İstanbul’daki hastaneler ‘Omicron’la doldu taştı

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18-24 Aralık tarihlerini kapsayan, illere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı haritasını açıkladı. Haritaya göre, haftalık vaka sayısı 56 ilde azalırken 15 ilde arttı, 1 ilde değişmedi. 100 bin kişide en çok vakanın görüldüğü iller Kırklareli (468,85), Çanakkale (462,01), Eskişehir (427,42), Tekirdağ (333,00) ve Edirne (329,11) olarak sıralandı.

Vaka sayısı İstanbul ve İzmir’de arttı, Ankara’da azaldı. Her 100 bin kişide görülen vaka sayısı İstanbul’da 303,51, Ankara’da 129,82, İzmir’de ise 68,54 oldu. Vaka sayısının bir önceki haftaya göre en çok arttığı iller ise Eskişehir, İstanbul, Gümüşhane, Kırklareli ve Edirne olarak saptandı.

Uzmanlar bu haritanın Omicron varyantı etkisinin henüz yansımadığı son harita olduğuna dikkat çekiyor. Omicron nedeniyle vaka sayılarında yaşanan patlamanın, 25-31 Aralık haftasından itibaren haftalık vaka haritalarına yansımaya başlaması ve birçok ilin renginin değişmesi bekleniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün Twitter’dan yaptığı açıklamada, yeni varyanta bağlı vaka artışlarının şimdilik büyük şehirlerde dikkat çektiğini kaydetti. Bu şehirlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul’daki vaka sayıları, toplam vaka sayısının yarısını geçmiş durumda. Kentteki devlet hastanelerinde büyük yoğunluk yaşanıyor. Covid-19 şüphesiyle hastanelere akın eden yurttaşlar, PCR testi için uzun kuyruklar oluşuyor.

‘BEKLENEN BİR ARTIŞ’

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Derneği Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, AA’ya yaptığı açıklamada, vaka sayılarında Omicron nedeniyle görülen artışın beklenen bir artış dikkat çekti. Delta varyantının tam anlamıyla kontrol altına alınamadığını, bunun üzerine Omicron’un geldiğini söyleyen Yavuz, “Ek aşı dozlarının önemi iyice artmış durumda. Omicron'da inaktive virüs aşılarının biraz daha az etkili olduğunu görüyoruz. Bu nedenle esas olarak mRNA aşılarıyla aşılanmayı öneriyoruz” dedi.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit ise “Omicron daha hafif seyrediyor” algısının insanları yanıltmaması gerektiğini vurguladı. Yiyit, “Hep söyleniyor ya ‘Hafif geçiriliyormuş, daha çok gençlerde oluyormuş.’ Bunlar sadece olasılıklar. Biz riske giremeyiz. Çünkü kaybedilen bir canın telafisi yok” diye konuştu.