. Slogan atmak isteyen bir gencin ağzının polis tarafından kapatıldığı görüntülere yansıdı.

ANKARA'DA DA POLİS MÜDAHALESİ: 41 KİŞİ GÖZALTI

Ankara'da 1 Mayıs kutlamasında 41 kişi gözaltına alındı.

AA'nın aktardığına göre, çeşitli parti ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde Mamak ve Çankaya ilçelerinde bir araya gelen gruptakiler, eylem yaptı. Polisin müdahalesiyle gruptan 41 kişi gözaltına alındı.

Sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürülen 41 kişi hakkında, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na muhalefet ve Covid-19 tedbirlerini ihlalden işlem yapıldı.

İZMİR'DE 20 GÖZALTI

İzmir'in Konak, Bornova ve Buca ilçelerinde 1 Mayıs kutlamalarına polis müdahale etti.

1 Mayıs İşçi Emek ve Dayanışma Bayramı gerekçesiyle Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile Buca Şirinyer'de bir araya gelen gruplar, ellerindeki pankartlarla yürümek istedi. Polis müdahalesiyle 18 kişi gözaltına alındı.

Bornova ilçesinde ise Küçükpark'taki bir trafonun üzerine çıkarak pankart açan ve slogan atan iki kişi, polisin müdahalesiyle yakalandı.

Emniyetteki işlemleri devam eden bu kişilere sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası uygulandı.

1-mayis-eylemlerine-polis-mudahalesi-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-871118-1.

TRABZON'DA YÜRÜYÜŞ YAPMAK İSTEYENLERE GÖZALTI

Trabzon'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yürüyüş yapmak isteyen 12 kişi gözaltına alındı.

AA'nın aktardığına göre, Ortahisar ilçesine bağlı 2 Nolu Beşirli Mahallesi'nde toplanan grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Atatürk Alanı'na kadar yürümek istedi.

Polisin, grubun yürüyüş yapmasına izin vermemesi üzerine tartışma yaşandı. Tartışmanın arbedeye dönüşmesi sonucu gruptaki kişilerden biri yaralandı.

Gözaltına alınan 12 kişinin Trabzon Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri devam ediyor.