İran istihbaratı eski üyesi olduğu iddia edilen Mevlevi'nin Şişli'de öldürülmesine ilişkin 5 kişi gözaltına alındı. Cinayetin uluslararası bağlantılarının araştırılması için ise özel bir ekip oluşturuldu

İstanbul'daki istihbarat cinayetinde 5 gözaltı

İran istihbaratnın eski üyesi olduğu iddia edilen rejim muhalifi Mesut Mevlevi'nin İstanbul'da vurularak öldürülmesi üzerine başlatılan soruşturmada 5 kişi gözaltına alındı. Soruşturmayı MİT yürütüyor. Mevlevi, 'yapay zeka biliminin babası' unvanıyla İran'da zaman zaman televizyonlara da konuk olmuştu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) İstanbul Bölge Başkanlığı’nın, Şişli’de, 14 Kasım’da İranlı Mesut Mevlevi’nin otomobilden ateş açılması sonucu öldürülmesine ilişkin başlattığı soruşturma sürüyor.

AA'da yer alan habere göre, çalışma kapsamında Mevlevi’yi öldürdüğü iddia edilen Abdulvahap K. Arnavutköy’de saklandığı eve düzenlenen operasyonda yakalandı. Asdulvahap K.’ye silah temin eden şüpheli V.S. Mersin’de, saklanacağı evi ayarlayan B.O. ile cinayetin zanlısıyla irtibatlı olduğu belirlenen iki şüpheli İstanbul’da lüks rezidansta gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 5 kişinin Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’ndeki işlemleri sürerken, cinayetin uluslararası bağlantılarının araştırılması için özel bir ekip oluşturuldu.

NE OLMUŞTU?

Mevlevi, 14 Kasım akşamı Şişli Esentepe’de sokakta yürürken, silahlı saldırıya uğramıştı. 11 kez ateş eden saldırgan kaçarken, Mevlevi olay yerinde ölmüştü. Mevlevi öldürüldüğünde yanında olan kişinin, bir kaç saat öncesinde tetikçiyle görüldüğü de iddia edilmişti.

MESUT MEVLEVİ KİMDİR?

Mesut Mevlevi, ‘Kara Kutu’ isimli Telegram kanalı üzerinden İranlı yetkililere dair ifşa ettiği belgelerle gündeme gelmişti. İran istihbaratının eski üyesi olduğu iddia edilen Mevlevi, bazı kaynaklara göre istihbarat teşkilatında çalışmaya devam ediyordu. Öldürülmesinin ardından sosyal medya hesapları kapatılan Mevlevi’nin, İnstagram sayfasında eski İran cumhurbaşkanları Haşimi Rafsancani, Muhammed Hatemi ve Mahmud Ahmedinejad ile çekildiği fotoğraflar yer alıyor.

Mevlevi’nin sosyal medya hesaplarında İran’daki muhtelif askeri tesislerde çekilmiş fotoğraflar da bulunuyor.

Arizona Üniversitesi’nde yapay zeka üzerine doktora eğitimi alan Mesut Mevlevi, ‘yapay zeka biliminin babası’ unvanıyla İran Radyo ve Televizyonu’na bağlı kanallara birçok kez konuk olmuştu.