Bugün İstanbul’da düzenlenecek LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için toplanmalar başladı. Polis yürüyüş öncesi toplanmak isteyenlere müdahale etti. Müdahalenin ardından açıklama yapan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Koordinasyonu gözaltıların olduğunu kaydetti.

İstanbul'da Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: Gözaltılar var

İstanbul'da düzenlenmesi planlanan ancak bu yıl da yasaklanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Beyoğlu’nda bulunan Miss Sokak’ta toplanmalar başladı. Mis Sokak'ta toplanan LGBTİ+'lara ise polis müdahale etti. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Koordinasyonu gözaltıların olduğunu açıkladı.

İstanbul Valiliği'nin Maltepe Miting alanını yasaklanmasının ardından Taksim'de yapılmak istenen 19. Onur Yürüyüşü bu kez Beyoğlu Kaymakamlığı engelledi. Beyoğlu Kaymakamlığı, Taksim'de yapılacak Onur Yürüyüşü'nü "devletin bölünmez bütünlüğü, genel ahlak ve COVID-19 tedbirleri" gerekçesiyle yasakladı.Yasak kararından sonra polis Taksim ve etrafında konuşlandırıldı. Taksim'de toplanan kitleye polis müdahale etti. Plastik mermi kullanan polis, en az 6 kişiyi gözaltına aldı.

istanbul-da-onur-yuruyusu-ne-polis-mudahalesi-gozaltilar-var-892325-1.

istanbul-da-onur-yuruyusu-ne-polis-mudahalesi-gozaltilar-var-892344-1.

istanbul-da-onur-yuruyusu-ne-polis-mudahalesi-gozaltilar-var-892320-1.
Fotoğraf: Gazete Duvar

AFP MUHABİRİ KILIÇ GÖZALTINA ALINDI

Taksim’de saat 17:00’de başlaması planlanan yürüyüş için toplanmalar Mis Sokak’ta başladı. Polis, alanda toplanmak isteyenlere müdahale etti.

Basının görüntü almasının yasak olduğunu iddia ederek çok sayıda gazeteciyi darp eden polis, AFP'den Bülent Kılınç'ın kamerasını kırdı. Polis gazeteci olduğunu söylemesine rağmen Kılınç'ı yere yatırarak gözaltına alındı.

istanbul-da-onur-yuruyusu-ne-polis-mudahalesi-gozaltilar-var-892314-1.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Fransız Haber Ajansı muhabiri (AFP) Bülent Kılıç’ın gözaltına alınmasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Gazetecilerin sürekli gözaltı uygulamasıyla baskı altına alınmaya, sindirilmeye çalışılması halkın haber alma hakkının engellenmesidir. Bu tutumu protesto ediyoruz.
Son olarak 26 Haziran 2021 Cumartesi günü Fransız Haber Ajansı muhabiri Bülent Kılıç Taksim’deki Onur Haftası etkinliğini haber yapmak için izlerken darp edilerek gözaltına alındı. #Gazetecilik suç değildir. Meslektaşımızın bir an önce özgür bırakılmasını istiyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri 2020 Fotoğraf ödülünü alan meslektaşımızı darp eden güvenlik görevlileri ile ilgili işlem yapılmasını bekliyoruz”

istanbul-da-onur-yuruyusu-ne-polis-mudahalesi-gozaltilar-var-892345-1.

TGS, akşam 20:00 civarında Bülent Kılıç’ın serbest bırakıldığını duyurdu. TGS’den yapılan açıklamada, “Üyemiz Bülent Kılıç sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı. Şu an kendisine işkence eden ve kamerasına zarar veren polisler hakkında şikâyette bulunuyoruz” denildi.

RSF Türkçe'nin aktarımına göre Bülent Kılıç, "Ben öldürülmeye çalışıldım, savcılık sadece mala zarardan soruşturmaya izni veriyor. Polis fotoğraf makinemi tamire götürdü. Ben malından değilim, benim canıma kastedildi" açıklaması yaptı.

LGBTİ+'LAR MÜDAHALEYE RAĞMEN SOKAKLARDA

Müdahalenin ardından Şişhane'de toplanan gruplar, basın açıklamasını yürüyerek gerçekleştirdi. Toplanan gruplar, "Her yürüyüşümüz onur yürüyüşü" sloganlarıyla yürüyüşlerine devam etti.

istanbul-da-onur-yuruyusu-ne-polis-mudahalesi-gozaltilar-var-892342-1.

Taksim'den Cihangir'e doğru yürüyüşe geçen gruba, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de destek verdi.

istanbul-da-onur-yuruyusu-ne-polis-mudahalesi-gozaltilar-var-892343-1.

KAYMAKAMLIK YASAKLAMIŞTI

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, “Taksim Meydanı'nda yapılacağı duyurulan toplantı, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma, protesto eylemi vb. eylemi/etkinliklerin ayrıca Beyoğlu İlçesi sınırları içerisinde aynı konunun devamı niteliğinde gerçekleştirilmek istenen etkinliklere devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla ve Covid-19 tedbirleri kapsamında izin verilmeyecektir” denilmişti.

Kaymakamlığın açıklamasına karşı LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ise "Haklarımızdan ve onurumuzu kutlamaktan vazgeçmiyoruz. Barışçıl onur yürüyüşümüz ve anayasal haklarımızı kullanmak için 17.00'de Taksim'deyiz" demişti.

Geçtiğimiz Salı günü de Onur Haftası etkinlikleri kapsamında Maçka Parkı'nda düzenlenmesi planlanan piknik de etkinlikten üç saat önce "kamu düzeni" gerekçesiyle yasaklanmış, polis gökkuşağı bayrağı taşıyanları parka almamış ve alandaki LGBT+'lara müdahale etmişti.

İSTANBUL ONUR YÜRÜŞÜ HAKKINDA

İstanbul Onur Yürüyüşü'nün tarihi eskiye dayanıyor. İlk olarak 1993 yılında İstiklal Caddesi'nde yapılmak istenen yürüyüş engellenmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Sene 2003 olduğunda ise ilk Onur Yürüyüşü yine İstiklal Caddesi'nde yapıldı. 2003'ten sonra her sene çok daha yoğun bir kalabalık ve coşkuyla yapılan yürüyüş 2013 ve 2014'te on binlerce kişinin bir araya geldiği devasa bir etkinliğe dönüştü.

2015 yılından itibaren ise İstanbul Valiliği ayrımcı ve hukuka aykırı gerekçelerle İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nü yasakladı.

Her sene valiliğin bu ayrımcı yasağına karşı LGBTİ+'lar sokaklarda olmaya devam etti. Bu sene ise önce Adalar’da piknik tehdit edildi; ardından Maçka’da pikniğe polis saldırdı. Şişli sınırları içerisinde 30 günlük yasak kararı geldi.