Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm kapsamında halkı ikna etme adı altında mahalleye giden silahlı kişiler yurttaşları silahla tehdit etti. Konuya ilişkin açıklama yapan CHP’li Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “sorumluluklarınızı yetine getirin” uyarısında bulundu.

İstanbul’da yurttaşlara kentsel dönüşüm tehdidi: “Gerilimden doğrudan Bakan Kurum sorumlu”

Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm gerginliği yaşanıyor. Yurttaşlar, "halkı ikna etme" adı altında mahalleye gelen bazı silahlı kişilerce tehdit edildikleri gerekçesiyle karakola giderek şikayetçi oldu. Mahalleyi ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, gerilimden doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un sorumlu olduğunu söyledi. Kılınç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da “Sorumluluğunu yerine getirmesi" çağrısında bulundu.

Sokağa çıkma yasağının bulunduğu 17 Nisan Cumartesi günü, Beyoğlu Belediyesi’nin AKP’li bazı meclis üyeleri, Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde evleri tek tek dolaşarak mülk sahiplerini kentsel dönüşüm için ikna etmeye çalıştı. Yurttaşlar duruma tepki gösterirken 18 Nisan Pazar günü, bu kez kendilerini belediye meclisi üyesi olarak tanıtan, ancak daha sonra meclis üyesi olmadıkları ortaya çıkan silahlı kişiler mahallede gerginliğe yol açtı.

İddiaya göre, yanlarında 10-15 kişi ile kentsel dönüşüm için evlere giden kişiler, kendilerine tepki gösterenleri silah göstererek tehdit ettiler. Gerginlik üzerine CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Şahin Dil, Beyoğlu Belediyesi'nin CHP ve İYİ Parti'li üyeleri ile birlikte bugün Fetihtepe Mahallesi'ni ziyaret etti. Mahallelinin şikayetlerini dinleyen Kılınç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu göreve çağırdı.

istanbul-da-yurttaslara-kentsel-donusum-tehdidi-gerilimden-dogrudan-bakan-kurum-sorumlu-866571-1.

‘MURAT KURUM’U UYARIYORUM’

“Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u buradan uyarıyorum" diyen CHP Milletvekili Kılınç, şunları söyledi:

“Bir kentsel dönüşüm, mahallelinin, mülk sahiplerinin rızalarıyla gerçekleştirilir. Ama burada bir zor kullanma, tehdide varan ifadeler var. Kiracıların bayrama kadar çıkarılması, yerlerini boşaltmaları aksi takdirde kira yardımından yararlanamayacakları ifade ediliyor. Belediye Meclisi üyelerinin ikna odası kurarak, kişileri arayarak ikna etme çabası içinde olduğunu öğreniyoruz. Bu yanlarıyla ilgili işin sahibi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u uyarıyorum. Halkın istemediği, halkın rıza göstermediği, halkın tarafı olmadığı, ayrıca bölge sakinlerinin temsilcilerinin içinde bulunmadığı İstanbul’da halkın meşru temsilcisi olan İstanbul Büyükşehir Belediye yönetiminin içinde bulunmadığı bir çalışma, bırakın başarılı olmayı, burada dün yaşandığı gibi gerginliğe neden olmaktadır.”

Fetihtepe Mahallesi'nde doğduğunu, olayın yaşandığı sokağın iki adım ötesinde yaşayan bir milletvekili olduğunu ifade eden Yüksel Mansur Kılınç, daha önce de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a ulaşmaya çalışarak, ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi, bölge milletvekilleri, bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle gerçekleştirilecek bir çalışma yapılması yönünde uyarıda bulunmaya çalıştığını söyledi.

'HALKIN ÜZERİNDE TEHDİT VAR'

CHP Milletvekili Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ama sayın Kurum bunları dinlemedi, şimdi söylüyorum; burada bir zor uygulanıyor, halkın üzerinde tehdit var. İşin sahibi sensin. Buradaki gerilimden, sorunlardan doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sorumludur. Gerginliğe neden olan ve silah gösterdiği ifade edilen kişilerin kimler olduğu, bu kişilerin yetkili olup olmadığı, sokağa çıkma izinlerinin olup olmadığı, silahlarının ruhsatlı olup olmadığının da incelenmesi, araştırılması, çok yönlü olarak sorgulanması gerekmektedir. Bunun için de dün saldırıya uğrayan halkımıza yarınlarda herhangi bir şeyin olmamasının sağlanması için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu da göreve davet ediyorum."