1 Mayıs için 25 kişiyle Taksim Meydanı’na yürüyerek çelenk bırakmak isteyen DİSK yöneticileri polisin sert müdahalesiyle gözaltına alındı. DİSK: Çarklar dönecek diye yüz binlerce işçiyi ölümüne çalıştıranlar, temsilcilerini gözaltına alıyor. Zorbalar kalmaz, gider!

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarına müdahale: Zorbalar kalmaz, gider!

Emek Servisi

1 Mayıs kutlamaları için DİSK Genel Merkezi’nden Taksim Meydanı’na yürüyerek anıta çelenk bırakmak isteyen DİSK yöneticilerine polis müdahale etti. Aralarında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu ve konfederasyona bağlı sendikaların başkanlarının da olduğu 14 kişi gözaltına alınırken, DİSK’in 1 Mayıs çelengi parçalandı. HDP ve CHP’li milletvekilleri parçalanan çelengi alarak Taksim Anıtı’na ulaştırdı.

POLİS YİNE SIKIYÖNETİM İLAN ETTİ

İstanbul’da yaşayan emekçiler, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ı bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasıyla karşıladı. Buna rağmen her yıl olduğu gibi Taksim Meydanı’na çıkan yolları barikatlarla kapatan polis, Beşiktaş’ta bulunan DİSK Genel Merkezi binasını ve çevresini de sabahın erken saatlerinden itibaren ablukaya aldı.

SENDİKA YÖNETİCİLERİNE SERT MÜDAHALE

DİSK binası önünde bir araya gelen Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu ve DİSK’e bağlı sendikaların başkanları, her kişi bir işkolunu temsil edecek şekilde 20-25 kişiyle, sosyal mesafe kuralına dikkat ederek Taksim Meydanı’na yürümek ve anıta çelenk bırakmak istedi. Polis ise "kamu düzenini bozacağı" gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi. Müzakerenin ardından sendika yöneticilerine sert şekilde müdahale eden polis, 14 kişiyi gözaltına aldı. Polis, DİSK’in 1 Mayıs çelengini de parçaladı.

Gözaltına alınan isimlerden bazıları şöyle: DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Erdoğan Demir, Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Arslan, Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, gözaltındayken sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Bugün Türkiye’nin dört bir yanında işçiler salgın koşullarında çalışıyor, bu kamu düzenini bozmuyor; ama temsilcilerinin 1 Mayıs’ta Taksim’e çelek bırakması kamu düzenini bozarmış!" ifadelerini kullandı.

Sendikacılar, Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

MÜDAHALEYE TEPKİ YAĞDI

DİSK’e yapılan müdahale büyük tepki çekti. DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, "Çarklar dönecek diye yüz binlerce işçiyi ölümüne çalıştıranlar, her işkolundan işçi temsilcilerini gözaltına aldı. Soruyoruz: İşçi temsilcilerinin yürümesi mi kamu düzenini bozmaktadır; yoksa haksız, hukuksuz ve adaletsiz bir şekilde, salgına rağmen binlerce işçiyi riskli ortamlarda çalışmaya zorlamak mı? 1 Mayıs yasak tanımaz! Zorbalar kalmaz, gider!" dedi.

KESK, TTB ve TMMOB’nin yanı sıra, dünya sendikaları da DİSK’lilerin gözaltına alınmasını kınadı. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’ndan (ETUC) yapılan açıklamada, "DİSK Başkanı, Genel Sekreteri ve diğer arkadaşlarımız bu sabah barışçıl şekilde 1 Mayıs’ı kutlamak isterken gözaltına alındılar. Onların yanındayız! Türkiye hükümetinin bağımsız sendikalara yönelik utanç verici eylemleri devam ediyor!" dendi. Dünya Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Vekili Owen Tudor da "Çok çirkin! Türkiye hükümeti sendikacılarla uğraşmayı bırakamıyor" açıklaması yaptı.