1915 ve sonrasında hayatını kaybeden Ermenileri anmak için 2010 yılından bu yana her 24 Nisan'da yapılan anma toplantısına İstanbul Valiliği izin vermedi. 24 Nisan Anma Platformu, kararın ardından yaptığı açıklamada, “Ne değişti?” diye sordu.

İstanbul’daki 24 Nisan anmasına valilik izin vermedi: 2010'dan 2019'a kadar yapılmıştı, ne değişti?

1915 ve sonrasında hayatını kaybeden Ermenileri anmak için her 24 Nisan'da yapılan anma toplantısına bu yıl İstanbul Valiliği tarafından izin verilmedi. Anma toplantısı 2010 yılından bu yana, pandemi yasaklarının olduğu iki yıl haricinde yapılıyordu. Valilik kararına dair açıklama yapan 24 Nisan Anma Platformu, "Ne değişti?" diye sordu.

2010 yılından bu yana yapılan anma toplantıları pandemi nedeniyle 2020 ve 2021'de yapılmamıştı. Toplantılar ilk olarak Taksim Meydanı'nda daha sonra ise Tünel ve Şişhane meydanlarında yapılmıştı. 24 Nisan Anma Platformu, 1915 ve sonrasında hayatını kaybeden Ermenileri anmak için 24 Nisan Pazar günü saat 19.00'da Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda bir anma toplantısı yapmak için başvuruda bulunmuştu. Valilik, anma toplantısına izin vermedi.

Valilik kararına tepki gösteren 24 Nisan Anma Platformu’nun yaptığı açıklama şöyle:

"2010 yılından beri her 24 Nisan’da, saat 19.00’da, İstanbul’da bir meydanda 24 Nisan 1915’te başlayan kanlı süreçte hayatını kaybe den Ermenileri anıyoruz. Son iki yıl pandemi nedeniyle online olarak sürdürdüğümüz anmayı bu yıl yine meydanlarda sürdürmek için İstanbul Valiliği’ne başvuru yaptık.

24 Nisan’da hayatını kaybedenleri anacağımızı vurgulayan başvurumuz Valilik tarafından ‘uygun görülmemiştir’ denilerek yasaklandı.

İstanbul Valiliği’ne sormak istiyoruz: Ne değişti?

2010-11-12-13-14-15-16-17-18-19 yıllarında gerçekleşen anma etkinliği, bu yıl neden yasaklanıyor?

Valiliği, aldığı yasaklama kararını gözden geçirmeye çağırıyoruz.

24 Nisan 1915’te, başlarına ne geleceğini bilmeyen aydınlar, vekiller, sanatçılar, meslek sahipleri, gazeteciler, doktorlar, işçiler, Ermeni toplumunun önde gelenleri, kanaat önderleri, sesi soluğu olanlar evlerinden teker teker polis karakollarına çağrıldılar. O insanların çoğunluğundan bir daha haber alınamadı. Bu, kanlı bir sürecin başlangıcı oldu.

Bizler, 24 Nisan Anma Platformu olarak yıllardır bir halkın maruz bırakıldığı bu şiddet sarmalında yaşamını yitirenleri anmayı, bu sürecin bütünüyle yüzleşmeyi hem kaybettiğimiz insanlara duyduğumuz saygının bir gereği olarak hem 1915’te öldürülenlerin torunlarına güven vermek, borcumuzu ödemek ve yeni faciaların önüne geçmenin zorunlu bir yolu olarak görüyoruz.

Bu yüzden bu yıl, anmamızın başlığını 'Bazı yaralar zamanla iyileşmez/Aslolan yüzleşmektir' olarak belirlemiştik.

Yüzleşmeden adalet duygusunun aldığı tarihsel hasarlar giderilemez.

Yüzleşme çabalarının bir ifadesi olan, bir sessiz oturma etkinliği olarak düzenlenen anmamızın yasaklanması, tersine bu hasar almış adalet duygusunun ağır bir şekilde zedelenmesine neden olacaktır.

Bir kez daha, Valiliği ve siyasi karar alıcıları aldıkları yasaklama kararını yeniden değerlendirmeye çağırıyoruz."