İstanbul Valiliği, deprem sebebiyle hasar meydana gelen 8 okulun yıkılarak yeniden yapılacağını duyurdu. Eğitim uzmanı Taştan, “MEB’in çok önceden bunun tedbirini alması gerekiyordu ama plansız oldukları için yapmadılar” dedi

İstanbul’da 8 okul yıkılacak

Meral Danyıldız

İstanbul Valiliği, Silivri açıklarında 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan ‘Gözleme Dayalı Ön Tespit Çalışmaları’na göre eğitim öğretime ara verilmiş olan 8 okulun yıkılarak yeniden yapılmasına karar verildiğini duyurdu. Küçükçekmece Söğütlüçeşme Ortaokulu ve Fatih Çapa Fen Lisesi Kız Yurdu’nda ise güçlendirme çalışması yapılmasına karar verildiği ve proje yapımlarının devam ettiği belirtildi. Söz konusu okullarda okuyan öğrencilerin ne yapacağı ise henüz bilinmiyor.

Yıkılacak okulların listesi şöyle:

Bayrampaşa Saraybosna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çatalca Arif Nihat Asya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (A Blok), Eyüpsultan Üçşehitler İlkokulu ve Ortaokulu, Gaziosmanpaşa 100. Yıl İlkokulu/Ortaokulu, Küçükçekmece Göktürk İlkokulu Kapalı Spor Salonu, Küçükçekmece Tahsin Banguoğlu İlkokulu, Silivri Fevzipaşa Değirmenköy İlkokulu (Ek Bina), Silivri Çeltik İlkokulu ve Anasınıfı.

KALİTELİ EĞİTİMDEN MAHRUM KALACAKLAR

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan eğitim uzmanı Ali Taştan, depreme dayanıklı olmayan ve hasar tespiti yapılan okul sayısının çok fazla olduğunu söyledi. Birçok ilde buna benzer sorunların var olduğunu aktaran Taştan, “Bunları bir türlü yıkmadılar ve bu hasarlı okullarda eğitim öğretime devam edildi. Eğitim öğretime zaten bu okullarda kesinlikle devam edilmemeli. MEB’in çok önceden bunun tedbirini alması gerekiyordu ancak alınmadı. Çocukların hâlâ depreme dayanıklı olmayan, hatta yıkım kararı olan okullarda okuduğunu biliyoruz. Bu olay, MEB’in plansızlığının bir sonucudur. Ensar Vakfı’na verdikleri, TÜRGEV’e verdikleri paralarla belki de okullar yapılabilir, çocuklarımız rahat bir şekilde okullarına gidebilirlerdi. Vakıfları, dernekler, cemaatleri besleyeceklerine kendi evlatlarına sahip çıkmalıydı; üvey evlat gibi davranmamalıydı.”

Bu okullarda okuyan öğrencilerin, diğer okullardaki öğrencilere kıyasla daha dezavantajlı duruma geleceklerini belirten Taştan, sınava hazırlanan öğrencilerin de nitelikli ve kaliteli eğitimden mahrum kalacağını ifade etti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.