Damacana suya yüzde 25 zam geldi. Bir damacana suyun ortalama fiyatı 23 liraya kadar yükseldi.

İstanbul'da damacana suya yüzde 25 zam

HABER MERKEZİ

Yeni yılla birlikte şiddetini artıran zam yağmuru sürüyor. İstanbul’da damacana suya yüzde 25 zam geldi. Buna göre 19 litrelik bir damacana suyun ortalama fiyatı 23 liraya yükseldi.

Geçtiğimiz temmuz ayında 14-15 TL’den satılırken gelen zamla fiyatlar 18-20 liraya kadar yükselmişti.

İstanbul Sucular ve Meşrubatçılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, zammın en büyük nedeni olarak artan nakliye maliyetlerini gösterdi. Akkaya, “Tabii ki bunlar uzaklığına göre yakıt, köprü giderleri, otoban gide-leri malumunuz. Mart ve nisana kadar fiyatların böyle gideceği kanaatindeyim” dedi.

19 litrelik cam damacanaların zamlı fiyatları markasına göre 25 liradan başlıyor.

'KÖPRÜ, YAKIT, HAMMADDE ZAMMININ SONUCU'

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu da zammın kaçınılmaz hale geldiğini belirterek konuya ilişkin BirGün'e şu açıklamayı yaptı;

"Damacana ambalajın hammaddesinin tamamen yurtdışından ithal ediliyor olması, yaşanılan pandemi sürecinde dünyada plastik hammadde üretiminin azalması buna ilave olarak döviz kurundaki yükseliş, ambalaj hammaddesi olan plastik fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde yükselmesine sebep olmuştur. Sektördeki yoğun rekabet şartları firmaların zorunlu olmadıkça fiyat artışına imkan vermemektedir. Yapılan artış oranı işletmelerin su kaynaklarının ve üretim tesislerinin satış noktalarına olan uzaklığına bağlı olarak yüzde 25’e varan değişik oranlarda artış gösterdi. Sektördeki tüm firmaların satış fiyatlarını artırmamak için çok ciddi çaba sarf ettiğini söyleyebilirim. Çift yönlü nakliye süreci olduğu için damacana fiyatlarına motorin zammı ve köprü otoyol ücretlerindeki artışlar da doğrudan yansıyor."