İstanbul'da Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla, Gezi davasında verilen kararları protesto etmek için TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin önünde toplanan yurttaşlar, "Her yer Taksim, her yer direniş!", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları attı. Burada yapılan basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesi'ne yürüyen yurttaşlara polis müdahale etti. 51 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'daki Gezi davası protestosuna polis saldırısı: 51 gözaltı

17 kişinin yargılandığı Gezi Direnişi davasında iş insanı Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına; sanıklardan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'nin de 18'er yıl hapis cezasına çarptırılmalarına ve tutuklanmalarına yönelik verilen kararlar, İstanbul'da yüzlerce kişi tarafından protesto ediliyor.

Gezi davasında verilen siyasi kararlar, İstanbul'da Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi önünde protesto ediliyor. Bir araya gelen protestocuların arasında öğrenciler, dayanışma grupları, kadın örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve yurttaşlar bulunuyor.

'GEZİ TUTSAKLARI ONURUMUZDUR'

Eyleme CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, SOL Parti PM üyesi Alper Taş ve Gezi Parkı Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da katıldı.

Bir araya gelen eylemciler “Her yer Taksim, her yer direniş” ve “Gezi tutsakları onurumuzdur”, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıyor.

taksim-de-gezi-karari-protestosu-her-yer-taksim-her-yer-direnis-1008496-1.

Burada okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

"Hukuka güvenin iyice azaldığı, mahkemelerden adalet çıkacağına dair inancın zayıfladığı ülkemiz; Gezi davasında açıklanan kararlar sonrasında dün itibariyle ranta karşı çıkıp, doğanın talanına itiraz edenelrin, hayatımıza müdahale etme diyen milyonların sesine ses olanların, Gezi Parkı park olarak kalsı diye çabalayan mimar, şehir plancı ve avukatların 'ağırlaştılmış müebbet ve ağır hapis' ile cezalandırıldığı bir ülke haline geldik.

Gezi Parkı olarak kalsın diye, Taksim Dayanışması bileşenleri ile birlikte ilk günden itibaren Mimarlar odası adına mesleki ve yasal girişimleri başlatan Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu sekreteri mimar Mücella Yapıcı; mevcut yasa ve yönetmeliklere uymayan kararlara karşı Şehir Plancıları Odası Başkanı olarak itiraz dilekçeleri yazan Şehir Plancıları Odası dönem başkanı Tayfun Kahraman ve Mimarlar odasının yetkili avukatı olarak Gezi Parkı'na dair bütün davaları açan ve takip eden avukat Can Atalay ile birlikte hukuksuz davada yargılanan Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin 18'er yıl ağır hapis ile cezalandırılığı, 4.5 yıldır kanıtsız, tanıksız hapis yatırılan ve hepsinin ötesinde Gezi sürecinde parka birkaçkez uğradım diyen Osman Kavala'nın ise Gezi üzerinden 'Darbeye teşebbüs' gibi absürt bir itham ile 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezası aldığı bir ülkenin yurttaşları haline geldi.

'EN TEMEL ANAYASAL HAKLARIN YOK SAYILDIĞI BİR ÜLKE HALİNE GELDİK'

Polis tutanaklarına göre en az 3.5 milyon insan Gezi'ye gelen destekleyen, mesaj atan, börek getiren, revir kuran, kütüphane yapan, yeryüzü sofrası açan, şarkı söyleyen, tiyatro sergileyen, dans eden hatta ağaçlara sarılan milyonların 'müebbet ve ağır hapis' cezaları, ile korkutulmaya çalışıldığı bir ülke haline geldik.

Tek adam rejiminin ihtiyaçlarına göre karar veren mahkemelerin hukuksuz, tanıksız, kanıtsız, keyfi ve tutarsız kararlar aldığı bir rejimde, demokrasinin kuvvetler ayrılığının ve en temel anayasal hakların yok sayıldığı bir ülke haline geldik.

Sadece Gezi Parkı'na değil, Kazdağları'ndan Cerattepe'ye, Kuzey Ormanları'ndan Salda Gölü'ne kadar yeşile doğaya sahip çıkan gençlerin ve çevre örgütlerinin düşman görüldüğü bir ülke haline geldik.

Gezi Parkı'na sahip çıktığı için, 'yaşamıma daha fazla karışma' dediği için Gezi direnişi sırasında polis şiddetiyle hayatını kaybeden katillerinin aklandığı, bu vahşete isyan edenlere hapis cezaları verilebildiği bir ülke haline geldik.

Gezi'de gür sesiyle 'biz de varız' diyen kadınların, LGBTİ+ bireylerin taleplerinin yok sayıldığı, cinayetlere kurban gitmelerine ses çıkarılmasının engellendiği bir ülke haline geldik.

İşçilerin ekmeğine, köylülerin ürününe sahip çıkmasının istenmediği, hayatın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin sorgulanmasınıni emeğin karşılığını talep etmek için ses çıkaranların vatan haini olarak görüldüğü bir ülke haline geldik."

taksim-de-gezi-karari-protestosu-her-yer-taksim-her-yer-direnis-1008505-1.

KİTLEYE POLİS SALDIRDI: 51 GÖZALTI

Basın açıklaması bitiminde dağılan kitlenin İstiklal Caddesi'ne çıkışına izin verilmedi. Kalabalık, izdiham oluşmasına rağmen Sıraselviler tarafına yönlendirildi.

İstiklal'e girişlerine izin verilmeye kitle sloganlar eşliğinde Beyoğlu sokaklarında kararı "Her yer Taksim, her yer direniş", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganlarıyla yürüyerek protesto etti.

İstiklal Caddesi'ne çıkan kitleye polis sert müdahalede bulundu. İstanbul Valiliği toplam 51 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

taksim-de-gezi-karari-protestosu-her-yer-taksim-her-yer-direnis-1008512-1.

DİSK BASIN İŞ: BİR GAZETECİ TERS KELEPÇE İLE GÖZALTINA ALINDI

Gözaltılara ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan DİSK Basın-İş, gazeteci Umut Taştan'ın ters kelepçe ile gözaltına alındığını açıkladı. Paylaşımda, "Cihangir'de Matara sokaktan ters kelepçe takılarak gözaltına alınan Umut Taştan serbest bırakılsın" denildi.

TAKSİM DAYANIŞMASI SKANDAL KARARIN ARDINDAN ÇAĞRI YAPMIŞTI

Taksim Dayanışması, Gezi davasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çiğdem Mater Utku, Yiğit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altınay ve Şerafettin Can Atalay hakkında 18 yıl hapis cezası verilmesinin ardından, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde adalet nöbeti başlatmıştı. Dayanışma bugün 19.00'da yapılacak protesto açıklamasına da çağrı yapmıştı.

Duyuruda, "Gezi Davası'nda verilen hukuksuz karara karşı gerçekleştireceğimiz basın açıklaması için yarın (Salı) 19.00'da Taksim'de TMMOB Makina Mühendisleri Odası önünde buluşuyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.