İstanbul Fırıncılar Odası Esenler Temsilcisi Mustafa Çiçek'in altı ilçede Koronavirüs aşısı olmayanlara fırınlarda ekmek satmama kararı aldıklarını duyurmasının ardından oda başkanlığı böyle bir uygulama yapılmayacağını bildirdi.

İstanbul'da 'aşı olmayana ekmek satılmadığı' iddiasına yalanlama

HABER MERKEZİ

Koronavirüs vaka sayılarının artması üzerine İstanbul’da 6 ilçenin Fırıncılar Odası temsilcisi, aşı olmayanlara fırınlarda ekmek satışı yapmama kararı aldı.

Türkiye’nin bir kapanmaya daha gücünün olmadığını söyleyen İstanbul Fırıncılar Odası Esenler Temsilcisi Mustafa Çiçek, “Vaka sayıları artmaya başlayınca karar almak zorunda kaldık. Gidişatı iyi görmüyoruz. O yüzden fırına gelen vatandaşların aşılarının olup olmadığını kontrol edeceğiz. Aşısı olmayana ekmek satışı yapmayacağız. Şu anda 6 ilçede bu kararı aldık. Bu ilçeler Bakırköy, Güngören, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa ve Esenler” dedi.

Bu kararın kısa zamanda 39 ilçeye yayılmasını beklediklerini belirten Çiçek, “Hatta bu kararın tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz” diye konuştu. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise yazılı bir açıklama yaparak “aşısı olmayanlara ekmek verilmemesi’ gibi bir uygulamalarının söz konusu olmadığını kaydetti. Balcı, “Kamuoyumuzun, bu hassas süreçte ilgili kurumların yapacağı açıklamalar dışındaki beyanatlara prim vermemesini hassasiyetle rica ediyorum” dedi.

FIRINCILAR ODASI BAŞKANI'NDAN YALANLAMA

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, kentte "aşı olmayana ekmek satılmadığı" şeklindeki iddiayı yalanlayarak, "Esenler'de bir fırın işletmecisinin yapmış olduğu açıklama talihsiz bir açıklamadır. İstanbul Fırıncılar Odası yönetim kurulunun kesinlikle böyle bir açıklamadan haberi, böyle bir talebi ve isteği yoktur" dedi.

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çetin, oda olarak da aşılanmanın artması için esnafa telkinde bulunduklarını dile getirdi.

Çetin, "İstanbul'da aşı olmayana ekmek satılmıyor" iddialarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Esenler'de bir fırın işletmecisinin yapmış olduğu açıklama talihsiz bir açıklamadır. İstanbul Fırıncılar Odası yönetim kurulunun kesinlikle böyle bir açıklamadan haberi, böyle bir talebi ve isteği yoktur. Açıklama sadece Esenler'de olmuş. Diğer 5 ilçenin böyle bir olaydan haberi yokmuş. İstanbul'da ekmek satışı sorunsuz bir şekilde yapılmaya devam ediyor. Kentte fırınlarda insanların aşı olup olmadığına bakılmıyor. İstanbul'da aşı olmayana ekmek satılmaması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Biz teknik olarak da insanların aşı olup olmadığını şubelerimizde tespit etme şansına sahip değiliz. Böyle bir alt yapımız yok. İstanbul'da üretilen ekmeğin yüzde 35'ini mağazalarımızda, geri kalanı toptan satıyoruz. Böyle bir uygulama bize tebliğ edilse bile başarılı olma şansımız yok. Bu tarz yanlış bir açıklamaya yapan meslektaşımızı da uyardık."

"BÖYLE BİR TALEBİMİZ OLMADI"

Yetkili mercilerin aşılama konusunda bir karar almadığı sürece farklı bir uygulama yapma durumlarının olmadığını vurgulayan Çetin, "Bizim 'aşılanmayan kişilere ekmek satılmasın' diye bir talebimiz olmadı. Bakanlık, Valilik, İl Ticaret Müdürlüğü, Esnaf Birliği ve Türkiye Fırıncılar Federasyondan bize bir yazı veya genelge gelmediği sürece böyle bir uygulama kesinlikle yapılamaz. Böyle bir karar yetkili kurumlar tarafından alınırsa yapılabilir. Bu görev kamunun görevi. Kamu bize tebliği edecek, biz gereğini yapacağız ancak böyle bir durum yok." diye konuştu.