İstanbul'daki eczaneler, medikal ürün satan firmalar ve marketlerde cerrahi maskeler adedi 1 liradan satışa sunuldu. Ticaret Bakanlığı dün yaptığı açıklamada 1 lira üzerindeki satışların 'fahiş fiyat' olarak değerlendirileceği belirtmişti

İstanbul'da ücretli maske satışı başladı

İstanbul'daki eczaneler, medikal ürün satan firmalar ve marketlerde cerrahi maskeler adedi 1 liradan satışa sunuldu.

İlk olarak salgının en yoğun görüldüğü İstanbul'da başlatılan uygulama kapsamında cerrahi maskeler eczaneler, medikal firmalar ve marketlerden temin edilebiliyor.

Tanesi 1 liradan ilk etapta 50'li paketler halinde satışa sunulan cerrahi maskelerin gelecek günlerde 10'lu paketler halinde de satılması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, 1 lira üzerindeki satışların 'fahiş fiyat' olarak değerlendirileceğini belirtmişti.

Öte yandan cerrahi maskelerin ücretli satışı ilerleyen süreçte diğer büyükşehirler ve illerde başlayacak.

istanbul-da-ucretli-maske-satisi-donemi-basladi-728744-1.

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?

5 NİSAN
PTT’NİN ÜCRETSİZ MASKE DAĞITIMINA BAŞLAYACAĞI AÇIKLANDI

PTT, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının almış olduğu karar ile ePttAVM.com üzerinden ücretsiz olarak maske dağıtılacağı, ancak maske dağıtımının 65 yaş üzeri ve 20 yaş altındaki gençleri kapsamadığı bildirildi. PTT'nin sitesinde ücretsiz maske almak için izlenmesi gereken yol şöyle aktarıldı.

*Ücretsiz maske temini için maske.epttavm.com adresine giriş yapmak gerekiyor. Vatandaşların her hafta 1 paket (5 adet) maske alma hakkı bulunmaktadır.

*Adres bilgileriniz doğru girdiğinizden emin olun.

*PTT Kargo ile ücretsiz olarak taşınacaktır

*Ücretsiz maske temini 65 yaş üzeri ve 20 yaş altındaki vatandaşları kapsamamaktadır. T.C kimlik numaranız ile doğrulama yapıldıktan sonra belirtilen yaş kriterlerine uymanız durumunda maskeniz tarafınıza gönderilecektir."

6 NİSAN
PTT SİSTEMİ YOĞUNLUĞU KALDIRMADI, SAATLER SONRA YENİ AÇIKLAMA: BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Ptt’nin maske dağıtımına başlayacağının duyurulmasının ardından site yoğun başvuruya dayanamadı. Saatler sonra gelen yeni açıklamada, PTT tarafından yapılacak olan ücretsiz maske dağıtımına ilişkin başvuruların, e-Devlet üzerinden alınacağı bildirildi. Öte yandan maskelerin, 20-65 yaş arasındaki her yurttaşa ücretsiz olarak dağıtılacağı bildirildi ancak dağıtımın ne şekilde yapılacağı açıklanmadı.

6 NİSAN
ERDOĞAN: TÜM VATANDAŞLARIMIZA ÜCRETSİZ MASKE TEMİN ETMEKTE KARARLIYIZ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maske dağıtımına yönelik yaptığı açıklamalarda maske satışının 'kesinlikle yasak' olduğunu bildirdi. Erdoğan açıklamasında ""Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde maske ulaştırmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

9 NİSAN
İSTANBUL’DA ÜCRETSİZ MASKELERİ ECZANELER DAĞITACAK

Daha önce PTT’nin dağıtacağı belirtilen ücretsiz maskelerin, alınan yeni karar gereğince İstanbul’da eczaneler tarafından dağıtılacağı açıklandı. İstanbul Eczacı Odası tarafından yapılan duyuruda ayrıca, daha önce haftada 5 tane dağıtılacağı açıklanan maskelerin 10 günde bir 5'er adet dağıtılacağı bildirildi.

Kararın ardından 10 Nisan itibariyle İstanbul’da eczaneler maske dağıtımına başladı.

KALİTESİZ MASKE SORUNU

Plansız ve programsız bir şekilde yurttaşların tepkisine göre şekillenen maske dağıtım sürecinde yaşanan aksaklıklar çözülemedi. Maske alabilen yurttaşlar ise dağıtılan maskelerin kalitesizliğinden şikayet etti.

23 NİSAN
SAĞLIK BAKANI KOCA’DAN TELEFONUNA KOD GELMEYEN YURTTAŞLAR İÇİN AÇIKLAMA

Düzenli maske temininin sağlanamaması sonucu artan kamuoyu baskısı sonucu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni bir açıklama yaptı. Koca, telefonlarına kod gelmeyenlerin maske alamamasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Maskeler vatandaşımız ücretsiz dağıtılacak. Mesaj gelmeyen kişiler için de eczaneye müracaat edildiğinde kimlik doğrulaması ile maskelerini alabilecekler” ifadelerini kullandı.

28 NİSAN
ÇALIŞANLAR İÇİN YENİ KARAR: MASKELERİNİ İŞYERLERİNDEN TEMİN EDECEKLER

İktidar partisinin bir türlü gerekli düzenlemeyi yapamadığı maske dağıtımında yeni bir karar daha çıktı. İstanbul Eczacı Odası tarafından bugün yapılan son açıklamada, ‘ücretsiz maske dağıtımında yaşanan yoğunluk nedeniyle’, maske dağıtımında yeni bir düzenleme yapıldığı bildirildi.

Yeni düzenlemeye göre, İstanbul’da, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir iş yerinde SSK'li olarak çalışan yurttaşlar eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacak. Yurttaşlar maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden temin edecekler.

4 MAYIS
HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASINDAN BAŞVURU YAPILACAK

Koronavirüs salgını kapsamında yurttaşların bölgelerindeki risk durumlarına bakabilmelerine ve kendi sağlıklarını takip edebilmelerine imkan tanıdığı söylenen "Hayat Eve Sığar" mobil uygulamasının iOS ve Android versiyonlarına gelen son güncellemeyle“Hayat Eve Sığar” üzerinde maske kodu alınabileceği belirtildi.

Uygulamanın ana ekranının sol üstünde yer alan ana menünün en üst kısmında “Maske Talep Et” bölümü eklendi.

4 MAYIS
ERDOĞAN, MASKELERİN SATIŞ YASAĞINI KALDIRDI

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir satışına izin verilmeyen maskelerle ilgili düzenlemeye gidildiğini belirterek, "Cerrahi maske, bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz. Maske türlerine göre üst fiyat belirleyerek halkımızı mağdur edecek girişimlerin önünü keseceğiz" ifadelerini kullandı.