İstanbul Ataşehir'de polis ve belediye ekipleri, kağıt toplayıcılarına yönelik operasyon düzenledi. 49 ayrı adrese yapılan baskınlarda, 'ülkeye kaçak yollarla girdikleri' gerekçesiyle 200'e yakın kağıt toplayıcısı gözaltına alındı.

İstanbul'da kağıt toplayıcılarına eş zamanlı operasyon: 200'e yakın gözaltı

İstanbul Valiliği’nin 23 Ağustos’ta kâğıt toplayıcılığın yasaklanmasına yönelik aldığı karar sonrası, atık depolarına baskınlar devam ediyor.

İstanbul'un Ataşehir ilçesinde 'ülkeye kaçak yollarla girdikleri' gerekçesiyle kağıt toplayıcılarına yönelik 49 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi, 200'e yakın kağıt toplayıcısı gözaltına alındı.

Operasyona Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, Özel Harekat Şube Müdürlüğü ve Ataşehir Belediyesi ekipleri katıldı.

Operasyonda aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu çok sayıda kağıt toplayıcısı gözaltına alındı. İş makinalarının da kullanıldığı operasyonda kağıt toplanılan alanlar yıkılarak arama yapıldı. Aramalar sonucunda çekçek arabaları ve diğer malzemelere belediye ekipleri tarafından el konuldu. Gözaltına alınanlar üst aramaları ve kimlik tespitinin ardından otobüs ve minibüslere bindirilerek Tuzla Göçmen Toplama Merkezi'ne götürüldü. İşlemleri tamamlanan mültecilerin sınır dışı edileceği öğrenildi.

Önceki gün Ümraniye’de Kadosan Oto Sanayi Sitesi önünde bulunan atık kâğıt işçilerinin depolarına yönelik zabıta ekipleri ve çevik kuvvet ekipleriyle baskın yapılmıştı.

Depoların kapatılmamasını isteyen kâğıt toplayıcıları zabıtaya direnmiş, bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri işçilere müdahale etmişti.

istanbul-da-kagit-toplayicilarina-es-zamanli-operasyon-929040-1.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

İstanbul Valiliği 23 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada atık toplama işleminin çevre ve halk sağlığı sorunlarına neden olduğunu iddia ederek bu işi yasakladığını duyurmuştu.

Açıklamada “Şehrimizde izinsiz-ruhsatsız atık toplama ve ayırma faaliyetleri; başta çevre ve halk sağlığı sorunları olmak üzere, kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda istihdama yol açmakta, ayrıca kamu zararı ve haksız kazanca sebebiyet vermektedir. Bütün bu olumsuzlukları gidermek amacıyla denetimlerimiz devam ediyor, devam edecektir. Bu ilçelerimizde bir daha çekçekçi diye tabir edilen atık toplayıcıları olmaması için belediyelerimiz, muhtarlıklarımız ve hemşehrilerimizin gereken duyarlılığı göstereceklerine inancımız tamdır” ifadelerine yer verilmişti.

Valilik kararının ardından farklı ilçelerde başlayan operasyonlarda yüzlerce kağıt toplayıcısının arabasına el konurken, onlarca atık deposu da kapatıldı.

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Ali Mendillioğlu, şunları dile getirmişti:

“3 arkadaşımız tutuklandı. Dün Valiliğin basın açıklamasını okumuşsunuzdur. Basın açıklamasında 20 polisin darp edildiği bilgisi vardı. Bu iddia gerçek değil. Polis nerede bir olay olursa sahte darp raporları alarak olayı büyütür. 8 aracın camlarının kırıldığı söyleniyor. Bu da doğru değil. 33 Afgan işçinin gözaltına alındığı söyleniyor, bunu da bize ispatlasınlar, kim bu Afganlar biz bilmek istiyoruz. Tutuklamanın zeminini oluşturmak için önceden altyapısını hazırladılar bu işin. Ama biz arkadaşlarımızı sahipsiz bırakmayacağız. Zaten Türkiye’de de dışarısı içerisi, içerisi dışarısı oldu, hiç fark etmiyor. Hepimizi alsınlar, hepimiz içeride kalalım. Zaten dışarısı da cezaevinden farksız.”

istanbul-da-kagit-toplayicilarina-es-zamanli-operasyon-929041-1.