İstanbul'daki 4'lü Suriye toplantısı sona erdi

Türkiye'nin ev sahipliğinde Almanya, Fransa ve Rusya'nın temsilcilerinin katıldığı toplantı bitti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın ev sahipliğinde Dolmabahçe çalışma ofisinde düzenlenen toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıda Almanya'yı Başbakan Angela Merkel'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Jan Hecker, Fransa'yı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Diplomasi Başdanışmanı Philippe Etienne ve Rusya'yı Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Başdanışmanı Yuri Ushakov temsil etti.

Temsilcilerin yanı sıra dört ülkeden teknik uzmanların da katıldığı toplantıda liderler zirvesine hazırlıklar ele alındı.

SÖZCÜ KALIN'DAN AÇIKLAMA

İstanbul'da gerçekleşen 4'lü Suriye toplantısının ardından konuşan Kalın, "Herkesin ortak kanaati çözümün siyasi olması gerektiği yönünde. Cenevre süreci ve Astana süreci desteklenecek. İdlib'in bombalanması kabul edilemez" dedi.

Kalın'ın açıklamasından başlıklar şöyle:

"İdlib'de çözümün siyasi olması ilk önceliğimiz. Geçen hafta Tahran'da Cumhurbaşkanımız İdlib'de saldırı olmaması için çaba gösterdi. Yeni bir göç dalgası sadece Türkiye'ye yük olmayacağı belli. Mültecilerin geri dönmesi gibi konular da daha sonra konuşulacak. Burada siyasi çözümü önceleyen Anayasa Komisyonu'nun da işlemesi konusunda mutabakata vardık.Cerablus bu konuda önemli bir örnek.

Sayın Cumhurbaşkanımız da Tahran'daki konuşmasında bu konuya değinmişti. Pazartesi Soçi'ye yapılacak ziyaret önem arz ediyor."

-Yeni bir göç dalgası sadece Türkiye'nin yükü olmayacaktır. Avrupa'ya uzanan yeni bir krizler silsilesi olmasına yol açabilir.

(İnsani koridor) - Suriye krizinin başından beri bu konu zaman zaman gündeme getirildi. Bunların sağlıklı işleyebilmesi bazı şartların sağlanması gerekiyor. Dünyanın neresinde olursa olsun güvenliği kontrol altına alınmadan geri dönmez.