Beyaz Baretliler’in eğiticisi olduğu ortaya çıkan Le Mesurier’in ölümünde cinayet şüphesi artıyor. İngiltere sorumlu olarak Rusya’yı gösteriyor

İstanbul'da karanlık ölüm: Deliller cinayet şüphesini artıyor

SELİN ASKER

İngiliz ordusunun eski askeri istihbarat görevlisi James Gustaf Edward Le Mesurier’in önceki gün İstanbul’da ölü bulunması, yanıtlanması beklenen birçok soruyu barındırıyor. Suriye’deki savaşta sona doğru yol alınırken bölgede cirit atan istihbaratçılar arasında yer alan bu ismin şaibeli bir şekilde hayatının son bulması, hesaplaşma iddialarını da gündeme getiriyor.

İngiliz istihbarat örgütü MI6 adına Ortadoğu’da ve Balkanlar’da kritik görevler yürüten hatta görevlerinden ötürü kraliçenin şövalyelik unvanıyla onurlandırılan Le Mesurier’in İstanbul’da ne yaptığı, Suriye’deki faaliyetleriyle ilgili İstanbul’dan nasıl bir koordine sağladığı da elbette merak konusu oldu. Öte yandan Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, Le Mesurier’in ölümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunarak “ilk etapta cinayet gibi gözüküyor” dedi. İngiltere Le Mesurier’in ölümüyle ilgili Rusya’yı suçladı.

‘WHITE HELMETS’ YALANI

Suriye’de militanların Batı desteğiyle silahlandırılarak aktif kılınmaya başladığı 2011’den bu yana Batı istihbaratı “yardım kuruluşu” adı altında cihatçıları işlevli kılacak kimi araçlar geliştirdi. Silahlı saldırıların yanı sıra propaganda savaşlarının da bir parçası olan manipülasyon kuruluşlarından biri de White Helmets (Beyaz Baretliler) oldu. Le Mesurier, White Helmets’in kurucusu olarak söz konusu organizasyonların başını çekiyordu.

White Helmets isimli El Kaide bağlantılı cihatçı dezenformasyon kuruluşu, Şam yönetiminin kimyasal silah kullandığı iddialarını defalarca ortaya atmış, kurgu düzeneklerle ölü/yaralı beden görselleri pazarlamış ve bunlarla Batı’da kamuoyu oluşturmaya çalışarak Suriye’ye uluslararası müdahaleye kapı açacak girişimler yürütmüştü.

KİM BU MAYDAY RESCUE?

White Helmets’in işlevinin son bulduğu, Suriye savaşında sona gelindiği bir dönemde bu savaşı hararetlendirmek adına ciddi katkıları bulunan eski İngiliz istihbaratçının ölümünün tesadüf olmadığı anlaşılıyor. Le Mesurier’in ölümüyle ilgili bir diğer dikkat çeken detay ise cesedinin evine ve ofisine çok yakın bir mesafede bulunması.

Le Mesurier’in cesedinin bulunduğu yerin birkaç yüz metre ilerisinde Mayday Rescue isimli paravan kuruluşun ofisi yer alıyor. Söz konusu kuruluşun en önemli projesinin White Helmets’e verilen destek olduğu biliniyor.

Şirket, kurulduğu dönem Suriyeli militanların “arama ve kurtarma” eğitimi vermek üzere Türkiye’ye gönderilmesi işini organize etmişti. Mayday Rescue’nun sitesinde vakfa maddi destekte bulunan ülke ve kurumlar ise şöyle sıralanıyor: Birleşmiş Milletler, Danimarka, Almanya, Hollanda, İngiltere, ABD ve Kanada hükümetleri, Katar Kalkınma Fonu ve birçok hayırsever.

SURİYE’YLE SINIRLI DEĞİL

Le Mesurier’in faaliyetlerinin yalnızca Suriye’yle sınırlı kalmadığı da biliniyor. Le Mesurier, Vanessa Beeley’in ortaya çıkardığına göre, Bosna ve Kosova gibi NATO müdahalelerinde ve Irak, Lübnan ve Filistin’deki hareketliliklerde dikkat çekici bir sicile sahip.