İstanbul, Dudullu Kadosan Oto Sanayi Sitesi önünde bulunan atık kâğıt işçilerinin depolarına polis baskın düzenledi. Polis, depoların kapatılmamasını isteyen kağıt toplayıcılarına müdahale etti.

İstanbul'da atık kağıt depolarına polis baskını

EMEK SERVİSİ

İstanbul Valiliği’nin 23 Ağustos’ta kağıt toplayıcılığın yasaklanmasına yönelik aldığı karar sonrası, atık depolarına baskınlar devam ediyor.

Ümraniye’de Kadosan Oto Sanayi Sitesi önünde bulunan atık kâğıt işçilerinin depolarına yönelik dün zabıta ekipleri ve çevik kuvvet ekipleriyle baskın yapıldı. Depoların kapatılmamasını isteyen kağıt toplayıcıları zabıtaya direndi. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri işçilere müdahale etti.

Kağıt toplayıcılarından Mahmut Aytar olayı şöyle anlattı: “Sabah 9 gibi polisler geldi. Depolarımızı kapatmak istediler. Biz de buna izin vermek istemedik. Sonra gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale ettiler. 10-15 kadar arkadaşımız gözaltına alındı. Şimdi onlara ulaşamıyoruz. Avukat yok, bizimle ilgilenen yok. Ne olacağını bilmiyoruz.”

Aytar kendilerine yapılan müdahaleden sonra depolardan birinde yangın çıktığını ve söndürüldüğünü de söyledi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Ümraniye İlçemiz Esenkent Mahallesinde (Kadosan Bölgesi) atık toplama ve ayırma faaliyeti gösteren iş yerleri; Valiliğimiz, Ümraniye Kaymakamlığı, Ümraniye Belediye Başkanlığı, Emniyet, SGK, İŞKUR, Vergi Dairesi, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman ile Göç İdaresi İl Müdürlüklerinin 951 personelinin katılımıyla eşzamanlı bir denetim ve rehberlik çalışması gerçekleştirilmiştir" denildi.

Açıklamada, "Bu çalışmalarda; 2'si belediye ruhsatlı, 22'si tehlikesiz atık toplama-ayırma belgeli, toplam 77 işyeri denetlenmiştir. Ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 66 iş yerinden 12'si mühürlenmiş, diğer iş yerleri hakkında başlatılan yasal işlemler devam etmektedir. Denetim çalışmalarını engellemek için atık kâğıt ve çöpleri yakan, taş atarak görevli personele ve araçlara saldırmak suretiyle 25 personelin yaralanmasına ve 8 araçta maddi hasara sebebiyet veren yaklaşık 20 kişilik gruptan 3 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatılmıştır. Bu işyerlerinde, sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırıldıkları tespit edilen düzensiz göç kapsamındaki 33 yabancı uyruklu şahıs, sınır dışı işlemleri yapılmak üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edilmiştir. Denetimlerimizin hedefi, atıkların geri kazanımı için yapılan toplama ve geri dönüşüm faaliyetlerinin mevzuat hükümlerine uygunluğunun sağlanmasından ibarettir. Gerçekleştirilen denetim ve rehberlik faaliyetlerine katılan bütün kurumlarımızın personeli ile çalışmalarımıza destek veren Ümraniyeli hemşerilerimize teşekkür ediyoruz." ifdelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Valiliği 23 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada atık toplama işleminin çevre ve halk sağlığı sorunlarına neden olduğunu iddia ederek bu işi yasakladığını duyurmuştu.

Açıklamada “Şehrimizde izinsiz-ruhsatsız atık toplama ve ayırma faaliyetleri; başta çevre ve halk sağlığı sorunları olmak üzere, kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda istihdama yol açmakta, ayrıca kamu zararı ve haksız kazanca sebebiyet vermektedir. Bütün bu olumsuzlukları gidermek amacıyla denetimlerimiz devam ediyor, devam edecektir. Bu ilçelerimizde bir daha çekçekçi diye tabir edilen atık toplayıcıları olmaması için belediyelerimiz, muhtarlıklarımız ve hemşehrilerimizin gereken duyarlılığı göstereceklerine inancımız tamdır” ifadelerine yer verilmişti.

Valilik kararının ardından farklı ilçelerde başlayan operasyonlarda yüzlerce kağıt toplayıcısının arabasına el konurken, onlarca atık deposu da kapatıldı.